Lammstek med chévregratäng och rödvinssås
60 minuter
Medel
31 ingredienser
Recept på lammstek med chévregratäng och rödvinssås. En rätt som passar utmärkt nu när påsken närmar sig med stormsteg.
Ingredienser
Ingredienser för 6 personer
Lamm
1 kg
Lammstek
60 g
Bladpersilja
1 st
Citron
zest
2 st
Vitlöksklyftor
1 msk
Honung
5 msk
Olivolja
Salt och svartpeppar
Chevrégratäng
700 g
Potatis
25 g
Smör
1 msk
Mjöl
2.5 dl
Gräddmjölk
Lika delar grädde och mjölk
0.5 kruka
Timjan
170 g
Chevréost
Salt och svartpeppar
Rödvinssås
25 g
Smör
2 st
Morötter
2 st
Palsternacka
1 st
Gul lök
0.5 kruka
Timjan
1 msk
Tomatpuré
4 dl
Rödvin
3 msk
Kalvfond
Koncentrerad
2 st
Lagerblad
Salt och svartpeppar
Rödkålssallad
0.5 st
Rödkålshuvud
3 st
Äpplen
1 st
Block fetaost
2 msk
Vinäger
1 msk
Olivolja
1 msk
Honung
Salt och svartpeppar
Ingredienser för 6 personer
Lamm
1 kg
Lammstek
60 g
Bladpersilja
1 st
Citron
zest
2 st
Vitlöksklyftor
1 msk
Honung
5 msk
Olivolja
Salt och svartpeppar
Chevrégratäng
700 g
Potatis
25 g
Smör
1 msk
Mjöl
2.5 dl
Gräddmjölk
Lika delar grädde och mjölk
0.5 kruka
Timjan
170 g
Chevréost
Salt och svartpeppar
Rödvinssås
25 g
Smör
2 st
Morötter
2 st
Palsternacka
1 st
Gul lök
0.5 kruka
Timjan
1 msk
Tomatpuré
4 dl
Rödvin
3 msk
Kalvfond
Koncentrerad
2 st
Lagerblad
Salt och svartpeppar
Rödkålssallad
0.5 st
Rödkålshuvud
3 st
Äpplen
1 st
Block fetaost
2 msk
Vinäger
1 msk
Olivolja
1 msk
Honung
Salt och svartpeppar
Gör så här
1
Hyvla potatisen tunt på en mandolin. Smält smör i en kastrull och tillsätt mjöl. Låt steka lite. Mata sedan ner mjölk/grädden i tunn stråle under omrörning. Finhacka timjan, riv ner vitlök, skala av det hårda på chevreosten och tillsätt i såsen. Smaka av med salt och svartpeppar och häll över potatisen i en ungsform. Grädda på 175 grader i ca 40 minuter.
2
Finhacka persilja och lägg på en plåt. Riv över vitlök och citronzest. Ringla över honung, salt, svartpeppar och olivolja. Bind upp din lammstek, rulla den sedan i kryddorna tills den är täckt. Stek på hög värme tills du fått fin färg på alla sidor.
3
Lägg på en plåt och baka klart i ugnen på 175 grader tills du får in innertemperatur på 52 grader.
4
Dela ner morot, palsternacka, lök och vitlök och stek i samma stekpanna som köttet. Tillsätt tomatpuré, timjan och lagerblad. Deglasera med rödvin och kalvfond. Låt koka ihop och sila sedan av. Montera med lite smör innan servering.
5
Finhyvla rödkål och strimla ner äpple. Smula över fetaost. Smaka av med vinäger, honung, salt och svartpeppar.
6
Dela upp köttet i skivor, servera rödkålsallad i botten med kött ovanpå. Ringla över såsen och servera gratängen bredvid, smaklig måltid!