Laddar annons
30 Apr, 2010

Viogniervin till kryddig fisksoppa med chapati

Att viognierdruvans viner är svårkombinerade med mat är det säkert fler som håller med om. Prova till den kryddiga fisksoppan med chapati.

När som bäst passar viogniervin som aperitif tillsammans med en ostbit, gärna vällagrad comté.

Å andra sidan, vinernas blommiga och ibland fetmaliknande struktur gör sig perfekt till asiatisk mat. Här är ett enkelt härligt recept som visar att teori stämmer överens med praktik.

RECEPT | Kryddig fisksoppa med chapati

ingredienser, 4 portioner
300 g vit fiksfilé
1 purjolök
smör
1 tskd gurkmeja
1 tskd chilipeppar
1 tskd spiskummin
2 hönsbuljongtärningar
5 dl vatten
1,5 dl röda linser
5 dl kelda lagalätt
0,5 tskd salt

Chapatibröd:
2 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
0,5 tskd bakpulver
0,5 tskd salt
2 dl yoghurt naturell

Gör så här
Skär fisken i bitar. Strimla purjo, fräs den i smör i en kastrull. Rör i kryddor, buljongtärningar, vatten och linser. Låt soppan koka under lock, ca 10 minuter. Tillsätt gräddmjölk, Kelda, och fisk. Låt soppan koka ytterligare 3 minuter. Smaksätt med salt.

Bröd:
blanda mjöl, bakpulver, salt och yoghurt till en deg. Knåda den smidig. Dela degen i 10 bitar och kavla ut till tunna, tefatsstora kakor på mjölad bänk. Grädda bröden i torr, het stekpanna ca 1 min per sida. Lägg bröden efterhand under en handduk. Serveras nygräddade med smör.

Vintips 7/1-2021
Mitchelton Victoria Series Chardonnay Marsanne Viognier 2011 (6397), 68 kr.