Laddar annons
13 Aug, 2010

Veckans kombination, het mat och fruktigt vin

Här ett försök med en lite kryddstarkare rätt i kombination till vin. Grundläggande för lyckade kombinationer mellan heta maträtter och vin är:

Vin med uttalade tanniner och kryddig smak förstärker dessa egenskaper när de kombineras till heta maträtter. Välj därför fruktiga viner, röda eller vita. Vita viner som har en lätt sötma kan också fungera bra men gränsen är hårfin, de får inte vara "för" söta. Och det kommer då an på andelen fruktsyra....

Biff med kummin (från Hunanprovinsen i Kina)
4-6 personer.
OBS: receptet fritt översatt från engelskt orginal. Ha förståelse om ngt är knasigt......eller bättre, hör av er för korrigering om jag inte hinner före ;-)!

350 gr biff
2 tsk ingefära, färsk hackad
1 tsk vitlök, färsk hackad
0,5 chili utan kärnor, fint hackad
En nypa torkade chili flakes/flingor
2 tsk kummin
Salt
2 vårlök, den gröna delen fint hackad
1 tsk seasamolja, plus olja till stekning

Marinad
1 ms kinesiskt vin (:-))
1tsk salt
1 tsk soya, - inte den kraftiga
1 tsk soya, kraftig
1 msk potatismjöl
1 msk vatten

Blanda samman, ställ åt sidan

Skär köttet i smala strimlor. Blanda kött med marinad, väl. Hetta upp oljan. Stek köttet. Lämna lite olja i pannan. Tillsätt ingefära, chilli, flakes, kummin. Koka ihop ingredienserna. Tillför sedan köttet. Blanda väl. Krydda med salt. Ta bort pannan från spisen. Tillsätt lök och seasamolja, värm.

Servera med ris.

För en bästa mat och vinmatch:  minska andelen chili med ¾ delar.

Vintips
Ett rött vin av druvan shiraz från ett nyavärldenvinland är perfekt. Smaken ska vara sådär ”juicy”, lätt kryddig och tydligt bärsöt av en generös fruktighet.

Bin 555 Shiraz Wyndham Estate 2008 (nr 6829), Australien, 97 kronor
Omdöme: Bättre vin. Lätt att tycka om för sin generositet. Gärna till finmiddag.
Betyg: 4
Provad: 2010-03-25