Laddar annons
4 Dec, 2010

Provning med Pierangelo Tommasi

Pierangelo Tommasi är ansvarig för export och marknadsföringen i familjeföretaget Tommasi.  Tillsammans med sina syskon och kusiner driver han företaget. De är fjärde generationen och dem som på senare år fått företaget att växa rejält i storlek vad det gäller vingårdsareal som i volym och produktportfölj.

Tommasi som grundades 1902 har idag 136 vingårdshektaren i närheten av Verona. Sedan 1997 har arealen stadigt utökats. Odlingar i Maremma, vilket ligger ungefär på halva sträckan mellan Florens och Rom nära kusten är på 66 ha. Den nya satsningen i Toscana är ambitiös. Pierangelo berättar att det är hans kusin, Giancarlo som är ansvarig vinmakare. Man skulle kunna tro att en vinodlarfamilj med rötter i Verona är helt inriktade på att göra röda viner, så är dock inte fallet, exemplevis finns erfarenhet av Bianco di Custoza. Vitvinsproduktion som mousserande, torrt och sött vin är därför inte något nytt. Att Giancarlo är helt såld på druvsorten vermentino låter därför inte heller som något alltför uppseendeväckande.

Världens ansträngda ekonomi har inte nämnvärt påverkat Tommasi som enligt Pierangelo Tommasi haft en mycket god och därtill ökande försäljning i USA. Av lågkonjuktur har de märkt lite vilket förklarar nysatsningen i Maremma som att vinerna som Tommasi gör utökats med fler ”familjemedlemmar” under senare är. Jag tänker speciellt på merlotvinet ”Le Prunée” från Veneto och Maremmavinerna som går under namnet Poggio al Tufo. I Sverige berättar importören Tegnér Hermanson att försäljningen går mycket bra och även om Tommasis Amarone inte hör till en av de billigaste ökar intresset stadigt.

Bianco di Custoza Brut (22101), Bianco di Custoza DOC
Druvor: Trebbiano, garganega, malvasia, cortese
Ljusgul, fin mousse. Doftern är fruktig av aprikos, lime med smörlätta inslag. Torr medelfyllig smak av gula äpplen och lime.
Betyg: 3+

Poggio Al Tufo Vermentino 2008 (75793), Maremma IGT
Druvor: Vermentino
Gul Örtig, fruktkaramelliknande doft. Torr, medelfyllig fruktig äppelsmak med inslag av örter, citrus och en avslutande, lätt bitterhet. Mjuk, rund och lång.
Betyg: 4

Valpolicella 2009 (87211), Valpolicella DOC
Druvor: 60% corvina veronese, 30% rondinella, 10% molinara
Rödblå. Körsbär med mjuk och rund vaniljinpackning. Lätt/medelfyllig. Körsbärsmak, lätt kryddig, balanserad syra, mjuka tanniner med en avslutande vaniljton. Trevlig.
Betyg: 3+

Le Prunée Merlot 2008 (74501), Venetien IGT
Druvor: Merlot
blårdö, medelhög intensitet. Fruktigt syrlig av röda körsbär, lingon och vanilj. Lätt/medelfyllig. Röd frukt, syrliga vinbär och lingontoner med balanserad rondör. Mjuk.
Betyg: 3

Poggio Al Tufo Rompicollo 2008 (82403), Maremma IGT
Druvor: 60% sangiovese, 40% cabernet sauvignon.
blårdö. Mörk frukt, inslag av fat. Medelfyllig, stram syra, mörk frukt som plommon och körsbär, lätt kryddighet, isnlag av fat. Frisk eftersmak.
betyg: 3

Poggio Al Tufo Alicante 2007 (75851), Maremma IGT
Druvor: Alicante
Blåviolett, mörk och tät. Koncentrerad körsbär, blyerts, lätt gummiton. Medelfyllig. Mörk frukt, lätt körsbärssyrlig, rund smak av mörk frukt. Fatton. Kul, egensinnig stil.
Betyg: 3+

Crearo 2008 (87204), Venetien IGT
Druvor: 50% corvina Veronese, 15% oseleta, 35% cabernet franc
blåröd, tät, ogenomtränglig. Stor, kärnig, mandel och fat. Medelfyllig, stram och kärnig, körsbär och mandel med inslag av örter. Lång eftersmak.
Betyg: 4

Ripasso 2008 (87201), Valpolicella DOC
Druvor: 70% corvina veronese, 20% rondinella, 10% molinara
Blåröd, tät. Körsbärskoncentrerad med inslag av lakrits. Medel/fyllig, kärnigt extraherad, stram distinkt syrlig med inslag av örter och choklad. Medellång eftersmak.
Betyg: 3

Amarone Ca ’ Florian 2007 (85915), Amarone della Valpolicella Classico DOC
Druvor: 70% corvina, 25% rondinella, 5% molinara
Blåviolett, tät. Stor, örtig, fat, läder och chokladdoft. Fyllig och rik smak av mörk frukt, plommon och körsbär inslag av sockrade aprikoser, apelsiner och mogna äpplen. Choklad, lätt rostat kaffe och bittra drag. Lång eftersmak.
Betyg: 4

Amarone Classico 2006 (22350), Amarone della Valpolicella Classico DOC
Druvor: 50% corvine Veronese, 15% corvinone, 30% rondinella, 5% molinara
Blåröd, tät. Mörk frukt, knuten. Fyllig och rik, mustig smak av körsbär och pomerans, apelsin och röda äpplen. Drag av bitter choklad, kaffe, rostade toner och fat. Balanserad och komplex
Betyg: 4+

Monte Croce Recioto di Soave 2006 (74559), Recioto di Soave DOCG
Druvor: Garganega
Gul. Örtiga toner med gul fruktdoft. Söt smka av örter, gul exotisk frukt med isnlag av mandel. Simmig sötma som balanseras väl av en mogen fruktsyra. Det finns en fet ton i smaken. Lång eftersmak.
Betyg: 4+

Här berättade Pierangelo att 2006 var sista året med ovanstående klassificering. Därefter betecknas vinerna som IGT Valpolicella Bianco Passito.
Anledningen är att lagstiftningen säger att för att få beteckning Recioto di Soave DOCG
måste vinet vara odlat, vinifierat, lagrat och buteljerat i appellationen, zonen, Recioto di Soave DOCG. Tommasi har valt att buteljera vinet i Valpolicella då produktionen är såpass liten att en egen källare i zonen Recioto di Soave inte är aktuell. Automatiskt klassas vinet därmed som IGT.

Fiorato Recioto di Valpolicella 2007 (74558), Recioto della Valpolicella Classico DOC
Druvor: 65% corvina, 30% rondinella, 5% molinara
Blåviolett, tät. Örtig, choklad, bitter, kafferostade doftnoter. Söt, medelfyllig. Mörk söt frukt, söta apelsin, aprikos, pomeranston med inslag av choklad, nötter, kakao och en lätt kaffeton. Fat. Bra syra. Balanserad och komplex, lång eftersmak.
Betyg: 5

Kul att veta:
A-Amarone Families: För att ursprungsskydda namnet ”Amarone” och värna om dess ursprung och identitet, kvalitet och framtid har de 10 största producenterna i Valpolicella skapat organisationen ”A-Amarone Families”. Sedan 1/10 2010 märker dessa producenter (varav Tommasi Viticoltori är en av producenterna) sitt amaronevin med en dekal som garanterar att vinet tillverkats enligt lag och enligt de kriterier som organisationen satt upp (t ex förlängd torkningsprocess, begränsat skördeuttag och att lagring endast får ske på högkvalitativa ekfat)
Dessa vinhus ingår: 

  1. Allegrini

  2. Brigaldara

  3. Masi Agricola

  4. Musella, Agricola

  5. Nicolis Angelo e Figli, Soc. Agr.

  6. Sant’Antonio, Tenuta

  7. Speri Viticoltori

  8. Tedeschi, Agricola F.lli

  9. Tommasi Viticoltore

  10. Zenato, Az. Vitivinicola

Läs internationell vinskribents artikel om sammanslutningen, här.

Kul att veta 2:
Från årgång 2010 av såväl amarone som ripasso får man endast producera två flaskor ripasso för varje flaska amarone. 2010 är dessutom första årgången av amarone som blir klassad som DOCG.