Laddar annons
22 May, 2011

Bäst i test Clos d’Agon Blanco 2008

Ett enda vin bland alla provade under hela första halvåret 2011 har för alltid satt sig på min näthinna. För att uttrycka mig klart och i vardagligt språk. Det rockar brabra vin! För när vin är sådär extra bra samtidigt som det träffar mitt i prick på den personliga smakpaletten rockar vardagen fett bra för en vinrecensent. Så är det bara. Vinet är spanska Clos d’Agon Blanco 2008 och vinmakare är Peter Sisseck.

Jag provar onekligen en del vin. De flesta av dem är bra, vissa läckra, andra utsökta samt att de som inte är annat än rena bottennapp också dyker upp, såklart. Enastående viner är möjligen mer svårfunna än bottennappen om de alls går att hitta (en tanke som emellanåt dyker upp i status av uppgivenhet). Smaksak säger någon. Såklart stämmer det till del men ett bra vin är alltid bra, oavsett personlig smakpreferens och ur strikt kvalitetsbedömning. Vinerna jag provat första halvåret 2011 har onekligen varit toppen, många mycket bra. Men så händer det där alldeles extra, det som inte går att ta på. När ett vin är sådär extra bra samtidigt som det träffar mitt i prick på den personliga smakpaletten slår det gnistor. Vardagen rockar samtidigt som vinet smakar fetbra, precis som Clos d'Agon Blanco 2008.

Spanska vitvinet Clos d’Agon Blanco 2008 görs i Katalonien av producenten Mas Gil. Druvblandningen är 42 procent rousanne, 30 procent viognier och 22 procent marsanne. De är ovanliga sorter för Spanien. Vanligtvis hittar man druvorna i distrikt som franska Rhônedalen. Mas Gil gör även röda vinet Clos d’Agon Tinto som nu finns i årgång 2008 för 429 kronor. Den röda är också mycket bra och utan tvekan ett välgjort stort vin.

Druvorna till det vita vinet skördas för hand och innan pressning selekteras de absolut bästa. Druvorna pressas och musten genomgår därefter débourbage under 24 timmar. Det vill säga att vinet pumpas över försiktigt så att de största skal/druvresterna elimineras. Jämför med en dekantering av ett vin till en karaff. Man gör detta för att vinet senare inte ska behöva genomgå filtrering. Smakaromerna blir på så sätt kvar i vinet istället för att de hamnar i filtret. 80 procent av vinet är jäst i tank och resten, 20 procent pâ franska ekfat under 6 månader. Regelbundet görs battonage. Battonage innebär att ”röra” i faten för att sedimentet inte ska lägga sig som ett lock på botten. Fällningen kan leda till oönskade inslag, så kallade smakdefekter. Faten är en blandning av nya, ett och två år gamla.

Clos d’Agon Blanco av årgång 2006 är det högst rankade vita vinet från Spanien genom tiderna. Det fick 95 poäng av Robert Parker när det släpptes. Årgången 2008 har fått 92 poäng av den spanska ”Peñin” guiden. Vinet kan med fördel sparas. Produktionen uppgår till mellan 7 000-8 000 flaskor. Vinet släpps på Systembolaget 21 februari 2011, endast 120 flaskor och det finns, i skrivande stund, ännu flera flaskor kvar!

Peter Sisseck är lågmäld, nästan försynt när han berättar om vinerna och om sitt arbete.  Det är svårt att ta in att mannen framför oss på denna provning är en vinvärldens stora stjärnor, eller är det så att det är just därför. Förmodligen det senare för det är långt ifrån slumpmässig pokerlycka som leder fram till viner av samma kaliber som Clos d'Agon.

Clos d’Agon Blanco 2008 (95379), Spanien, 329 kronor
Smaken är torr, medelfyllig, nyanserad av gul tropisk frukt, en aning fetma, litet inslag av honung, balanserad syra och fat. Vinet är komplex och elegant, eftersmaken är lång.
Betyg: blir i ärlighetens namn nästan fånigt…5 för den som envisas med siffror.

Mas Gil
Ägs och drivs sedan 1998 av 6 schweiziska vinentusiaster, tillika affärsmän. Till sin hjälp har de valt en av de bästa vinmakarna i världen, Peter Sisseck. Han övervakar arbetet ute i vingården som i vinkällaren. Egendomen ligger i närheten av Girona i Katalonien. Här på 100 meter över havet i syd-sydväst läge ligger husets 42 hektar. Druvor som odlas är syrah, cabernet franc, merlot och cabernet sauvignon för de röda vinerna. För de vita vinet gäller marsanne, viogner och rousanne. Jordmånen består av kalksten och skiffer. Vinerna som produceras klassas som DO Katalonien.

Peter Sisseck gör och äger Spaniens bästa vin, Pingus. Läs en intervju med Peter från Decanter här.