Laddar annons
12 Aug, 2011

Amêijoas à Bulhão Pato, små musslor i vitt vin

Enkel rätt men möjligen med en lite ovanligare mussla än gängse blåmussla. Maten passar utmärkt med ett torrt vitt vin.

Till passar ett vitt vin, gärna från spanska distriktet Galicien eller varför inte från norra Portugals Atlantkustområde.

 

Recept | Amêijoas à Bulhão Pato, små musslor i vitt vin | 4-6 portioner

1 dl olivolja
5 hackade vitlöksklyftor
0,5-1 tsk flagad chili (kan uteslutas)
1 msk fints ströbröd
1,5 kg små musslor, exempelvis hjärtmusslor, väl rengjorda och kontrollerade
1,5 dl torrt vitt vin
2,5 dl vatten
4 msk hackad slätbladig persilja
4 msk hackad och färsk koriander

Gör så här
*värm olivoljan i en stor gryta på medelvärme. Lägg i vitlök, eventuella chiliflagor och ströbrödet. Stek till mjukt och gyllengul färg, cirka 5 minuter.
*tillsätt musslor, vin och vatten. Lägg på lock och koka tills musslorna öppnat sig, 5-8 minuter (beroende på deras storlek). Kasta bort alla musslor som inte öppnat sig.
*lägg upp musslorna och spad i varma soppskålar, fördela jämnt. Strö över persilja och koriander. Servera.

Till rätten passar varmt bröd.