Laddar annons
19 Dec, 2011
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Ålen borta på allt fler julbord – men säljs fortfarande av vissa handlare

Världsnaturfonden WWFs rundringning till restauranger, affärer och färjerederier visar att allt fler har slutat servera ål på julbordet. Men undantag finns. I landets södra delar säljs fortfarande den utrotningshotade fisken på flera håll – liksom i mer exklusiva saluhallar.

Av det 50-tal restauranger, butiker och färjerederier WWF har kontaktat i december uppger drygt 80 procent att de inte längre erbjuder ål. Den säljs fortfarande i var femte restaurang eller butik.

– Det är positivt att efterfrågan på ål har minskat. En växande skara krögare och restauranger har till exempel börjat servera rökt sej som alternativ till ål, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

WWF uppmanar kunder och matgäster att avstå från den akut hotade ålen och andra rödmärkta fiskarter i WWFs konsumentguide. För att rädda ålen från utrotning är det också nödvändigt att begränsa ålfisket kraftigt. Kraftverksbolagen måste också göra det möjligt för ålen att vandra fritt i älvarna utan att krossas av turbinerna.

– Det ökade konsumenttrycket har gett effekt. Många restauranger säger att efterfrågan minskat och vissa har helt slutat att servera ålen. Men i södra Sverige finns det fortfarande många undantag, säger Inger Näslund, expert på fiskefrågor på WWF.

I landets södra delar är efterfrågan på ål större än i resten av landet. I ”Ålariket” längs Skånes östkust har ålen av tradition tillhört matkulturen och den finns fortfarande i butiker och rökerier.

Fiskhandlare i Stockholmstrakten säger i WWFs enkät att efterfrågan är en generationsfråga. För några år sedan kunde vissa butiker sälja 200-250 kilo ål uppger Hambergs Fisk i Uppsala. Flera säger att ett ålfiskeförbud skulle göra valet enklare.

Oftast är det konsumenter över 50 år som vill ha ål. Yngre generationer frågar inte heller efter lutfisk där efterfrågan minskat kraftigt.

– Vi har en liten röd, gul och grön prick på de olika fiskarna. Skulle vi bara sälja grönmärkt skulle vi behöva slå igen. Vi följer fiskeriverkets bestämmelser, säger handlare i Hötorgshallen i Stockholm.

Dagligvaruhandeln och storköken har i princip tagit bort ålen. Enligt Axfood – som har kedjorna Hemköp, Prisextra och Willys – är ålen är en icke-fråga idag. Storköksföretaget Menigo sålde ål förra året men har slutat nu. Vare sig Blomsterfonden, Servera eller Sodexo köper in ål.

– Trenden går mot en större andel miljöcertifierade fiskprodukter – det är positivt att medvetenheten har ökat, säger Inger Näslund.

Ett exempel är butikskedjan Coop som nyligen lanserade Sveriges första MSC-märkta fiskdisk på Avenyn i Göteborg, vilket är extra glädjande.

Fortfarande tror en del att ”odlad ål” är bättre än vildfångad. Men det stämmer inte, menar WWF. Ingen ål för kommersiellt bruk förökas i fångenskap. Odlad ål är ung, vildfångad ål – glasål – som sätts i fångenskap för att matas så de växer sig stora. De kommer från samma hotade bestånd som den övriga vildfångade ålen.

Fakta: Ålen är unik eftersom det bara finns ett enda europeiskt bestånd som förökar sig i Sargassohavet. Det totala ålbeståndet har minskat med upp mot 99 procent och situationen är akut. Av de miljontals ålar som på 1970-talet vandrade upp i Göta älv finns idag bara en liten spillra på cirka en procent kvar.

Arten är klassad som akut hotad på Internationella naturvårdsunionen, IUCNs rödlista, Artdatabankens rödlista och har rött ljus i WWFs konsumentguide för fisk och skaldjur.

WWF arbetar för att stärka skyddet för det marina livet i havet, en hållbar förvaltning av alla fiskbestånd och att påverka elbolagen att skapa vandringsvägar för ål förbi turbinerna.

Länk: Mer information om ålen och andra matfiskar i WWFs Fiskguide
Länk: Om ål från Svensk Fisk

WWFs rundringning i december 2011 omfattar ett 50-tal restauranger, rederier, livsmedelskedjor och saluhallar. Här är resultaten.

SÄLJER INTE ÅL
Färjerederier:
Birka Paradise
Eckerölinjen
Stena Line
Scandlines
Tallink Silja
Viking Line

Restauranger och fiskaffärer:
Stockholm:
Fjäderholmarna
F-12 gruppen:
- Fredsgatan 12 & F12 Terrassen
- SMAK på Restaurangen
- Grill
- Fyran
- Kungsholmen med Orangeriet & Pontonen
- Brasserie Le Rouge & Le Bar Rouge
- Villa Godthem
- Miss Voon
- Köttbaren flera restauranger
Gondolen
Eriks bakficka
Grand hotell
Lisa på torget, Östermalmstorg
Långbro värdshus
Stadshuskällaren
Ulriksdal

Göteborg:
Restaurang Gabriel, Feskekörka
Gothia Towers
Lisebergs krogar
Wasa Allé

Skåne, Öland:
Grand Hotel Lund
Svaneholms Slotts Gästgifveri
Ängavallen
Östarps Gästgivaregård
Halltorps Gästgiveri, Borgholm

Övriga:
Borgagården, Borgafjäll, Lappland

Livsmedelskedjor och grossister:
Axfood (Prisextra, Willys, Hemköp)
City gross
COOP
ICA (lokala skillnader kan finnas i butiker)

Storkök:
Blomsterfonden
Menigo
Servera
Sodexo

SÄLJER ÅL
Herrestads Gästgivaregård, Ystad
Åhus Gästgivaregård, Åhus
Kåseberga Fisk, Löderup
Skillinge Fisk
Kungstorgets Fiskaffär, Göteborg
Melanders butiker på Söderhallarna, Östermalmshallen, Nacka forum, Hötorget
Lisa Elmqvist, Östermalmshallen
Birgitta Åhs Fiskaffär, Östermalmshallen