Laddar annons
29 Nov, 2012

Julöl 2012 med Anders Bergström

Julöl är inte helt lätt. Mången bedömare av öl kommer även i år att ösa på med traditionspladder och ljuva beskrivningar av svenska julbord där alla dessa julöl skall passas in. Det är bara det att riktigt så är det inte längre.

I vårt omfattande sortiment idag tittar vi på hyllor på Systembolaget som i år sviktar under tyngden från nästan 50 olika märken. Och då måste man inse att allt detta, alla dessa märken, rimligtvis inte kan passa till just julmaten. Som om nu ens den är särskilt traditionsrik. Allt ändras med tidens gång. Våra matvanor är annorlunda jämfört med bara för 10-15 år sedan. Därmed måste vårt val av t ex julöl bestämmas av andra saker och omständigheter än att bara kopplas till ett julbord.

Jag lägger stor vikt vid min bedömning av all öl jag provar på hur välbryggt det är. Jag tar inte avstamp från bedömningen vad ölet skall användas till. I vilket sammanhang det alltså skall serveras. Jag betraktar öl som vilken enskild vara som helst, vars kvalitet skall undersökas. Har man gjort detta bra eller blev det mindre bra? Det är frågan.

Den som läser mina bedömningar skall ändå inte endast låta sina egna inköp präglas av om ölet fått ett toppbetyg av mig eller om det sågats av vid anklarna. Det kan vara så att i sitt eget lilla sammanhang, i sin egen lilla värld, så kan även den inte så välbryggda ölen vara riktigt trevlig. Det gäller att hitta tillfället först, därefter hittar man den öl som passar just då. Till syvende och sist är ju tycke och smak olika. Men som ett litet förtydligande lägger jag här och där in min egen åsikt om var jag tycker ölet borde hamna till slut. Eller inte hamna!

Man kan inte ha ex vis en Oppigårds Winter Ale, som fått toppbetyg av mig, till ansjovis och ägghalvor hur välbryggd den än må vara. Den dricker vi i ett annat sammanhang. Vid ett annat tillfälle. Till samma ansjovis och ägghalvor kan vi istället plocka fram en Sofiero Julöl, som inte fått toppbetyg av mig. Förmodligen kommer den ölen i all sin tafatthet ändå att kunna konkurrera ut Oppigårds Winter Ale just då och där bara för att just vid det tillfället var den ett så mycket bättre val. Värt att tänka på.

Julöl har länge funnits endast som lageröl, vanlig bärs alltså, och i ett mörkare och sötare format jämfört med ”vanlig” ljus lageröl. Så är det inte längre. Bland julölen tränger sig numera in utländska öl som ofta heter bara vinteröl. Det är öl som har ett helt annat ursprung och en helt annan idé om vad det skall representera. Skinka och sill i all ära men amerikanska, belgiska, brittiska och tyska bryggare sneglar inte i första hand på om deras öl passar till skinka och sill. Alltså får vi själva tänka till och inte planlöst ställa ex vis en Störtebeker Weihnachtsbier, storslagen i sin maltiga sötma, närmast silltallriken. Det kommer inte att gifta sig som det heter.

Inte ens de svenska bryggarna håller sig till den gamla mallen. Inspirationen från andra länder hägrar och det är klart att en del av det man tagit intryck från i spännande utländska öl, det lägger man också på sina svenska öl. Så även julöl. Därför blir det dynamiskt och smakrikt och spännande. Ibland t o m för spännande. Och då är det bra att det finns ”vanlig” julöl också. I årets utbud finns något för alla och det finns en julöl för de flesta tillfällen då en öl sitter bra.

Julöl 2012 av Anders Bergström
Rankade med Betyg från 0 till 5, där 5 är bäst.

Mörk lager
Betyg 5
Spendrups Julbrygd 5,3 % (11350), burk 500 ml, 14,90 kr (29,80 kr/liter)

Spendrups Bryggeri AB, Sverige
Och där satt den! Den första femman. Oerhört välbalanserat redan i näsan. Det finns inget att erinra om när det gäller smaken heller. Möjligtvis skulle jag kunna dra till med att den amerikanska Cascade-humlen stökar till ölet en aning. Men kombinationen malt och humle är så fiffigt hopsatt så det gör egentligen inget. Svårspöat öl på det svenska traditionella julbordet. Den bästa av alla lagerölen!

Betyg 4
Falcon Tipp Tapp 4,5 % (11349), flaska 330 ml, 12,90 kr (39,09 kr/liter)
Carlsberg Sverige AB, Sverige
Ännu ett bra öl. Det blir onekligen lite mer humletoner i doften här. Jag skriver skogsdoft och det visar sig vara helt rätt, åtminstone enligt bryggeriet. Det skall dofta granris säger man. Utan överdrifter har man lyckats paketera ner en humle som skapar en kådig, barrig doft i brygden. Trivsamt! Jag kan hitta en lätt persikodoft också. I smaken visar humlearomen vägen och jag tycker ölet avslutningsvis känns trevligt men anar samtidigt att den lilla knorren med granris kan bli lite väl tydlig i det långa loppet. Gardera upp julbordssittningen med några maltsöta sorter också.

Eriksberg Julöl 5,6 % (1173), flaska 500 ml, 16,40 kr (32,80 kr/liter)
Carlsberg Sverige AB, Sverige
Det här ölet känns gediget. En riktigt elegant maltighet förstärker en snygg humlearom redan i näsan. Ölet hamnar välbalanserat på smaklökarna och det har en övertygande eftersmak. Bra sammanfogat öl helt enkelt!

Åbro Julöl 5,2 % (11366), flaska 500 ml, 15 kr (30 kr/liter)
Åbro Bryggeri AB, Sverige
Men nu börjar det bli bra! En riktigt välbalanserad doft möter inledningsvis. Ganska humlearomatisk och med ett inslag av dill. Smaken möter upp perfekt när den lätt kryddiga humlen fixar till avslutet. Snygg maltsötma i ett välbalanserat öl. Bra bryggt!

Wisby Julbrygd 6 % (11311), flaska 330 ml, 18,90 kr (57,27 kr/liter)
Gotlands Bryggeri AB, Sverige
Doften är insmickrande amerikansk och känns egentligen fel i en svensk julöl av lagertyp. Det finns tallbarr och grapefruktmarmelad med i näshålan. I smaken presenterar ölet en markant beska som verkligen sticker ut för tydligt. Men intressant nog klarar malt- och alkoholsötman av uppgiften att tillsammans brotta ner humlebomben och ölet känns i slutändan välbalanserat. Fast det är svårplacerat på julbordet och förtjänar en placering närmare teven eller kontemplationsfåtöljen.

Störtebeker Weihnachts-bier 6,5 % (11334), flaska 500 ml, 21,90 kr (43,80 kr/liter)
Störtebeker Braumanufaktur GmbH, Tyskland
Doft av russin, kakao och fruktkaka. Smaken är egentligen inte så balanserad och det märks att det här är en vintervärmare mer än en matöl. Det här ölet kommer nog kunna skänka glädje kring julgodisfrossandet. Några klunkar då och då till en ask Paradis borde rimligtvis kunna funka. Stor chokladig sötma i ett öl som drar sig mycket åt Porter-hållet. Relativt snyggt öl med en chokladtonad sötma.

Betyg 3
BB Pistonhead Christmas Carol 5,6 % (11391), flaska 500 ml, 15,90 kr (31,80 kr/liter)

Spendrups Bryggeri AB, Sverige
Det här försöket att göra en mer välhumlad lageröl faller inte lika väl ut som Wisby Julbrygd. Det här känns tamare. I doften hittar jag maltsötma tillsammans med körsbär. Men doften är roligare än smaken och tyvärr rullar det in ett lätt pappigt avslut i eftersmaken. Humlen ställer sig i skamvrån dessutom och syns knapp till. Jag hade förväntat mig mer humletryck i det här ölet.

Grebbestad Julöl 5,2 % (11371), flaska 500 ml, 20,50 kr (41 kr/liter)
Grebbestad Bryggeri AB, Sverige
Så där ja! Då var kolasötman tillbaka då. En karamellig doft med inslag av övermogen banan stökar runt i näsborrarna. Har de dragit ner lite veteölsjäst i det här undrar jag stillsamt. När man dricker ölet så kommer dock humlen och bildar grund för en trevlig balans trots allt. Rätt maltigt och med ett uns av kanelsmak. I smaken känns sötman välkommen och ölet räddar sig i sista sekund med ett lätt strävt humleavslut. Kommer ner på landningsbanan med wobblande vingar. Det här kunde ha slutat mer illa än det gjorde.

Falcon Julöl 5,2 % (11329), flaska 500 ml, 15,90 kr (31,80 kr/liter) och flaska 330 ml, 11,40 kr (34,55 kr/liter)
Carlsberg Sverige AB, Sverige
Mer sötma! Men den är ofta välkommen på det vi kallar det svenska julbordet. Och den passar där. Det får inte bli för mycket bara. Här är det lite pepparkaksdoft och något svagt kemiskt doftämne som går in i näsan. I munnen rätar ölet upp sig bra men jag får intrycket att man humlat upp i överkant i något slags försök att mota bort den tydliga sötman som redan trängt in över tröskeln. Ölet känns alltså konstigt nog lite överhumlat för att vara en traditionell svensk julöl. Här kommer omdömet fram till att det ändå blivit hyfsat bra.

Nils Oscar Kalasjulöl 5,2 % (11300), flaska 330 ml, 19,50 kr (59,09 kr/liter)
The Nils Oscar Company AB, Sverige
Lite ljusare till färgen än genomsnittet. Maltsötma blandas med honung och knäck i doften. Och egentligen är ölen på det hela rätt söt men den förtydligar sig faktiskt i eftersmaken där en bra humle tar över föreställningen. Bra öl till sillen antecknar jag i protokollet.

Mariestads Julebrygd 5,8 % (11338), flaska 500 ml 16,90 kr (33,80 kr/liter) och burk 500 ml 16,90 kr (33,80 kr/liter)
Spendrups Bryggeri AB, Sverige
Känns lite anonym i doften. Här rumlar humlearoma runt med pepparkakssötma. Smaken övertygar inte mig. Lite intetsägande, ganska söt och med en otydlig avslutning. Jag hittar ingen eftersmak som jag kan beskriva. Ölet försvinner alltför snabbt från munhålan. Inte så många fel på ölet men ändå för anonymt.

Betyg 2
Sofiero Julöl 5,2 % (11372), burk 500 ml, 12,90 kr (25,80 kr/liter)
Kopparbergs/Sofiero Bryggeri AB, Sverige
Här drabbas jag redan inledningsvis av den där otäcka äppledoften som alltid skrämmer mig. Gula äpplen rusar in i näsan och det är en förstklassig feldoft. Man kan ana Malaccos kolasnören också samt en lätt syra. Detta barkar i fel riktning tänker jag och den insikten besannas när ölet landar i munhålan. En åppelkäck sötma i kombination med marsipansötma stöter iväg ölet till betygsskalans nedre del. Trots detta landar det hedervärt och kan möjligtvis utgöra ett kostnadseffektivt matöl om man bara vill skölja ner skinkan och sillen och egentligen tänker dricka mestadels snaps hela julen.

Pripps Blå Jul 5 % (11356), burk 500 ml, 14,90 kr (29,80 kr/liter)
Carlsberg Sverige AB, Sverige
Även här hamnar vi redan i näsan på kolasötma. Det är mycket toffee och nästan en sockrig ton som kommer fram. Detta bekräftar tungan och smaklökarna. Det blir helt enkelt för sliskigt det här. Ölet känns i avslutet väldigt klibbig. Att bara ha detta julöl hemma till alla julens aktiviteter blir antagligen outhärdligt. Framåt annandan börjar man nog längta efter något mer balanserat. En sötsliskig öl som troligtvis ändå förtjänar en pytteliten plats bland det svenska julbordets fröjder.

Three Hearts Julöl 5,3 % (11380), flaska 500 ml, 15 kr (30 kr/liter)
Krönleins Bryggeri AB, Sverige
Ännu en traditionell julöl. Till och med etiketten vräker på med julens alla symboler. Kommer att se jättesnygg ut på julbordet. Men sen var det ju doft och smak. I doften finns den klassiska Krönleindoften. Dom kan ännu brygga öl med en slags huskänsla och bara det är snyggt. Men så tar sötman över och här flaggar vi dessutom för sackarinvarning. Riktigt eländigt med andra ord. Allt avgörs vid drickningen då humlen i någon försiktig mån tar över arenan och försöker ställer allt tillrätta i en lätt oorganiserad balans. Tyvärr räcker det inte.

Falcons Julmumma 5,2 % (11355), flaska 500 ml, 16,90 kr (33,80 kr/liter)
Carlsberg Sverige AB, Sverige
Här talar vi om den mest kryddade av alla julölen och därmed mycket svårbedömd. Men tycker du om en intensiv doft och smak av allehanda kryddor, närmast en flytande pepparkaka, och vill du inte blanda din egen julmumma så är det här drycken för dig.

Betyg 1
Samuel Adams Winter Lager 5,5 % (11363), flaska 355 ml, 17,50 kr (49,30 kr/liter)
The Boston Beer Company, Inc., USA
Men nu blir det magplask! Det här bryggeriet som brukar överraska oss med välbryggda öl klarar inte årets leverans av julöl. Stor kolasötma och med inslag av godispåse av okänt ursprung. Ölet blir helt enkelt alldeles för sött när det landar i munhålan. Sliskigt och klibbigt. Till råga på allt finns det något kemiskt i eftersmaken. Oerhört svårplacerad julöl.

Åbro Sigill Julöl 6 %, (11306), flaska 500 ml, 18 kr (36 kr/liter)
Åbro Bryggeri AB, Sverige
Åbro som prickade in en fyra på sitt andra julöl får se sig klubbade nu när deras kronjuvel sågas. Men det här blev helt enkelt inte bra. Doftar svagt tjära och lätt skorstensrök. I smaken tar en plåtig och rätt saltstänkt smak kommandot och pekar med hela handen raka vägen rätt ner till lågbetyget. Det här ölet brukar nämligen landa elegantare.

Ayinger Winter Bock 6,7 % (11011), flaska 500 ml, 29,90 kr (59,80 kr/liter)
Privatbrauerei Ayinger KG, Tyskland
En av mina favoriter förra året drämmer i år till med en mycket underlig version av sin Bock. Här hade jag förväntat mig mer. Jag gissar på att första batchen, den som uppenbarligen drabbat våra svenska Systembolagshyllor, råkat ut för en felbryggning. Det är inte rimligt att det skall vara så här. Ölet doftar mycket vegetativt med slingor av kokta grönsaker. Visserligen hittar jag kola och knäck där också men det lilla inslaget har inte en chans att bemästra dimetylsulfiden. Smaken levererar stor sötma och därmed en sötklibbig eftersmak. Hotande nära en nolla!

Jólabjór 6,5 % (11342), flaska 330 ml, 29 kr (87,88 kr/liter)
Ölvisholt Brugghus, Island
Aningen ljusare än genomsnittet. Doften visar redan inledningsvis var skåpet skall stå. En sotigt vulkanosande rökighet sprider sig i doftgångarna. Och den här röken har förmågan att trycka undan alla andra intryck. Det blir liksom bara det kvar. Röken stannar kvar i smaken och gör det inte lätt för andra, mer subtila toner, att ge sig tillkänna. Det blir inte så vackert som det kan bli i en Aecht Schlenkerla Rauchbier utan här tränger det där sotiga intrycket ända fram till själva läppjandet. Kanske, kanske skulle man kunna ställa fram ölet till den rökta avdelningen på julbordet. Fårfiol, rökt lax, femmarkerkorv, renstek… kanske kan de vara med och matcha, men jag är tveksam.

Ale
Betyg 5
Oppigårds Winter Ale 5,3 % (11320), flaska 500 ml, 26,50 kr (53 kr/liter)
Oppigårds Bryggeri AB, Sverige
Här kommer provningens välförtjänta femma! Det är bara att erkänna – detta är ett hänförande välbryggt öl. Apelsinmarmeladsmarkerad doft med lätt citroninslag i kombination med en lysande maltsötma. En fräsch, frisk humleton i smaken avlöses av en mycket behaglig maltsötma. Detta är ett oerhört bra öl och måste därför få högsta betyg. Fast jag måste säga att till det vi kallar svensk traditionell julmat är det svårplacerat. Det kommer inte att funka till senapssill t ex. Då skär sig både sill och öl. Ta den efter snöskottningen, vetja!

Mikkeller Santa’s Little Helper 9,1 % (11354), flaska 330 ml, 29,70 kr (90 kr/liter)
Mikkeller, Danmark och De Proefbrouwerij, Belgien
Hur gör en bryggare utan eget bryggeri öl? Jo, han åker nån annanstans och brygger där. Danske Mikkeller har varit i Belgien igen och kokat julöl. Blev det bra då? Gosse, det här blev bra. Man anar redan på skumfärgen vilken ambitionsnivå vi tittar på. En ljusbrun krona som inte försvinner i första taget imponerar. Doften döljer maltsötma, kola, knäck, banan, kanel, ingefära och körsbärskärnor. Smaken tumlar om. Det lätt sötsliskiga från doften tvärvänder i munhålan och ölet omvandlas till en ytterst välbalanserad vintervärmare. Humlen hänger på men ges endast en begränsad plats, tillräckligt stor för att kännas. Ett av provningens präktigaste och mest välbryggda öl.

Hibernation Ale 8,7 % (11332), flaska 355 ml, 29,90 kr (84,23 kr/liter)
Great Divide Brewing Co., USA
Mäktig maltsötma i hänförande symbios med elegant humlearoma redan i doften. Oerhört välbalanserad smak där sötman aldrig tilläts ta över. Mjuk pepparkaka, knäck, vanilj, toffee i ett grandiost samarbete med amerikansk humle. Svårplacerad på klassiskt svensk julbord, framför allt med tanke på alkoholhalten. Men när julnatten sluter sig, gästerna släntrat hem och vi tänder en sprakande brasa för att öppna julklappsboken, då fyller vi glaset med just den här ölen.

Betyg 4
Sleepy Bulldog Winter Ale 6,2 % (11301), flaska 330 ml, 18,80 kr (56,97 kr/liter)
Gotlands Bryggeri AB, Sverige
Påtagligt tallbarrig i doften men med ett maltigt och välbalanserat huvudspår som en rak linje. Smaken levererar också en tydlig maltsötma i lysande kombination med ett starkt kvittrande humletryck. Snyggt, balanserat öl. Maltsötma inlindat i en värmande humlefilt. Jag slåss med mitt samvete mellan en fyra och en femma i betyget. Till slut bestämmer jag mig.

Nils Oscar Julöl 2012 7,7 % (11776), flaska 500 ml, 49,90 kr ((99,80 kr/liter)
The Nils Oscar Company AB, Sverige
Trevlig doft. Fruktig med plommon, körsbär och lättsam blommighet. I smaken uppfattar jag återigen blommigheten och utan större insikt antecknar jag jasmin i protokollet. Hur smakar jasmin? Jag får intryck av att ölet är välkomponerat, välbryggt och välbalanserat. Humlen dunkar på ytterdörren som emellertid endast gläntas lite försiktigt bara. Och därmed tycker jag personligen att en liten, liten del av charmen försvann. Jag hade välkomnat lite mer humle här. Det blev för blommigt till slut.

Celt Nadolig Rare 5 % (11330), flaska 500 ml, 23,70 kr (47,40 kr/liter)
The Celt Experience Brewery, Wales, Storbritannien
En ny bekanting för oss svenska julölstokar. Jag har emellertid spanat in deras 3,5 % på Coop Extras hyllor men nu skall vi titta närmare på julölsvarianten, som Coop är förhindrad att lagerföra. Ölet är faktiskt riktigt ljust i färgen. Maltsötman sitter där den skall i näsan och det gör humlearoman också. Bra balanserat. Ölet smakar välbryggt. Möjligtvis drar den något sträva bitterheten i eftersmaken ner betyget en aning. Ölet är naturligtvis inte placerbart på julbord som dignar av torkad, rökt och inlagd föda. Vi får försöka hitta andra tillfällen att trycka i oss Celt Nadolig Rare.

Betyg 3
Jacobsen Golden Naked Christmas Ale 7,5 % (11365), flaska 750 ml, 55 kr (73,33 kr/liter)
Jacobsen Bryg och Carlsberg Danmark A/S, Danmark
Egentligen är det inte bra! Egentligen är det för sött! Men ändå charmas man av det här ölet. Det doftar karamellpåse och kokos, nästan som en påse Basset´s. Smaken är såklart alldeles för söt och den förbaskade kokosen dominerar. Det här ölet ställer jag fram alldeles intill konfektbordet. Där kan gästerna förgylla tillvaron med praliner, knäck, nötknäppning och enstaka skumtomtar. Det här ölet kommer att bli ett rejält surrande konversationsämne vid det bordet och värden får stående ovationer samt applåder. Den som ställer fram det till rödbetssalladen blir emellertid lynchad.

Flying Dog K-9 Cruiser Winter Ale 7,4 % (11012), flaska 355 ml, 26,90 kr (75,78 kr/liter)
Flying Dog Brewery, USA
Lite ljusare än genomsnittet. En kaksmetig söt doft med toner av skållad mandel och mandelmassa. Hur skall detta sluta undrar man. Rätt bra visar det sig. I smaken, som visserligen är godissöt, kryper det även in en angenäm valnötssmak. Nötighet i öl är inte alltid av godo, men det här ölet funkar. Det känns krämigt fylligt i eftersmaken. Hyfsad amerikan, snäll och söt snarare än påtagligt humleilsk.

Betyg 2
Nisse Julöl 5,3 % (11377), flaska 500 ml, 27,90 kr (55,80 kr/liter)
Gamla Slottskällans Bryggeri AB, Sverige
Lättsamt kopparfärgad. En ganska örtig doft drabbar näsan. Man får intrycket att några kryddor av olika slag råkat hamna i brygden, mest kardemumma. Jag upplever aroman som mycket egendomlig helt enkelt. Smakmässigt möter ölet upp med en rätt mycket översötad smak. Humlen kommer fram rätt bra i avslutet men orkar inte riktigt övermästra den sötsliskiga smaken. Egendomlig kombination som jag delvis sågar.

Liefmans Glühkriek 6 % (11376), flaska 750 ml, 57 kr (76 kr/liter)
Duvel Moortgat, Belgien
Så står den där i år igen, denna underliga öl. Ett slags spontanjäst öl med alla dess konstigheter i form av laktosfermentering och nödlösningen körsbär. Googla på Spontanjäst öl så får du veta mer. Sånt här är oerhört knepigt redan som Lambic eller Geueze. När man dessutom tillsätter en ansenlig del glögg- eller Glühweinskryddor i det färdiga ölet, ja då accentueras underligheterna. Fast det blir onekligen rätt spännande. En glögg i ölform. Stor flaska dessutom. Värm upp en del av innehållet till 70 grader och jämför med en kyld eller rumstempererad. Men farbror Arne och tant Gerda, som bjuds in till julbordet, kommer att blir fasansfullt besvikna om du häller upp Glühkriek till skinkan och rödbetssalladen och därmed fullständigt ignorera 2013 års inbjudan till dito julbordssittning.

Corsendonk Christmas Ale 8,1 % (11010), flaska 250 ml, 20,90 kr (83,60 kr/liter)
Brouwerij Corsendonk, Belgien
En fruktig sötma med toner av marsipan. Sockervaddssöt smak med mandelmassa och kokosgodis. Det är nästan bara belgiska bryggare som kan komma undan med hedern i behåll med så här sött öl. I stor mån hjälper alkoholsötman till att släta ut sockertäcket rätt bra och det landar elegant i munhålan. Eftersmaken förstärker dock mitt beslut att ställa den här lilla 25-centilitersflaskan intill Jacobsens Golden Naked för att kolla vilken som uppskattas mest av gänget nere vid konfektyrbordet.

St Peter’s Winter Ale 6,5 % (11331), flaska 500 ml, 26,90 kr (53,80 kr/liter)
St Peter’s Brewery, Storbritannien
Nja, det här blev inget vidare. Inget att hänga i julgranen direkt. Torkad frukt, katrinplommon och russin i doften. Det är rätt snyggt arrangerat och det borde funka. I smaken kommer maltsötman tillmötesgående och varmt välkomnande in i munhålan. Humlen försöker möta upp men stöter på patrull. Den räcker inte till. Ölet landar olyckligtvis på en alltför söt nivå. Ett brittiskt julöl av det här slaget kanske inte är det optimala i all vår svenska julvärld, men precis som något av de inledande lagerölen borde det kunna passa rätt bra på julbordet.

Widmer Brothers Brrr Seasonal Ale 7,2 % (11324), flaska 355 ml, 25,90 kr (72,96 kr/liter)
Widmer Brothers Brewing, USA
Ganska ljus färg. Tydlig syra i doften tillsammans med äpple. Och trots att ölet har en tuff humlesmak så lyckas inte ens den tona ner äppelsyran. Smakmässigt hamnar vi på Golden Delicious och det är faktiskt inte särskilt bra.

N’Ice Chouffe 10 % (11364), flaska 750 ml, 56,90 kr (75,87 kr/liter)
Brasserie d’Achouffe, Belgien
Grumlig. Fruktig doft med inslag av aprikos och persika. Detta borde leda till en angenäm smak tänker man. Men ölet framträder i munnen som vasst och metalliskt. Alkoholsötman lyckas inte rulla in smaken i all den mjuka vadd som den borde kunna. I eftersmaken sträcker ölet ut på sig och på det hela taget känns det allt eftersom mycket angenämt. Men när redan den första klunken avskräcker…? Dessutom kan man fundera på vad man skall ölet till? När passar det? Inte till julbordet i alla fall. Dela en pava med juldagsgästerna efter juldagsmiddagen tillsammans med lite hembakta småkakor.

Fuller’s Old Winter Ale 5,3 % (11358), flaska 500 ml, 22,90 kr (45,80 kr/liter)
Fuller’s, Smith & Turner, England, Storbritannien
Maltsötma i doften med inslag av grönsaker. Varningsflaggan plockas fram men innan jag börjar vifta på allvar så smakar jag på ölet. En fruktig humle snyggar till den första vurpan men det vill inte riktigt räcka till. Ett DMS-orienterat öl med fruktigt humleavslut… hmm, hur roligt blir det egentligen?

Betyg 1
Mysingen Midvinterbrygd 2012 6 % (11381), flaska 500 ml, 31,40 kr (62,80 kr/liter)
Nynäshamns Ångbryggeri AB, Sverige
En lätt vegetativ doft med toner av kryddor och lite ladugård. Inte helt oangenämt faktiskt även om det ser underligt ut i skrift. Problemet med ölet uppstår när man börjar dricka det. Nu blir det rejält kärvt och strävt. Kryddtonen tar över scenen och ölet smakar som om nån slagit i en halva kryddad julsnaps rätt ner i ölglaset i ett utfall av någon barnslig julsprattsnoja. Det blir således ett mycket komplicerat öl som man kan anta är fruktansvärt svårplacerat i julfirandet.

Shepherd Neame Christmas Ale 7 % (11357), flaska 500 ml, 28,90 k (57,80 kr/liter)
Shepherd Neame, Storbritannien
Äpple, citrus och fläder präglar doften. Oroväckande mycket äpple. T o m gröna äpplen, vilket gör det än mer bekymmersamt. Smaken trasslar in sig i en högoktanig toffeekolasmet med äppletoner och ebbar ut i en diskmedelsorienterad syra. Ruskigt underligt öl som det kommer att bli väldigt svårt att hitta en placering för under julfirandet. Bäst är kanske att undvika det helt.

Dugges Easy Christmas 4,2 % (11397), flaska 330 ml, 18,10 kr (54,85 kr/liter)
Dugges Ale- & Porterbryggeri AB, Sverige
Det här blev inte bra. En mycket underlig doft påminnandes om en kryddträdgård landar inledningsvis i näsan. Därefter tar samma underliga kryddighet över smaken också. Det blir alltför knepigt. Ölet känns kärvt och därmed oerhört svårplacerat i vårt julfirande. När blir vi sugna på det här?

Anchor Christmas Ale 2012 5,5 % (11370), flaska 355 ml, 25,60 kr (72,11 kr/liter)
Anchor Brewing Company, USA
Jösses, så illa det gick här! Vad hände egentligen? Tja, bryggeriet har väl i sin ystra högfärd över att alltid bli betraktade som ett intressant och spännande bryggeri som alltid levererar nya spännande julöl, helt enkelt blivit lite för ystra. Plötsligt har det i år blivit alldeles för många kryddor och underligheter i brygden. I doften hittar jag inspirerande sötma, plommonmarmelad och fikon men också rejält med dimetylsufid. Och i smaken spårar det naturligtvis ur fullständigt och hela ekipaget hamnar på banvallen. Maltsötman försvinner och en vegetativ grönsaksstuvning tar över i munhålan. Gräsligt, gräsligt, övermåttan gräsligt!

Betyg 0
Jämtlands Julöl 6,5 % (11385), flaska 500 ml, 25,90 kr (51,90 kr/liter)
Jämtlands Bryggeri AB, Sverige
Äntligen Jämtland! Dom borde ju kunna leverera. Medaljerna har rasat in över bryggeriet och folk öser beröm över dess brygder. Men med årets julöl sätter man ett nytt rekord. Nämligen bottennapp! Min första och enda nolla på denna maratonliknande julölsprovning tilldelas Jämtlands Julöl. Detta är nämligen riktigt dåligt! Doft av diacetyl, vilket jag här översätter till smörkola, popcornsmör och snudd på härsket smör. Smaken präglas givetvis av samma omständigheter. Det smakar popcornsmör helt enkelt. Detta är klassisk felsmak men några ölkunniga nördar kommer såklart att hylla även detta öl. Men då bygger nog hyllningarna på gamla bryggerimeriter snarare än på nykter bedömning av fel som inte får förekomma i moderna öl.

Porter och Stout
Betyg 5
Valsviken Vinterporter 2012 9,1 % (11749), flaska 250 ml, 41,80 kr (167,20 kr/liter)
Nynäshamns Ångbryggeri AB, Sverige
Men det här blev rackarns så bra! Doft av kaffe, kakao och lite svagt soja. En mäkta imponerande maltsötma står i första ledet och glänser i smaken. Strax bakom denna sötma skymtar vi en diskret humleton titta fram. Lysande! Bedövande gott. Förmodat knepig tillsammans med ansjovismackan men ta den källarsval till en chokladdraperad toffeekola framåt midnattsmässan.

S:t Eriks Julporter 5,9 % (11322), flaska 330 ml, 21,90 kr (66,36 kr/liter)
S:t Eriks Bryggeri och Sigtuna Brygghus AB, Sverige
Flygande bryggaren Jessica Heydrich har som Mikkeller inget eget bryggeri. Den här ölen har hon satt ihop på Sigtuna Brygghus i Arlandastad. Ligger inte det i Märsta? Nåja, här doftar det kakao, kokos, honung, lätt lakrits och humlearoma. Smaken är len och pralinaskbetonad. Ett elegant sammetslent öl med en glimrande humleinramning. Mycket välbryggt. Någon enstaka flaska av det här kan vi nog smyga in på julbordet utan att nån blir förbannad och ropar på ”vanlig” julöl.

Betyg 4
Courage Imperial Russian Stout 10 %, flaska 275 ml, 44,90 kr (163,27 kr/liter)
Wells & Young's Brewing Company, England, Storbritannien
Doftar choklad, vanilj och parliner. Smaken är genompräktig vintervärmare med mycket kola och knäck i sötman. Ölet tappar toppbetyget på en något olustig humle i eftersmaken. Jag tycker att en del av balansen i ölet spricker just där.

Betyg 3
Mohawk Whiteout Stout 9,7 % (11347), flaska 500 ml, 34,90 kr (69,80 kr/liter)
Mohawk Brewing Company, Sverige och Gamla Slottskällans Bryggeri AB, Sverige
Här doftar det modernt USA. Ös på grabbar, verkar uppmaningen lyda från bryggmästarna i åtskilliga av de amerikanska bryggerierna. Och samma kan man såklart göra i Sverige. Kruxet är bara att man precis som amerikanarna tar i för mycket. Det är egentligen ingen konst att dutta i en eller två humlegivor extra i en kokande vört, men det krävs kunskap för att låta bli att göra det. Här blev det några givor för mycket. Det känns väldigt beskt. Egendomligt nog landar ölet ändå på fötterna rätt hedersamt. Det känns att ambitionen inte bara varit att göra en humlebomb, det finns en välbrygd öl i bakgrunden. Nästintill omöjlig att ställa in på vårt svenska julbord. Ölet kommer att döda all maten.

Mohawk Blizzard Imperial Porter 9,7 % (11346), flaska 330 ml, 29,70 kr (90 kr/liter)
Mohawk Brewing Company, Sverige och De Proefbrouwerij, Belgien
Och här sticker det iväg rejält med humlen. Jag slås av samma intryck som i ölen ovan men konstaterar att här har det kokats in ytterligare några humlegivor. Egentligen är det bara för mycket men jag måste inse att ölet trots humleintensiteten har sina skönheter. Men den som funderar på att ha det här ölet till sitt saltstänkta, rökta och inlagda julbord får räkna med en och annan förfrågan om ett mildare, återhållsammare och framför allt sötare julöl från övriga julbordsgäster. Är detta det enda öl du har till alla helgens fröjder ligger du risigt till.

Betyg 2
Carnegie Porter 5,5 % (1497), flaska 330 ml, 14,90 kr (45,15 kr/liter)
Carlsberg Sverige AB, Sverige
Det är väl ingen jul i det här? Den bryggs ju året om. Jo, men Carlsberg vill gärna trycka in den på vår trevliga julölsprovning bara för att det skall skrivas om den och följaktligen öka på kunskapen om förträffligheten i Carnegie. Lätt, återhållsam doft. Diskret maltsöt. Smaken är blek och lite livlös. En hel del karamellpåse finns med i slutintrycket.

Sigtuna Midvinterblot 2012 8 % (11304), flaska 330 ml, 22,90 kr (69,39 kr/liter)
S:t Eriks Bryggeri och Sigtuna Brygghus AB, Sverige
Doft av sträv humle och med långa stråk av kaffe och gräddkola. Tyvärr har man i slutet av bryggningen öst på alltför mycket humle. Visst kan en kolsvart Stout- eller Porterinriktad öl ha mycket humle, men i det här fallet blev det för mycket.

Betyg 1
Midtfyns Jule Stout 7,6 % (11310), flaska 500 ml, 39,90 kr (79,80 kr/liter)
Midtfyns Bryghus, Danmark
Doft av Läkerol, halstablett alltså, samt hostmedicin. Inte så snyggt med andra ord. Det smakar halstablett också ta mig tusan. Nej, detta blev för konstigt. Bränd och trist smak. Passar inte in i min jul, den här skjuter jag åt sidan.

Om betygen: Betyg 0-5, där 5 är bäst.