Laddar annons
23 Mar, 2013

Douro, det ”äldsta” och ”yngsta” vindistriktet

Vindistriktet Douro längs med floden med samma namn ligger i nordöstra Portugal. Här satte redan Marquis de Pombal, premiärminister och upplysningsdespot, gränserna för portvinsdistriktet den 10 september 1756. Gränsstenarna finns delvis fortfarande kvar och Dourodistriktet brukar räknas som väldens äldsta vindistrikt med fastställda gränser.

 

Det är först under de allra senaste åren som det blivit riktig fart på nyskapandet av borsviner från Douro. Det var portugisisk vindag i veckan i Stockholm. För första gången var det Douro som dominerade de portugisiska lättvinerna. För bara tio år sedan var det ett litet distrikt, nu är det centrum för nyskapandet av bättre röda viner i Portugal.

 

Det började med Barca Vehla som skapades av Ferreira’s legendariske öenolog Fernando Nicolau de Almeida, med inspiration från röda Bordeaxuviner. Första årgången var 1952. Vinet gjordes varje år från en speciell vingård långt upp i det vilda Douro. Bara de bästa åren deklarerades Barca Vehla. Jag träffade Fernando på 80-talet och provade igenom ett tiotal årgångar, som var kandidater för att bli Barca Vehla. En märklig och mycket intressant provning. I förra veckan hade jag tillfälle att prova 1978:an som en gång fanns på Systemet. Det var nu som 35-åring ett helt moget ljuvligt vin helt utan ålderskrämpor. Storslagen vinupplevelse.

 

Barca Vehla var undantaget från regeln att man såg ner på lättviner i Dourodistriktet. Symingtonfamiljen, som är den största ägargruppen för portvinerna med sju olika portvinshus och massor av vingårdar och Quintor tyckte så sent som en bit in på 90-talet att ”i vår familj gör vi inte bordsviner”. Det var inte helt sant för att de tillverkade redan då för eget bruk stora viner som de hade till middagar mm, men de såldes inte. I slutet på 90-talet gjorde familjen upp med den gamla skammen för att sälja lättviner. Även denna gång hämtades inspiration från Bordeaux. Tillsammans med legendaren Bruno Prats (Cos d’Estournel i Bordeaxux) skapade Symington toppvinet Cryseia och en rad andra enklare röda borsviner. Provade i går första årgången 2000 Cryseia som vuxit upp och mognat till ett mäktigt stort komplext vin med ännu många år kvar av utveckling. I den billigare klassen finns ännu några enstaka buteljer kvar av deras utmärkta 90126 Altano, 2010 för 99 kronor. Bra nu och spara gärna 5-7 år.

 

När Symingtonfamiljen gjorde det, kunde helt plötsligt alla andra också börja med lättviner. De senaste tio åren har det formligen exploderat med skapandet av nya lättviner från Douro. För fanns det egentligen bara ett vin av klass nu finns det flera hundra. Samma druvsorter som i alla tider varit basen för de bästa portvinerna är nu basen för de stora lättvinerna. De bästa vingårdarna för lättvinerna är dock delvis andra än de bästa lägena för portviner.

 

Dirk Niepoort vinmakare och ägare av portvinsfirman med samma namn, är en framstående förnyare under de senaste decennierna av högkvalitativa lättviner. Han gör en hel portfölj av röda viner från Rocky Tinto kring hundringen, via Redoma till toppvinerna Batuta och Charme som kostar över 500 kronor. Den senare extremt annorlunda vin med lätt färg och en karaktär nästan som en pinot noir med lättsam delikatess som helt dominerande egenskap. Det avviker i hög grad från Douros normala  värld av mäktiga, mörka, rika, saftiga, stora och välstrukturerade röda viner.

 

Quinta do Vale Meao är en annan riktigt bra lättvinsproducent i övre Dourodalen. Ferreira familjens egendom Quinta do Vallado gör också stora rika moderna viner idag. Quinta do Vallado, 2009 för knappt 300 kronor var fyndigt bra och är nu dessvärre slut. Just nu finns deras 95389 Vallado, 2010 för 148 kronor som också är riktigt bra exponent för modern betydande röd Douro. Det moderna vinprojektet Wine&Soul gör i 72609 Pintas Character, 2009 för 249 kronor ett förnyande vin i modern Dourostil.

 

José Maria d’Orey Soares Franco, tidigare ansvarig för Barca Vehla och efterträdare till Fernando Almeida, har nu tillsammans med bardomsvännen Joao Portugal Ramos (Vila Santas skapare) startat upp ett gemensamt vinprojekt för lättviner på en magnifik 300 meter hög strandbank långt upp i vilda Douro Superior. Därifrån kommer 2559 Dourum, 2011 för 99 kronor. Deras toppvin är 79203 Dourum Reserva Old Vines, 2009 för 299 kronor. Provade i går första årgången, 2007, av detta betydande vin. Bör lagras länge. De gör också en enklare variant, Tons de Duorum som skulle kosta ca 79 kronor i Sverige. Annars kostar bra modern Douro från ca 100 kronor.

 

De moderna röda Dourovinerna har en speciell kombination av stor struktur, fin svartfruktighet och lätt blommiga aromatiska toner och en generös intagande saftighet. Denna mjuka saftighet gör det lättillgängligt som ungt och deras stora struktur gör att de växer mycket länge till betydande vinpersonligheter med lagring. Douro är idag världens yngsta stora kvalitetsdistrikt för röda viner. I morgon kommer vi att se ännu mycket mer intressanta nya stora viner från Douro. Nyskapandet är bara i sin linda i denna natursköna historiska vindal.