Laddar annons
12 Apr, 2013

Fredagskocken lagar kalvcarpaccio med körvelcreme

Hej alla vänner! Kul att ni är så många som ger er på och prövar mina recept och vintips. Jag tycker det är härligt med respons om vad ni tyckte om maten och hur vinerna smakade till.

Är ju övertygad om att vi lever längre och framförallt bättre när vi äter och dricker gott och kanske framförallt när vi vågar ge oss på nya saker och smaker. Livet blir liksom lite härligare varje gång man får uppleva något nytt, som man aldrig provat förut. Nu en ny meny för helgen och så hörs vi igen nästa fredag. Vänligen Mattias

Bild: körvel.

Kalvcarpaccio med med körvelcreme, cashewnötter, olivolja och parmesanost

2 äggulor
2 tsk pressad citronjos
2 tsk dijonsenap
2 msk hackad körvel
½ dl rapsolja
½ dl olivolja
salt

200 g putsad kalvfile
50 g rostade cashewnötter
50 g parmesanost
flingsalt, olivolja och körvel

Lägg äggulor, senap, citron och körvel i en liten bunke. Mixa alltsammans med en mixerstav och tillsätt under tiden oljan droppvis tills du har en tjock crème. Smaka av med salt.
Skiva 4 medaljonger av kalvfilén. Lägg medaljongerna en och en mellan plastfolie. Banka sedan carpaccion tunt med hjälp av ett plateringsjärn alternativt undersidan av en kastrull.
Lägg carpaccion på 4 tallrikar och hyvla över parmesanosten, klicka på körvelcremen, strö över cashewnötterna och salt. Avlsuta med att ringla på olivolja och plocka över körvelkvistarna.

 

2 tomater
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
olivolja

700 g putsad fläskfilé
1 msk honung
1 msk finhackad rosmarin
salt, svartpeppar, olivolja och smör

500 g potatisgnocchi
50 g prästost
1 msk finstrimlad salvia
smör och salt

Värm ugnen till 200ºC. Dela tomaterna på hälften, skala och dela schalottenlökarna på hälften och skala vitlöksklyftorna. Lägg alltsammans i en ugnsfast form med snittytan uppåt, ringla över lite olja och ugnsbaka i 15 minuter. Mixa sedan alltsammans slätt i en matberedare tillsammans med 2 msk olivolja och smaka av med salt.

Värm ugnen till 100ºC. Värm en stekpanna till högsta temperatur. Salta och peppra fläskfilen och bryn den till fin färg i olivolja och smör. Tillsätt honung och rosmarin och låt den bryna i ytterligare 1 minut. Ugnsbaka fläskfilén i ugnen ca 20 minuter tills kärntemperaturen är 65ºC. Koka gnocchin enlig anvisningen på förpackningen. Värm en stekpanna till högsta temperatur och bryn därefter gnocchin i smör till lätt brun färg och smaka av med salvia och salt.
Värm upp tomatsåsen, skiva upp fläskfilen och lägg upp på 4 tallrikar. Lägg på gnocchin och hyvla prästosten över den.

Mattias Larsson, Modern Gastronomi