Laddar annons
16 Mar, 2014
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vita portugiser? Ja tack!

Det är lätt att glömma bort ibland, att Portugal är så mycket mer än starkvin och pålitliga rödviner. Det finns en uppsjö av bra vita viner från landet, från Algarve i söder till Monção e Melgaço i norr. Till och med Madeira som helt associeras med uppspritat vin producerar fina och personliga vita bordsviner. Kanske den slumrande tillvaron för vitt portugisiskt delvis är självförvållat men faktum kvarstår, de vita vinerna kan vara fenomenalt bra. Här följer tips på ytterst seriösa vitvinsproducenter i Portugal, alla tillgängliga på Systembolaget.

Att driva en vinegendom där passionen för en, för de flesta, helt okänd druva styr, är knappast en dans på rosor. Det kräver sin aktiva marknadsföring trots att slutprodukten är riktigt bra. Pedro Araujos Quinta do Ameal i Lima-dalen handlar helt och hållet om loureiro, en diskret blommig druva som ofta får en grape-liknande karaktär och sällan drar iväg, alkoholmässigt. I Lima-regionen, en av Vinho Verdes underregioner, härskar druvan loureiro. Tyvärr skjuter skördeuttagen ofta i höjden vilket knappast hjälper sådana som Pedro Araujo, som har ambitionen att höja druvans anseende.

Minho

2012 Quinta do Ameal (79843) finns att köpa på Systembolaget för 111 kronor. Fortfarande ungt men redan nu lätt att ta till sig och en fröjd att matcha till mat. Den nästan vattenklara färgen lurar sinnena då doften är öppen, mineralisk och med friska toner av örter, grapefrukt och ett uns apelsinskal. Smaken är ett härligt fräsigt syrapaket där stenfrukter, grapefrukt och mineraler leder vägen. Inte långt, inte stort men ack så lätt att tycka om i sin rena och personliga stil. Kan med fördel lagras två-tre år. Ett vin som enkelt ledsagar många skaldjursrätter (3).

Ytterligare en loureiro väl värd att prova är 2012 Muros Antigos (75549) för 99 kronor. Formad på samma sätt som den förra men så är det också samma vinmakare, Anselmo Mendes. Mer stenfruktig och nedtonad blommighet men ändå ett riktigt bra exempel på loureiro (3).

Douro

Tjusningen med Portugal är det register av inhemska druvor som man förfogar över. Samtidigt är det landets svaga punkt då okända druvsorter är svårare att sälja. Vinho Verde är ett utmärkt exempel på detta om man bortser från den druva som nått ett internationellt erkännande. Jorge Moreira från vinegendomen Poeira gör något så udda som en alvarinho i Douro-dalen. Tricket i varma Douro är att satsa på vingårdar på högre höjd och i nordlägen, något som Jorge Moreira gör med sin 2010 Pó de Poeira branco (79567) för 172 kronor. Det är en stöddigare version av alvarinho jämfört med de från Vinho Verde, men syran är där och vinet uppvisar en karaktärsfull, mineralisk och närmast tropisk ton. Ett stänk av persika och våta stenar, stenfruktsliknande syra och bra längd. I en perfekt drickfas (3).

Dirk Niepoort

Just vingårdar på hög höjd, skifferrik jordmån och riktigt gamla vinstockar är tricket i Douro om du vill producera seriöst vitt bordsvin. Dirk Niepoorts 2011 Redoma Branco (79928) för 151 kronor är en riktigt bra introduktion till vit Douro. Niepoort strävar alltid efter ett växtlägesuttryck i vinerna, premierar syra och skördar gärna aningen tidigare om så behövs. Redoma uppvisar en helt annan mineralitet som närmast kan liknas vid de skiffertoner du finner i en Mosel. Detta kombinerat med gulfruktiga toner, ett vaxigt anslag, en apelsinaktig skalton och en lång syrastinn avslutning gör vinet till en stor överraskning för många. Redoma har inte genomgått någon malolaktisk jäsning vilket innebär att äppelsyran i vinet inte har omvandlats till mjölksyra (som gör vinet mjukare). Ge det gärna några års lagring. Ett vin väl värt att äga några flaskor av. Druvor? Rabigato, viosinho och arinto. Bland annat. (3).

Alentejo

Luis Duarte, en av Portugals mest ansedda vinmakare, gör en sällan besviken. Prova 2012 Herdade dos Grous Branco (81129) för 109 kronor så förstår du varför. Precis som egendomens röda viner så uttrycker de vita värmen från regionen Alentejo men likväl backas detta upp av en citrusuppfriskande syra. Kryddigt, fina toner av vit persika, blommor och citrus. Härligt insmickrande smak med pigga syror, persika, limeskal och en svag tropisk ton. Det är lätt att ta till sig vinerna från Herdade dos Grous (3).

Samtliga viner återfinns i Systembolagets beställningssortiment och kan beställas till din butik.

Översta bilden; Pedro Araujo, Quinta do Ameal

 

Författare: Niklas Jörgensen