Laddar annons
29 Apr, 2014

Topp 10 vin, vita och röda - maj 2014

Maj månads nya viner går i vitt och kommer på bred front från Österrike. Det är en riesling och grüner veltlinermånad av klass. Dessutom lanseras två goda roséviner från det lilla vinlandet som ligger så centralt i Europa. De nya vinerna håller genomgående en hög till medelgod kvalitet med några få undantag. Två viner, båda är vita varav ett är sött, är alldeles extra bra.

Söta Moselvinet Josepshöfer Goldtröpfchen Riesling Auslese Lange Goldkapsel 1999 (90076), kostar 139 kr för 375 ml och med respekt för sin höga ålder och ett synnerligen överkomligt pris är det ett lika sällsynt som enastående vin. Det andra vita presenteras i topp 10 listan nedan och jag tär övertygad att ni lätt ser vilket vinet är.

Du som prenumerera på Vinbankens månadsbrev har fått topplistan någon dag tidigare. Utskicket var denna månad fullmatat av tips och rekommendationer från senaste släppet med bland andra de bästa valen bland nya roséviner, vilka öl vi rekommenderar samt en whisky som tål att filosofera kring och en tequila världsklass.

Topp 10 - Vita viner maj 2014

De Wetshof The Site 2012 (99491), De Wetshof Estate, Robertson Sydafrika, 199 kr
Druva: Chardonnay.
Smak: Torr, fyllig. Smakrik. Mogen gul och grön frukt, rökiga inslag, örter, mandel och fat, Nyanserad. Lång.
Omdöme: Det rökiga inslaget är häftigt. Drick nu.
Passar till: Fläsksida med palsternackspuré och brysselkål
Betyg: 5

AOC Chablis 2012 (91315), Domaine Pattes Loup, Chablis Frankrike, 199 kr
Druva: Chardonnay
Smak: Torr, medelfyllig. Frisk fruktsmak av gröna, mogna äpplen och päron. Mineral, örter. Kraftfullt driv och nyanserad helhet. Bra längd.
Omdöme: Härlig. Vin-igt drickvänlig.
Passar till: Citron- och örtbakad kycklingrulle
Betyg: 4+
Mer: Men varför har vinet AOC i sitt namn när det är en Chablis? Och heter det inte AOP numer?

Langhe Bianco Riesling Pétracine 2012 (90692), G.D. Vajra, Langhe Italien, 195 kr
Druva: Riesling.
Smak: Torr, medelfyllig. Smakrik, balanserad frukt, gröna äpplen, persikoblommor och mineral.
Omdöme: Trevlig, bra vin att dricka nu.
Passar till: Päronsallad med prosciutto
Betyg: 4

Grüner Veltliner Scheiben 2012 (90394), Weingut Leth, Wagram Österrike, 149 kr
Druva: Grüner veltliner
Smak: Torr, medelfyllig. Vita päron, smak av kryddor, mogen syra. Fin längd.
Omdöme: Den för druvan generösa smakstilen gör sig bäst när vinet serveras svalt.
Passar till: Ljusa kötträtter av kalv eller fläsk med kokt potatis, pepparrotsås eller ångkokta grönsaker. Klassisk traditionell matlagning och till japanska köket.
Betyg: 3+

Langlois-Chateau Vieilles Vignes 2008 (91246), Langlois-Chateau, Anjou-Saumur Frankrike, 169 kr
Druva: Chenin blanc
Smak: Torr, medelfyllig. Mogen grön frukt, inslag av persika, mogna gula plommon. Lätt nötig med mineralton. Liten fat-ton.
Omdöme: Nyanserad. Drickmogen smak som klarar sig många år till i källaren.
Passar till: Carpaccio på rensuovas med getost
Betyg: 4

Ara Resolute Sauvignon Blanc 2011 (90609), Winegrowers of ARA, Marlborough Nya Zeeland, 169 kr
Druva: Sauvignon blanc
Smak: Torr, medelfyllig. Stram, mineralsmak, gröna äpplen och krusbär. Citrus.
Omdöme: Stramt vin frisk citrussmak för svalkande tillfällen. Trevlig.
Passar till: Som glasvin på egen hand, till lätta rätter av sallad, skaldjur med citrus eller vinegrette. Getost är en klassiker.
Betyg: 4-

Loimer Langenlois Seeberg 2008 (91121), Weingut Fred Loimer, Kamptal Österrike, 199 kr
Druva: Riesling.
Smak: Torr, medelfyllig. Tydlig smak av mogna vita päron, citrus och örter. Vitpepparkryddiga inslag med blommig rondör.
Omdöme: Välgjord, stor och nyanserad. Toppvin.
Passar till: Potatis– och citronöverbakad gösfilé med vitlökskryddad örtsås
Betyg: 5

Muenchberg Riesling Grand Cru 2010 (91314), Domaine Ostertag, Alsace Frankrike, 279 kr
Druva: Riesling
Smak: Torr, medelfyllig. Smakrik, mogna äpplen, inslag av persika, smak av mineral och en perfekt syra. Lång eftersmak.
Omdöme: Söta undertoner kan förvilla torrhetsfundamentalisten. Härligt vin, oavsett!
Passar till: Snälla (i smaken) ostar
Betyg: 4+

Lamm Grüner Veltliner Kamptal Reserve 2012 (90164), Weingut Bründlmayer, Kamptal Österrike, 385 kr
Druva: Grüner Veltliner
Smak: Torr, medelfyllig. Nyanserad, utvecklad. Grön frukt, päron, smak av örter, mineral och kryddor. Tydlig och lång eftersmak.
Omdöme: : Härligt och stort vin som är skönt druvtypiskt, lägg till en enastående utvecklingspotential.
Passar till: Sydfransk fisksoppa med grönsakscrisp och rouille. Passar även kötträtter i mildare tillagning som i buljong eller ugnstekt med örter.
Betyg: 4+

Mer: Kamptal innehar DAC för grüner veltliner och riesling. Kamptal är en av åtta appellationer, i Österrike DAC (Districtus Austriae Controllatus). Här innebär reserve högre ställda förväntningar, och att det är ett mer komplext vin vilket lagrats (längre), i jämförelse till ett Kamptalvin med classic-etikett.

Puligny Montrachet Etienne Sauzet 2012 (91316), Côte de Beaune Frankrike, 475 kr
Druva: Chardonnay
Smak: Torr, fyllig. Generös av gul och grön frukt med äpplen och päron som tydligast. Rostade fat, tydligt rökig, lätt örtig och med mineralsmak. Balanserad syra. Lång.
Omdöme: Härlig stil, stor yvig och med exakt precision.
Passar till: Fest och jubileum, som att våren är här och semestern närmar sig?
Betyg: 5

Fler vita viner att springa efter
Penfolds Reserve Bin 12A Chardonnay 2012 (94022)
Corton-Charlemagne Domaine Denis Père et Fils 2012 (91321)
Nora da Neve 2010 (92186)
Calera Chardonnay 2012 (99326)

Champagne; Den mogna urläckra RW 1996 Bedel & Fils (91311). Däremot säger jag nej tack till båda Paul Baras champagner som i min smak är för söta och tyvärr, obalanserade.

Topp 10 - röda viner i maj 2014

Duca San Felice Librandi 2011 (90267), Librandi, Cirò Italien, 109 kr
Druva: Gaglioppo.
Smak: Medel/fyllig. Mörk frukt, varm underton av mogna körsbär, tydligt örtig. Drar åt det torra men fortfarande på rätt sida.
Omdöme: Äntligen tillbaka efter många års, time out? Fräck, personlig och grymt köpvärd.
Passar till: Vardagsrätter av smakrika snitt, med tillbehör som svamp, örter, ost, olivolja, vit eller gul lök är toppenkombos.
Betyg: 4

Plan Pégau Sélectionné par Laurence Féraud 2011 (99003), Domaine du Pegau, Côtes du Rhône Frankrike, 129 kr
Druva: 30% grenache, 30% syrah, 20% merlot samt övriga druvsorter.
Smak: Medelfyllig. Fruktig, mörka bär, röd frukt, tydliga tanniner, kryddor som lagerblad och örter. Lätt lakritston och balanserade fat.
Omdöme: Stram, kärnigt typisk sitt ursprung med en fruktigt publikare touch.
Passar till: Grillat nötkött utan glaze eller BBQ snits. Smaksätt med senap, vitlökspimpat smör och liknande. Ungersk gulasch
Betyg: 4-

Innocent Bystander Pinot Noir (95134), Innocent Bystander, Yarra Valley Australien, 139 kr
Druva: Pinot noir
Smak: Medelfyllig. Söta karaktärsdrag av körsbär, hallon, tydligt örtig, stram och med tanninkärvt avslut utan att rubba fruktiga balansen.
Omdöme: Publik smak i mer avancerad druvtappning.
Passar till: marulk med höstsvamp och potatis- och purjolöksterrin
Betyg: 4

Canto de Apalta 2011 (95310), Lapostolle, Rapel Chile, 141 kr
Druva: 28% carmenère, 27% cabernet sauvignon, 24% merlot och 21% syrah.
Smak: Medel/fyllig. Söt mörk frukt, plommon och körsbär, svarta vinbär, fat, lakrits. Mediumstrama tanniner.
Omdöme: Saftigt mustig. Modernare stil av en klassisk Bordeauxförebild, aningen extraherad, bra i sin genre..
Passar till: Ett glas vin efter maten? Drick till grillat fläsk-, nötkött med smakrikt till mediumhet krydda.
Betyg: 3+

Etna Rosso Tenuta delle Terre Nere 2012 (94915), Tenuta delle Terre Nere, Etna Italien, 143 kr
Druva: Nerello mascalese
Smak: Medel/fyllig. Röd frukt, kärnig, rågummiton och tydligt örtig. Bedagade rosor med en skrikande på uppmärksamhet - mineralsmak. Fruktig, balanserad och elegant.
Omdöme: Hur kul som helst, möjligen som roligast för smak-tränad gom
Passar till: Vegorätter med olivolja och örtiga röror. Kallskurna charkuterier eller hjärtlig husman a la italienska köket
Betyg: 5

Vina Pedrosa 2010 (99399), Bodegas Hnos Pérez Pascuas, Ribera del Duero Spanien, 159 kr
Druva: Tinto fino (tempranillo).
Smak: Medel/fyllig. Mörk frukt, plommon och körsbär, smak av läder, lakrits, tobak och fat.
Omdöme: Påminner om en finsk bastu. Reduktiva (mkt lätt men ändå) luftar ni bort med dekantering. Festlig i sin stil.
Passar till: Oxfilet med vitlök och svamp.
Betyg: 3+

Masseria Li Veli Susumaniello 2012 (99389), Masseria Li Veli, Salento Italien, 161 kr
Druva: Susumaniello.
Smak: Medel/fyllig. Mustig bärssötma, mörk frukt, tydliga örter. Saftig och varm.
Omdöme: Hjärtligt mustig, örtig och rustik på ett snitsigt sätt.
Passar till: Smakrika grytor eller krämig risotto alt pastarätt. Rödvinsbräserad oxhögrev. Bäst till mat.
Betyg: 4

Morgon Côte du Py 2012 (99089), Jean Foillard, Beaujolais Frankrike, 249 kr
Druva: Gamay
Smak: Medelfyllig. Stram av körsbär, inslag av söta bär, tydlig mandelton, kärnig av örter och frisk syra. Lång eftersmak.
Omdöme: Bra längd, personlig och välgjord, en vinfröjd!
Passar till: Nudelsallad med teriyakimarinerad kyckling exempelvis
Betyg: 5

Beaune Theurons 1er Cru 2003 (90353), Louis Jadot, Côte de Beaune Frankrike, 299 kr
Druva: Pinot noir
Smak: Medelfyllig. Mörka bär, utvecklad smak med drag av sötmogen bärkaraktär, drag av russin, fat, choklad, rostade fat och örter. Eldig i eftersmaken.
Omdöme:  Varma årgången 03 var länge sedd som ett ’mellanår’, idag ändå förvånande bra. Skönt vin med mognad och en hint av värme som röjer vinets årgång.
Passar till: Drick nu, med nöje och vid serv temp om ca 16-18 C. Gärna till fågel eller ”ostbricka” (undvik syrligaste geten).
Betyg: 4

Pujanza Norte Rioja 2010 (90444), Bodegas y Viñedos Pujanza, Rioja Spanien, 399 kr
Druva: Tempranillo.
Smak: Fyllig. Mörk frukt. Stram, kompakt i både frukt och av tanniner. Örter, viol och lakrits. Bra syra. Ung.
Omdöme: Kraftfull och ung, klarar lagring.
Passar till: Helst att lägga i källaren men om dricka nu, kvalitetsnöt av klass. Okomplicerad tillagning utan krusiduller för renaste smakupplevelsen.
Betyg: 4+