Jonas bästa vintips till grillat under vissa förutbestämda förhållanden

Mat och dryck i samspel, kombination eller samliv. Kalla det vad du vill men det är inte speciellt svårt därför att det finns inga höjda pekfingarar eller förstå-sig-påare som är bättre än andra. Det är i högsta grad ett subjektivt ämne och det är din personliga smak som avgör. Vi har alla olika förutsättningar att känna doft och smak. Vår uppfostran, vad vi ätit och jobbar med spelar stor roll. En kock lär sig dofter bättre av det enkla skälet att hen doftar och smakar på allt i rått och tillagat tillstånd och därmed byggs det upp en bra bank av ord för dofter och smaker som sedan kan appliceras på vin för att beskriva en smak eller doft. Hallondoft för en person som vuxit upp på landet är kanske vildhallon medan en person från storstan tänker på hallonsylt eller i värsta fall hallonbåtar. Ingen har rätt eller fel. Du känner säkert igen doften av dill och det är för oss både en en doft, en smak och en ört. Men skall du beskriva smaken dill med ord blir det svårare. Det är detta hela fikonvinspråket går ut på, att lära sig olika synomymer för dofter och smaker eftersom vinet påverkas och ändrar karaktär efter ett antal år på butelj och/eller fat. Egentligen skulle man bara behöva säga att vinet doftar cabernet sauvignon men så enelkt är det faktiskt inte på grund av ovanstående tankesätt. Så hur tänker jag undrar kanske en nyfiken? Jo så här. Vi har en begränsar förmåga att känna smaker på grund av adaption, dvs. hjärnas sätt att sluta registrera samma sinnesintryck. Äter du en maträtt med söta tillbehör (typ relish eller andra söta glaze-såser) och graden av sötma är högre än i vinet kommer du inte att känna sötman i vinet och du upplever istället det som torrt, något strävt och syrligt. Taskigt vin tänker du men ofta beror det på detta fenomen. Detsamma gäller för syra, sälta och beska. Tänk att du skall komplettera maträtten med vinet eller göra de till en konstrast. Marinera inte ditt kött i massa söta tveksamma färdigköpta e-såser, socket karameliseras bara på grillen och blir bränt med best smak som följd. Vill du ha en smak av sötma är honung fantastiskt men pensla det på det färdiga köttet. Det är ett värdigare sätt. Smaksätt köttet helst med örter, salt och peppar och använd milda tillbehör. Låt såsen till köttet vara olivolja, en mild tomatsås med örter, en svampsås eller varför bara inte lite citron saft över. Servera gärna bönor, sockerärtor och ljummen saltrostad potatis och rotsaker till.

Fem bra vinet till grillat kött

1. Copertino Rosso Riserva, art nr 2077, 75 kr 2. Künstler Pinot noir tradition, art nr 2249, 101 kr 3. Rioja Bordón Reserva, art nr 2726, 89 kr 4. Boom Boom Syrah, art nr 6714, 129 kr 5. Les Dauphins Cotes du Rhone Reserve, art nr 72458, 79 kr Skribent: Jonas Alwin

Recept andra gillar