Höstäpplen i passande meny med Fredagskocken

Blir lycklig när jag går in i en matbutik den här tiden på året. Det som gör mig extra glad är doften av alla de underbara, aromatiska svenska äpplena som erbjuds. Därför blir det en liten äppelmeny idag. För den som söker vintips att dricka till ger jag en vägledande rekommendation till stil och typ.

Toast med färskost, brynt svamp, äpple, bondbönor och schalottenlöksvinägrett

1 ciabata 30 g cream cheese kallpressad rapsolja och salt 200 g valfri svamp 1 rött svenskt äpple ½ gul lök 1 vitlöksklyfta olja, smör och salt 100 g pillade bondbönor (ca 400 g hela) 40 g salladsskott 1 schalottenlök 1 msk vitvinsvinäger 1 ½ msk kallpressad rapsolja flingsalt Värm en stekpanna till hög temperatur. Skiva ciabatan på längden i 4 stycken 1 cm ´s skivor. Stek brödskivorna i rapsolja till fin färg. Koka upp saltat vatten och koka bondbönorna i 1 minut och kyl sedan snabbt ner dom i isvatten. Riv ett litet hål i bönan och tryck ut dom från skalet. Ansa och skär svampen i mindre bitar. Kärna ur och tärna äpplet i 1 cm stora tärningar. Värm en stekpanna till hög temperatur. Stek svampen i olja tills det att den har en fin brynt färg. Lägg då ner äpple, bondbönor, lök, vitlök och smör och stek i ytterligare 1 minut. Skala och finhacka schalottenlöken och blanda med olja och vinäger. Vid servering. Bred färskosten på skorpan och lägg på svampfräset. Blanda vinägretten med salladen och lägg på toppen.  

Viltfärsbiffar med ugnsbakat äpple och palsternacka samt messmörsås

400 g viltfärs 1 msk ströbröd 3 msk vispgrädde ½ gul lök 2 tsk krossade enbär 2 tsk finhackad rosmarin 1 ägg salt, svartpeppar och smör 4 små palsternackor 2 små svenska röda äpplen olja och salt ½ gul lök 1 vitlöksklyfta 1 dl vitt torrt vin 3 dl kycklingbuljong 1 dl mjölk 1 dl vispgrädde 25 g messmör smör och salt Till servering 600 g kokt potatis Lägg ströbrödet i en bunke och blanda med grädden. Finhacka löken och fräs den mjuk tillsammans med en liten klick smör på medellåg temperatur. Lägg ner löken i bunken tillsammans med enbär, rosmarin, ägg och färs. Blanda ihop alltsammans och smaka av med salt. Värm en stekpanna till medelhög temperatur. Forma till 8 små biffar och bryn dom i smör ca 2-3 minuter på varje sida till fin färg. Värm ugnen till 200 C. Skala palsternackan och skär den i 4 långa stavar. Skala, halvera och kärna ur äpplena. Lägg äpplen och palsternackor i en ugnsfast form och vänd runt i olja och salt. Ugnsbaka ca 30 minuter tills äpplena och palsternackorna är genommjuka. Skala, finhacka lök och vitlök. Fräs hacket i en kastrull med smör och häll på vinet. Koka 2 minuter och häll sedan på buljong, mjölk och grädde. Koka tills c:a 2 ½ dl återstår. Mixa ner messmör precis före servering och smaka av med salt. Servera viltfärsbiffarna med dom ugnsrostade palsternackorna och äpplena. Häll över lite sås och servera med kokt potatis. Njut av helgen, Mattias

Recept andra gillar