Laddar annons
21 Sep, 2014

Från slips till spade i södra Rhône

Bernard Duseigneur har gjort den sorts resa som många kontorsråttor bara drömmer om. Han lämnade det stressiga livet som banktjänsteman i Paris och blev ekologisk vinmakare i södra Rhônedalen.

Visst, Bernard Duseigneur hade förutsättningarna att bli vinodlare. Hans far hade grundat vingården Domaine Duseigneur i Saint-Laurent-des-Arbres nära Chateauneuf-du-Pape 1967. Tillsammans med sin bror Frédéric tog Bernard över de ekologiskt odlade 30 hektaren och konverterade dem till certifierad biodynamisk odling.

-Pengar separerar människor, vin för dem samman, sa Bernard Duseigneur första gången vi träffades i hans något spartanska byggnad med jäskar och tunnor. Nu hade han alltså lämnat finansbranschen och pengarna för att göra vin efter eget hjärta. Men inte vilket vin som helst.

-Jag har inget intresse av att vara involverad i industrialiserat vin, berättar Duseigneur när vi ses igen på en uteservering i Stockholm.
-Om jag inte dricker det själv vill  jag inte heller sälja det till andra. 
Istället gör han hantverksmässigt vin i liten skala. En Côtes du Rhône med namnet Mas Louise (efter dottern Louise) görs i något större skala med druvor köpta av småskaliga, ekologiska odlare från närområdet. Vinet har fått goda betyg av vinpressen (och har tidigare rekommenderats även av undertecknad) och skapades för den svenska marknaden och för att rädda några grannar som inte fick sin fina ekologiska skörd såld. De övriga, bland annat Antarès, Laudun och Odyssé, är prestigeviner som görs på egna druvor i mindre skala. I framtiden kommer även ett ekologiskt Chateauneuf-du-Pape, då Duseigneur har lyckats med bedriften att arrendera mark i det berömda området.

Vi pratar vidare om “naturviner” och Duseigneur blir fundersam.
- Jag ser mig själv som en “naturlig” vinmakare. Vi använder inga kemikalier i vingården, söker biodiversitet, försöker bibehålla så mycket av druvornas ursprungsuttryck som möjligt i vinkällaren, undviker mekanisk manipulering och använder minsta mängd tillsatt svavel. Men jag är inte dogmatisk och tillhör ingen naturvinsrörelse. Jobbet som vinmakare är komplext och jag kan inte bestämma vad som är rätt för andra. Jag respekterar allt arbete som görs med ärlig uppsåt och ser även en plats i vinvärlden för mer industriellt producerade ekologiska viner om producenterna därigenom bidrar till att skydda naturen i sitt arbete, förklarar han sin filosofi.

I södra Rhônedalen är det lätt att arbeta ekologiskt, med varmt, torrt väder och en vind som hjälper till att undvika röta.
- Att jobba biodynamiskt ger en högre kostnad och lägre avkastning och kräver därför en övertygelse att det är rätt sätt och ger bättre vin, men att arbeta ekologiskt bör alla kunna göra här, säger Duseigneur. Han är orolig för hur mycket kemikalier som vinodlare använder i vingården.
-Frankrike använder mest pesticider i hela EU och 30 procent av pesticiderna används inom vinodlingen, berättar han. Vinstockar står dock bara för tre procent av den odlade ytan i landet.

-Vinodlare borde oroa sig mer för vad det innebär för framtiden, säger han.

Bernard Duseigneur ser på vingården som en möjlighet att skapa någonting för nästa generation. Vi håller tummarna hårt för att Louise kommer att vara intresserad.

Smaka på Domaine Duseigneur:

Prova det något enklare men mycket matvänliga Mas Louise Côtes-du-Rhône 2012, 95 kr (6470) till sommarens grillbuffeer eller beställ Antarès Lirac 167 kr (73163) som ett elegant, rött alternativ till fläsk och kyckling med örter.

Av: Erica Landin