Laddar annons
24 Oct, 2014

Helgmeny under en timme med Fredagskocken

Nog för att jag älskar att stå vid spisen även när jag är ledig, men många gånger så finns det så mycket mer man vill hinna med.

Jag vill aldrig tumma på varken smak eller kvalité och det går att få ihop den ekvationen. Här kommer en supergod meny med fina råvaror som du lagar på mindre än 1 timme.
Ang huvudbild hade vi svårt att hitta rätt, se bilden ovan som inspiration.

Gratinerad chevre med hjortronvinägrett

Vintips: Comtes d'Isenbourg Gewurztraminer 2013 (2187), Alsace Frankrike, 115 kronor

4 skivor chevre, ca 200 g
4 brödskivor
2 tsk flytande honung

3 msk rårörda hjortron
1 msk vitvinsvinäger
1 msk olivolja
50 g plockad valfri sallad
salt

Värm ugnen till högsta grillvärme. Lägg chevren på brödskivorna, ringla över honungen och gratinera till fin färg. Blanda hjortron, vinäger och olja och smaka av med salt. Blanda hjortronvinägretten med salladen och lägg den på 4 tallrikar. Lägg sedan på den nygratinerade chevren.

Stekt majskycklingbröst och papardelle med soltorkad tomat, vitlök, örter och peccorino-ost

Vintips: Masi Campofiorin 2010 (5123), Veneto Italien, 115 kronor

600 g majskycklingbröst
olivolja och salt

4 vitlöksklyftor
130 g soltorkade tomater
3 salladslökar
1 msk finhackad dragon
1 msk finhackad persilja
1 msk finhackad basilika
400 g torkad papardelle
olivolja, salt

60 g peccorino-ost

Värm ugnen till 150 C och en stekpanna till högsta temperatur. Salta kycklingen och bryn den ett par minuter i olja till fin brynt färg. Lägg kycklingbrösten i en ugnsfast form. Ugnsbaka kycklingen 15- 20 minuter tills kärntemperaturen är 67 C.
Finhacka vitlöken, strimla tomaterna och salladslöken.
Koka pastan enligt anvisningen på paketet.
Värm en stor stekpanna till högsta temperatur och fräs pastan tillsammans med tomat, vitlök, salladslök och örter i rikligt med olivolja. Smaka av med salt och servera därefter i stora djupa tallrikar. Hyvla till sist över peccorino-osten.

Smaklig måltid!
Mattias
Modern Gastronomi

Tack för lån av huvudbild till Michel Jamais som driver bloggen Café Rotsunda - besök den gärna!

För fler vinförslag, konsultera veckans #vinköplista, Chablisvinet passar utmärkt till getost och det röda Bordeauxvinet kan gå med varmrätten.