Laddar annons
27 Oct, 2014
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Måndagsmatchen | Cimerio del Parco Riserva 2010

Vinbanken tipsar om ett italienskt vin från prisvärda regionen Marche. Cimerio del Parco Riserva 2010 serveras till pepparbiff med bräserad fänkål. 

Vinbanken kombinerar vinet med något gott att äta. Ett mål för dig, matchat och klart.

RECEPT | Pepparbiff med bräserad fänkål 4 portioner

600-800 g ryggbiff av nöt i bit
2 msk svartpeppar eller blandade pepparsorter, grovt malda
flingsalt
2 medelstora fänkål, sköljda och skurna i klyftor
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, riven
1 msk balsamicovinäger
1 dl kalvbuljong
1 dl vitt vin
2 dl riven parmesan
hackad bladpersilja eller färsk timjan (det du föredrar)
olivolja

Gör så här:
Sätt ugnen på 125 grader C. Häll upp peppar och salt på att fat. Rulla köttbiten i mixen. Bryn köttet runt om i en stekpanna i olivolja.

Lägg i en ugnsfast form och låt steka klart till 56-58 grader. Låt vila tio minuter innan du skär biffen i tunna skivor.

Bryn fänkålen i olivolja några minuter. Lägg sedan i lök, vitlök, buljong, vin och vinäger. Sänk värmen och låt bräsera under lock i tjugo minuter. Ta av locket och låt koka fem minuter till.

Sila av fänkålen och ta vara på buljongen.

Mixa den med parmesanen och slå såsen över fänkålen.

Dekorera med de färska kryddorna. Servera med pepparbiffen och en bit surdegsbaguette.

Vintips till maten

Cimerio del Parco Riserva 2010 (2343), Moncaro Terre Cortesi, Marche, Italien, 140 kr
Det här vinet är gjort av druvan montepulciano och har odlats i nationalparken Conero som ligger i östra delen av Marche, mitt på Italiens östkust. Druvan odlas mycket längs hela östkusten, ända ner på "stövelklacken". Så här långt norrut som i Conero ger druvan kryddiga viner, leta efter lakrits och kanske timjan och mynta. Vinet går att lagra om du vill. Dekantera gärna någon timme före servering.

Vinbankens recension:
Färgen är blåröd och tät, doften kryddig och av mörk, nästan söt frukt. Vinet är medel/fylligt, kraftfullt och smakrikt av mogna, nästan söta körsbär. Tanninerna är fruktiga och syran frisk. Det finns inslag av kryddor precis som en touch av kakao och lakrits. Stilfullt, mustigare vinval till hösträtter.
Betyg: 4

Maten

En bit gott kött passar bra till, nöt eller vilt. Eller varför inte en tallrik med utvalda charkuterier och ostar, oliver och gott bröd. Det perfekta valet en fredagskväll när man är för trött för matlagning. Vinbanken väljer att servera en smakrik pepparbiff med bräserad fänkål som rundar av.