Laddar annons
24 Nov, 2014

Måndagsmatchen | El Castro de Valtuille 2011 med grillad polenta

El Castro de Valtuille 2011 är ett rött vin gjort på enbart druvan mencia. Måndagsmatchen föreslår grillad polenta till, med svamp och oliver på toppen.

Vi kombinerar vinet med något gott att äta. Ett mål för dig, matchat och klart.

RECPEPT | Grillad polenta med svamp 4 portioner

250 gr polentagryn
1 liter vatten (eller följ din förpacknings mått och instruktioner)
2 krm salt
1 msk smör
1 msk olivolja
1 dl parmesanost

GÖR SÅ HÄR

Koka upp vattnet med salt och smör. Rör sedan ner polentagrynen, lite i taget. Koka sakta på låg värme, rör om ofta. När det är en porös gröt, efter knappt tio minuter, ta av kastrullen från värmen och rör ner osten och olivoljan. Smaka av med svartpeppar och eventuellt mer salt.

Bred ut polentan i ett cirka en centimeter tjockt lager på bakplåtspapper på en plåt. Låt stelna. Skär sedan polentan i rutor och grilla i ugn på 225 grader tills de är ljust bruna. Ta ut och strö genast lite mer parmesan över. Servera exempelvis med en bit ryggbiff, smörstekt svamp och finhackade svarta oliver på toppen.

Vintips

El Castro de Valtuille 2011 (2736), Bodegas y Vinedos Castro Ventosa, Bierzo Spanien, 119 kr
Vinet kommer från Bierzo i nordvästra Spanien. Vinet är gjort på 100 procent mencia och jordmånen är en blandning av sand och kalk. Mencia är en häftig druva som ofta ger friska, spänstiga viner med tydliga tanniner.

Vinbankens recension:
Vinet har ungdomlig blåröd färg, det doftar av lakrits och örter. Smaken är medelfyllig av mörk frukt, lakrits, örter, fat och mineral. Texturen är kärnig, vinet är trevligt tanninkärvt. Perfekt till mat och ett strålande vin för sin sköna personlighet.
Betyg: 4

Maten

Mencia är en druva som klarar av smakrik och kraftig mat. Allehanda kötträtter, gärna vilt och lamm, gräddstuvade kantareller, potatiskaka och timjansky. Eller välj lite medelhavsstil med polenta som får smak av parmesan, svamp och gärna hackade svarta oliver. Svarta oliver dämpar tanninerna något.