Laddar annons

Idag är det dan före dan före dopparedan. Vi tipsar om snabb julmat som blir klar på ett kick (nästan) och är lätt att fixa. Känn ingen panik, Vinbanken fixar julbordet.

Jobb in i det sista? Ingenting handlat eller fixat? Det blir nog jul ändå. Ett sätt är att gå till en saluhall eller välsorterad livsmedelsbutik och köpa all julmat färdig. Om du ändå kan tänka dig att pyssla litegrann trots att det börjar brinna i knutarna, så finns det några enkla rätter som tillsammans blir en riktigt fin julbuffé.
Vinbankens senaste vintips och TOPP 10 listor hittar du här.

Juldrink med äpple

Starta med en härligt, fruktig äppeldrink, den blir lika god med som utan alkohol.

1 liter äppeljuice av bra kvalitet
3 apelsiner, skalade och i skivor
3 msk flytande honung
3 kanelstänger
1 tsk lätt stötta kardemummakärnor
20 cl vaniljvodka (kan uteslutas)

Värm allt utan att koka och låt stå någon timme före servering. Sila och servera i glöggmuggar.

Gubbrörasill

Snabb att röra ihop, supergod att lägga på en bit knäcke, kavring eller vört. Håller sig flera dagar efter jul och blir fin på nattmackan.

7 matjessillfiléer hackade i små bitar
1-2 dl majonnäs
2,5 dl crème fraiche
1 dl finhackad dill
1 dl finhackad gräslök
1 dl finhackad rödlök
6 hårdkokta ägg, hackade i små bitar
salt, peppar och färsk citronsaft, ca 2 msk

Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en stor skål. Smaksätt med salt, peppar och lite citronsaft. Kan göras dagen innan julafton.

Dricka till:
En mustig ale med liten sötma och en aquavit.

Sherrysill

Smakrikt så det förslår, enkelt att röra ihop. En höjdare på det snabbfixade julbordet.

5 matjessillfiléer, skurna i bitar
1 dl rödlök, finhackad
0,5 dl ketchup
2 msk rapsolja
½ msk vit- eller rödvinsvinäger
2 msk torr sherry

Gör så här:
Blanda allt och låt stå, helst ett dygn, i kylskåp.

Dricka till:
Se ovan eller var lite modig och prova den blommiga druvan gewürtztraminer till.

Även vinflaskorna kläs förstås i tomtedräkt.

Laxtartar

Salmalaxen är inte billig, men väldigt god och du slipper frysa den innan servering om du vill äta rå lax.

300 g salmalax
2 msk socker, 1msk salt (strö) och nymald vit- eller svartpeppar
1 dl finhackad dill
1 msk fransk senap
3 msk crème fraiche

Gör så här:
Skär laxen i små bitar, lägg i en skål, slå över socker/salt/pepparblandningen och vänd runt. Låt stå i rumstemperatur till sockret är smält. Låt laxen rinna av på hushållspapper och blanda sedan med dill, senap och crème fraiche.

Dricka till:
En smakrik ale med lite sötma eller en fruktig pinot gris.

Ciderkokt julskinka

Franskinspirerad skinka som med fördel serveras ljummen på julbordet. Alltså kan du göra den på julaftons morgon.

2-3 kg rimmad skinka
6 dl torr äppelcider
6-7 dl torrt vitt vin
1 gul lök i halvor
10 svartpepparkorn
2 lagerblad
Kryddblandning: 2 tsk av hela nejlikor, kryddpepparkorn, rosmarin och mejram plus 5 lagerblad.

Gör så här:
Skölj av skinkan och lägg den i en gryta med vin och cider. Fyll eventuellt på med vatten så att skinkan täcks. Koka upp och skumma av, lägg sedan i lök, lagerblad och pepparkorn. Sjud skinkan lugnt, helst med termometer, tills den är 68-70 grader. Ta upp skinkan och putsa av svålen. Täck skinkan med en kryddblandning som vi lånat från Cajsa Warg. Mortla kryddorna fint och strö över. Servera med potatis, rödkål och äppelsalsa (se nedan).

Äppelsalsa

2 röda äpplen
granatäppelkärnor (finns fryst)
1 knippe bladpersilja, hackad
3 msk olivolja
2 msk äppelcidervinäger
1 msk honung
1 tsk fransk honung
salt och peppar
ca 3 cm färsk, riven pepparrot (om man gillar det)

Gör så här:
Strimla äpplena fint och lägg i en skål, slå över resten och rör runt. Garnera med mer granatäpple och persilja.

Dricka till:
Lätt rödvin av pinot noir eller gamay.

Marinerade apelsiner

Så friskt och gott efter maten och snabbt går det att göra. Apelsinerna håller flera dagar i kylen om allt inte går åt. Funkar fint till ljummen risgrynsgröt. Vill du fixa en kraftigare dessert så är den enkla saffranspannkakan smaskig, recept hittar du här.

8 apelsiner
3 dl vitt vin
1 dl socker
2 msk honung
zest (rivet skal) från en av apelsinerna
2 kanelstänger
5 kardemummakapslar
1 msk apelsinlikör (om du har)
4 dl kallt vatten

Gör så här:
Skala och skiva frukten. Lägg i en rymlig glasburk (helst) eller skål. Koka ihop lagen utom vattnet. Rör så att sockret löser sig. Ta av från värmen och häll på vattnet. Häll lagen över apelsinerna och ställ svalt. Servera med lite lösvispad grädde, strö över lite hackade pinjenötter om du vill.

Dricka till:
Ett glas sval apelsinlikör eller ett dessertvin gjort på muscatdruvan.

Skål och God Jul!