Laddar annons
27 Apr, 2015

Rosévin till mat på Valborgsmässoafton – det är vår!

Vi välkomnar våren med rosévin till festlig mat på Valborgsmässoafton. Läcker majskyckling med citrus och färsk timjan samt passionerad dessert.

Vi tänder troligen inte längre en brasa på Valborgsmässoafton för att hedra nunnan Valborg som blev helgon på 700-talet. Istället får elden spraka för att välkomna våren och den ljusa, varma delen av året. Vad kan då vara bättre än att kicka igång rosévinssäsongen?

5 läckra tips på rosévin till mat

I skrivande stund finns det 473 roséviner att välja på i Systembolagets sortiment, 370 av dessa ligger i beställningssortimentet. Här följer fem bra tips på rosévin som finns på hyllan i många Systembolagsbutiker.

Mulderbosch Rosé 2014 (6077), Western Cape, Sydafrika, 79 kr
Hundraprocent cabernet sauvignon från Sydafrika. Smakrikt av svarta vinbär, citrus och hallon. Vacker röd färg har denna rosé som klarar smakrik mat.

Boschendal Rosé 2013 (6007), Stellenbosch, Sydafrika, 82 kr
En blandning av merlot, cabernet sauvignon, shiraz, ruby cabernet och pinot noir ger ett torrt, friskt och smakrikt vin. Inslag av röda vinbär, grapefrukt och örter.

Réserve de Bonnet Rosé Merlot Cabernet Sauvignon 2014 (3181), Bordeaux, Frankrike, 89 kr
Alltid bra är detta rosévin från André Lurton i Bordeaux. Friskt, krispigt och bärigt. Smak av hallon, röda vinbär och blodgrape.

Les Lauzeraies Tavel 2013 (2724), Côtes du Rhône, Frankrike, 109 kr
I detta vin finns en blandning av flera av Rhônes druvor, nämligen grenache, mourvèdre, carignan, syrah, clairette, picpoul och cinsault. Mörk, vacker röd färg efter en ganska lång maceration. Smaken är torr och fruktig med viss mineralitet. Här hittar man granatäpple, smultron och grapefrukt.

Côtes du Rhône Rosé Calvet 2013 (2219), Côtes du Rhône, Frankrike, 85 kr
Ännu ett trevligt rosévin från Rhône. Frisk och bärig rosé utan ”safttendenser”, vilket gör den till en bra matrosé. Smak av röda bär med örtiga toner och lite bittert avslut.

Läs också om: Bästa rosévin 2015.

Lättfixad mat på Valborgsmässoafton

Förbered kycklingen fram till dess den ska i ugnen. Potatisklyftor kan du förkoka några minuter så går de snabbt att grilla. Desserten fixar du i ett nafs om du bara hackar några av ingredienserna innan.

Majskyckling med citron och timjan – 4 portioner

4 majskycklingfiléer
2 ekologiska citroner
olivolja
1 msk flytande honung
ett knippe färsk timjan, hackad
salt och peppar

Sås:
2 dl gräddfil
0,5 dl grön pesto

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Bryn filéerna och lägg dem i en ugnssäker form. Salta och peppra. Ringla olivolja och honung över. Fördela timjan, spara lite till dekoration.

Dela en citron i klyftor och lägg dem i formen. Skär en citron i skivor och fördela dessa över kycklingen. Stek i ugnen i cirka 30 minuter.

Servera med grillade potatisklyftor, alternativt första nypotatisen om du hittar sådan, pestosås och grönsallad.

Glass med passionsfrukt och vitt chokladhack – 4 portioner

Lättfixad och smarrig dessert. Förbered genom att hacka choklad och nötter samt skeda ur passionsfrukterna.

en halvliter bra vaniljglass
cirka 20 rostade, hackade hasselnötter
50 g vit choklad, grovt hackad
4 passionsfrukter
lönnsirap

Gör så här:
Skopa ur passionsfrukterna i varsin portionsskål. Fördela glassen snyggt ovanpå. Strö över nötter och choklad. Toppa med en aning lönnsirap. Gott och enkelt!

Välkommen våren!

Skål!