Laddar annons
5 May, 2015
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Bodegas y Viñedos Ponce | Bobal från Manchuela

Manchuela, Spanien
Vi har besökt La Mancha – världens största vinregion. Bortom massproduktionens bevattnade vinfält och blänkande ståltankar fanns småodlare som varken kunde — eller ville — konkurrera med vinfabrikernas boxviner. Juan Antonio Ponce är en av dem. 

La Mancha, vinregionernas Bollywood

År 1981 föddes Juan Antonio in i vinodlarfamiljen Ponce. Precis som i det indiska filmcentret Bollywood är La Manchas affärsmodell enkel — störst produktion av sväljbart vin vinner. Det går säkert 500 vinodlare på varje vinmakare, traditionen att tillverka vin i mindre skala är närmast helt utdöd. Ambitiös som han är utbildade sig Juan Antonio Ponce i vitikultur och vinmakning under 1990-talet. Skolan i Requena höll dock inga lektioner i ”kvalitet”.

— Utbildningen var en fabrik av tekniska önologer för bulkvinsindustrin, vi blev identiskt formade allihop, berättar Juan Antonio Ponce med något cyniskt i blicken.

Frankrike och Italien köper mängder av vin från La Mancha

Regionens 17,000 vinodlare lämnar sin skörd till kooperativen, som sedan säljer så kallade ”flexitankar” fulla med tekniska viner (reglerad syra, industrijäst, hård filtrering, generöst svavlat, osv) till bland annat Italien och Frankrike. Där paketeras vinet med lämplig marknadsföring och exporteras vidare. Vårt svenska vinmärke Castillo de Gredos är det mest sålda La Mancha-vinet på Systembolaget. Att Gredos inte ligger i La Mancha måste de svenska marknadsförarna missat.

Javier Ponce Mondejar och storebror Juan Antonio Ponce. Foto: CRUZ LILJEGREN

Från kooperativ till Telmo Rodríguez högra hand

Det var på kooperativet i hembyn Iniesta som Juan Antonio startade sin professionella bana, men livet ville sig annorlunda. Efter ett par år hade han turen att få hoppa in som odlarkonsult på Compañía de Vinos Telmo Rodríguez, en av de stora spanska framgångssagorna de senaste 20 åren. Från 2001 till 2006 var Juan Antonio upptagen med Telmos projekt i Rioja, Toro, La Mancha, Málaga, Alicante och Cigales. Det var under denna period som hans kärlek till regionala druvor utvecklades, något som de båda delar.

Hur är Telmo Rodríguez som person?
— Troligen Spaniens bästa säljare! Utbrister Juan Antonio. Men han lärde mig också om vikten av identitet, hur viktigt det är att vara unik som vinproducent. Till slut kände jag att jag ville satsa på mitt egna projekt, trotts att Telmo erbjöd mig löneförhöjning för att stanna. Det blev faktisk Fer García (som senare startade Bodegas Marañones) som tog över efter mig.

Vineriet heter Bodegas y Viñedos Ponce

År 2005 kunde Juan Antonio inte motstå frestelsen att starta sin egna vinproduktion efter de lärorika åren med Telmo. Familjens vingårdar i Manchuela hade precis blivit inkluderade i den nya ursprungsbeteckningen D.O. Manchuela, en utbrytarregion från La Mancha. Klimatet är något svalare pågrund av influensen från medelhavet och de högre vingårdarna. Till skillnad från La Mancha är en stor del av arealen planterad med den lokala blå bobal-druvan.

Ekologisk odling är enkelt i Manchuela

Manchuelas vingårdar får klara sig helt utan regn från maj till september. Kombinationen med regionens starka sol gör förutsättningarna för ekologisk odling optimala.

— Här skulle alla vingårdar kunna vara ekologiska om det bara fanns incitament för det. Men kooperativen (som köper odlarnas druvor) betalar samma pris oavsett odlingsmetod, säger Juan Antonio Ponce, som själv inte tillsätter en enda produkt till vingården.

Foto: CRUZ LILJEGREN

Gammal bobal från byn Iniesta

Juan Antonio kör ut mig till vingårdarna precis utanför hembyn. Han rör sig som en tjurfäktare mellan vinraderna, det märks att han är i sitt rätta element. En välriktad spark slår av en gammal vinrankas trötta arm, man måste tydligen ta bort döda delar för att plantan ska förnya sig och inte drabbas av trädsvamp. I flera generationer har familjen Ponce odlat bobal-druvan i Manchuela. Förr såldes skörden till kooperativen som värdesatte druvans egenskap att producera viner rika på färg och extrakt. Bobal ger ryggrad till mjukare basviner av tempranillo och merlot.

Druvskörden placeras i kyl under natten

För att få så svala smaker som möjligt kyls de nyskördade klasarna ner. Först när druvorna är kalla slängs dom ner i ekliggare, med stjälkar och allt. Det ger långa utdragna jäsningar, en annan fördel är att samtliga druvor inte krossas, mindre tannin förs då över från skalen till musten.

Vinprovning med bröderna Juan Antonio och Javier Ponce

Cruz Liljegren besökte familjens småskaliga vineri i Manchuela. En yngre grabb satt på en barrique och väntade in. Det är Javier Ponce Mondejar, född 1991. Juan Antonios yngre bror, tillika källarråtta. Han är tystlåten och får mer och mer ansvar för varje år. Jag undrar när hans egen smak kommer påverka vinerna. I dagsläget lagras de i använda franska ekfat av olika storlekar. Generellt är vinerna inte redo att drickas när de säljs, de kräver minst två, men gärna fem år (eller mer) för att visa sin ljusaste sida. Förutom dessa viner ni kan läsa om nedan finns instegsvinet Clos Lojén, en prisvärd bobal från stockar i medelåldern.

El Reto 2014
Firmans ekfatsjästa vita vin gjordes första gången år 2010. Ingrediensen är den ovanliga druvan albilla, Reto är det enda druvrena exemplet jag känner till. Manchuelas chenin blanc kallar jag den. Vinet är fylligt men mycket torrt, friskt och svalt smakade. Toner av vit citrus, som efter några år i flaskan rör sig mot apelsin.
Poäng: 3+ av 5

El Reto 2013
är betydligt mer komplex, och behöver fortfarande flasktid. Reto är ett tight, rent och envist vin som ser ut att nå sin smakmässiga mognad först efter fem år i flaskan.
Poäng: 5 av 5

Depaula 2014
En lågt prissatt monastrell från en vingård i Jumilla som arrenderas från en mycket ung lokal vinodlare. Riktlinjer för vitikultur är satta av Juan Antonio. Vinet är svalare och mer gastronomiskt än de flesta viner från denna druva som tenderar att bli mer syltiga i frukten, tänk billig zinfandel. Döpt efter Paula (Juan Antonios dotter) och ska ses mer som en början på något än en klar produkt.
Poäng: 3 av 5

Buena Pinta 2014
Buena Pinta består till 60 procent av något så ovanligt som moravia agria. En traditionell och mycket syrlig blå druva från La Mancha. Vinodlarna här är inte så förtjusta i den pågrund av sitt tunna skal som kan leda till röta. Resterande del är en lokal klon av garnacha som mjukar upp vinet något. Ett helt udda smakande rödvin som charmerar med sin vilda smak och egna textur.
Poäng: 3+ av 5

P.F. 2013 (99337), 179 kr, lanseras på SB den femte juni 2015
P.F. är ett vin från omympade vinrankor (Spanska: Pie Franco). Dessa, familjens äldsta stockar av bobal är många över 85 år gamla och planterades av Juan Antonios farfar. Pågrund av den sandiga jordmånen trivs inte vinlusen, vilket gör att stockarna har överlevt på spanska rötter. Mer bobal än såhär blir det inte, ett rikt, tätt och tanninstinnt vin som är som gjort till feta detaljer av lamm eller nötkött. Portföljens kändaste vin internationellt.
Poäng: 4+ av 5

La Casilla Estrecha 2013
Enligt Juan Antonio den bästa årgången hittills, en smula bättre än 2010 och 2008. En rik bobal från ett vingårdsläge rikt på kalksten. De 75 åriga stockarna ger ett mörk tätt vin rikt på extrakt. Viktigt att nämna är att bobal har tjocka skal och även en skonsam maceration ger mörka viner. Juan Antonio (alternativt lillebror Javier) kliver in i tanken och trampar ner skalmassan i den jäsande musten. Inga slangar, inga maskiner.
Poäng: 4 av 5

Pino 2013
Från en mycket speciell och förhållandevis sval vingård med 35 åriga bobal-stockar. Förr i tiden var platsen bevuxen med granar, vilket Juan Antonio berättade efter att jag kommenterat att vinet har en ton av kåda eller mint. Det är möjligt att något ligger kvar i jorden som i den australiensiska vinregionen Coonawarra, känd för sin eucalyptus-doftande cabernet sauvignon. Det är friskt och rent vin som ser ut att ha det som krävs för ett långt liv i källaren. Terroir-viner är dom alla, men här blir det extra tydligt.
Poäng: 5 av 5

Bodegas y Viñedos Ponce

Profil: Naturligt producerade terroirviner
Hemsida: Ingen hemsida
Vinodlare: Juan Antonio Ponce, Javier Ponce Mondejar
Vinmakare: Juan Antonio Ponce, Javier Ponce Mondejar
Importör: Quaffable Wines 
I glaset hos: Progressiva sommelierer i NY och Tokyo
Drickfönster: Ännu okänt. El Reto bäst efter 3+ år, de röda behöver minst 4-6 år i flaska  
Värdelöst vetande: Manchuela blev en ursprungsmärkning år 2000
Omdöme: "Det mest banbrytande från Kastilien La Mancha sedan Don Quijote"