Studentfest 2015 | Plockmat och dryckestips

Planerar du för studentfest? Här kommer idéer, dryckestips och enkla recept på plockmat. Sjung om studentens lyckliga dag. Få fester är så fyllda av glädje och lycka som en studentfest, möjligen undantaget bröllopsfester, och nu startar säsongen. Studentfesterna har en tendens att klumpa ihop sig och det händer att gästerna har flera bjudningar att gå på under samma dag. Därför är det bra att satsa på småplock istället för ett par få mättande rätter. Några kanapéer, några snittar och lite fin ”fingermat” att plocka med. Allt går att äta med en hand och du slipper böka med bestick till alla. Till dessert gör du en vaniljpannacotta som hälls i små färgglada plastglas med en liten plastsked redan på plats. Planera för 4-6 olika sorters plock och räkna med att det går åt 5-6 stycken per person exklusive dessert.

Buffé på studentfest

Plockmat

Marinerad kronärtskocka med bacon Marinera en burk kronärtskocksbottnar i lite olivolja, krossad vitlök, salt och svartpeppar. Låt ligga minst några timmar. Ta upp, låt rinna av och dela i två bitar. Linda in en halv baconskiva och stek i ugn 200 grader i cirka tio minuter. Sätt tandpetare i. Smördegssnurra med kaviar och rostad lök Sätt ugnen på 200 grader. Rulla ut en färdig smördegsrulle, bred på Kalles kaviar eller motsvarande, strö över rostad lök och riven Västerbottensost och rulla ihop. Skär i knappt centimetertjocka skivor och fördela på bakplåtspapper. Grädda i 8-10 minuter. Lägg i bullpapper för smidig servering. Vegetarisk pizzabit Köp färdig pizzadeg. Bred ett tunt lager valfrit färskost på. Skiva delikatesspotatis (med skal) tunt med mandolin eller liknande och fördela över. Därefter smulad grönmögelost och riven mozzarella. Grädda i 225 grader i cirka 10 minuter. Dekorera med färsk basilika. Minimozzarelllaspett Köp små bollar av mozzarella. Vik en bit prosciutto, soltorkad tomat, kärnfri oliv och fäst på bollen med en tandpetare.

Kanapéer

Laxröra på rundlar av ljust bröd Hacka 100 g rökt lax och blanda med 100 g färskost, ett par msk riven parmesan och ett par msk hackad gräslök. Fördela på brödet, garnera med röd rom och gräslök. Räcker till ca 20 stycken. Pumpernickel med gravad lax Bred färskost med pepparrot på runda pumpernickel bitar. Lägg en bit gravad lax på. Dekorera med svart kaviar och dill.  

Snittar

Rökt skinka och purjo Hacka 150 gram rökt skinka, ¼ purjolök och blanda med 2 msk crème fraiche, svartpeppar och 100 g färskost. Bred på trianglar av vitt bröd och gör en dubbelmacka. Räcker till 6-8 mackor. Gubbröra på kavring. Här finns receptet.

Dessert

Vaniljpannacotta Koka 3 dl vispgrädde med 1 vaniljstång och 0,5 dl socker i ca tio minuter. Blötlägg samtidigt 2 gelatinblad i kallt vatten. Kram ur och blanda med den varma grädden samt med 2,5 dl vaniljyoghurt. Häll i portionsglas och kyl i minst tre timmar. Räcker till cirka 12 små glas. Fruktspett Skär frukter i olika färger i kuber, exempelvis melon, jordgubbe, ananas. Trä upp på grillspett. Har du gott om tid kan du doppa dem i vi eller mörk choklad. Chokladdoppade marshmallows Superenkla små sötsaker som är lätta att smaska på och som ser ut nästan som studentmössor. Trä marshmallows på ett grillspett, doppa i choklad och i valfritt strössel. Ställ i en hög mugg eller lämplig vas. Inte bara gott utan dekorativt också.

Andra bra tips

Förutom detta kan du ha grönsaksstavar, exempelvis morötter och gurka. Fixa innan och lägg i burk med kallt vatten i kylen, ta fram efter hand. Fat med extra kallskuret för de hungriga, rulla ihop skivor av salami och skinka, fäst tandpetare i.  Skålar med smågodis, de flesta älskar att plocka i sig lite godis även om de helst inte erkänner det, små bitar med mörk choklad till "övriga", plastglas med salta pinnar - skippa nötter, nu för tiden är många allergiska mot olika sorters nötter. Dela upp det ätbara i olika stationer runt om i lokalen så blir det inte kö och trångt. Gott om pappersservetter och gärna skålar med våtservetter på borden, det är skönt att fräscha till sig när man ätit med händerna. Många vattenkannor utplacerade och möjligheter att slänga skräp på ett enkelt sätt. Ett bord för presenter förstås. Fler tilltugg finner du här - Tilltugg till champagne

Dryckestips till studentfest

Här hittar du aktuella dryckestips. Topp 10 mousserande viner till studentfesten och till alla andra festligheter i denna ljuva sommartid. Även många tips på alkoholfria drycker. Här finner du ett äldre inlägg om dryck till buffé och på studentfest - de flesta finns fortfarande men har kanske nytt pris. Läs mer här.

Skål och lycka till!

Recept andra gillar