Laddar annons
14 Jun, 2015
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Topp 10 lista öl, sommaren 2015

Sommaröl för ur och skur bjuder Thomaz Grehn på i sin lista med Topp 10 öl sommaren 2015. Det finns tillfällen när sommarens öl ska vara en törstsläckare för dig och många gäster fast på bryggan eller trappan i solnedgången krävs det ett öl av helt annan kaliber. Gärna öl med smak för meditation och samtal.

Följ Thomaz i hans val av sommarens Topp 10 lista-öl, från lättsam minglare till sommarens kanske mest beska öl.

Göteborg, början av juni 2015

Om jag bara fick dricka en enda öl i sommar, skulle det bli Beavertons Bloody ’Ell. Varför? Jo, om jag dricker den i morgon varar eftersmaken ända till augusti. Men det var inte sant och det var inte sant, för däremellan kommer förstås en och annan kräftskiva, vars nubbar suddar ut konturerna av den brittiska alen, hur fantastisk den än är.

Här är sommarens tio bästa öl – att njuta vid tio olika tillfällen.

SOMMARENS BESKA

Beavertown Bloody 'Ell (11604)
Beavertown Brewery, Storbritannien, 35,90 kr för 330 ml
Säg ”Bloody ’Ell” högt och otydligt – hör hur orden uttalas på tjock Cockney, likt en arbetare som just fått veta att han förlorat jobbet. Men med ett literpris på +100 är det här definitivt inget öl för arbetslösa. Inte dumt. Inte alls dumt. En strålande god IPA, med mycket stunsigare beska än traditionell, brittisk bulkbitter. Lite apelsintoner höjer intresset för ett nytt köp när första påsen är tom.

Överinformation: Den som är nyfiken på Beavertown-bryggeriet kan titta ut till vänster i höjd med Tottenham Hale, nästa gång Stansted Express tuffar in från flygplatsen mot London. Se där ligger det ju!
Bloody’Ell var ny på Systemet i maj, med 14 000 inköpta flaskor. Kunderna har varit på hugget, men än finns ölet i ett 30-tal butiker.

SOMMARENS SMUTT

Rhum Quad Gamla Slottskällans Bryggeri (11280)
Gamla Slottskällan, Uppsala, 49,10 kr för 330 ml
Gamla Slotts allra bästa! Det i vanliga fall så aristokratiskt eleganta Uppsalabryggeriet slår till med en ordentligt spejsad produkt. Romtoner slår igenom så det sjunger om’et! Femton gastar på död mans kista hej å hå och en flaska med öl. Mycket skojig ale, som trots sina 11,5 volymprocent alkohol inte tappar balansen. Malt, humle och alla fruktiga, söta aromer på rätt ställe.

Den här smuttar vi på – antingen för sig själv eller till sju sorters kakor på släktkalaset. En gåta jag inte lyckats lösa: varför heter ölet Rhum Quad om man frågar Systemets lista, men Rum Quad på flaskans etikett?

SOMMARENS GRILLARE

Bedarö Bitter (1410)
Nynäshamns Ångbryggeri, 29 kr för 500 ml
Är nästan en klassiker bland hantverksbryggeriernas produkter. Den lite stränga BB går snart in på sitt tionde Systembolagsår. Som grillöl är det perfekt – såväl som sällskap till stackarn som är satt att stå i grilloset och se till att det kommer mat på bordet, som till det som så småningom ska serveras, antingen det är nöt, lamm, gris eller vilt. Ölet är nog lite för kraftigt för grillad fisk – där kan vi i stället rekommendera Landsort Lager (1466) från samma bryggeri.

SOMMARENS RÄKARE

Jämtlands Bärnsten (1307)
Jämtlands Bryggeri, Pilgrimstad 28,90 kr för 500 ml
JB:s fina, beska, ljusa, torra lager Bärnsten hamnar alltid i skymundan av bryggeriets flaggskepp Hell och dess tuffa pansarkryssare Heaven. Det är lite synd. Bärnsten är alldeles lagom beskt för att parera en klar nubbe under skaldjurskalaset, antingen det är räkor, kräftor eller krabba på bordet.

SOMMARENS RÖKARE

2015 Schlenkerla Lent Fastenbier (11435)
Schlenkerla, Tyskland 28,90 kr för 500 ml
Kan man älska rökig whisky, men vara skeptisk till rökig öl? Ni som anser att rökig öl är en redundant produkt – prova det här! Charkuterier är det givna tilltugget. De klarar sig i och för sig utmärkt utan rökigt fluidum, men en klunk rökig öl tillför en dimension.

ReAle in Kilt (11843)
Birra del Borgo, Italien, 39,90 kr för 330 ml
Vi bjuder på ännu en cigarr – klädd i kilt. Namnet antyder att produkten är skotsk, liksom röken. Visst, det är en kollaboration mellan Brewdog, vars svenska brohuvud nu tycks ointagligt, och Birra del Borgo (BdB i folkmun), vilket ligger så mitt i Italien man kan komma. Lika långt till Rom i väst som till Pescara i öst.

SOMMARENS SLÄCKARE

S:t Eriks Unite Red Ale (11743)
S:t Eriks Bryggeri, Arlandastad, 22,90 kr för 330 ml
Jag är så van vid att allt som det står S:t Eriks på är extra allt, att jag blir lite förbryllad när det jag häller upp visar sig smaka som en alldeles vanlig ale. Utmärkt som besk törstsläckare efter gräsklippningen, fast … vanlig. Men Unite är en angelägen produkt. Sveriges bidrag till en global, kvinnlig sambryggning på kvinnodagen 8 mars. 100 bryggerier deltog. Stödköp, alltså! Alla diminuerade kvinnor i den bröliga, breda, mansdominerade ölbranschen behöver all uppmuntran de kan få. (Att bryggmästaren bakom varumärket S:t Eriks är Jessica Heidrich visste ni redan?)

Läs tidigare artikel från 2011 om Jessica Heidrich.

SOMMARENS VETE

2015 Schneider Weisse Mathilda Soleil Tap X (11795)
G Schneider & Sohn, Tyskland, 43,90 kr för 375 ml
Doften är så rik och söt att du ängsligt flackar med blicken efter getingar. Smaken är i princip lika inställsam. Ett berså-weisse som utmanar Weihenstephaner, världens äldsta bryggeri, om bästa veteölet på Systemets hyllor (nationella spridningen).

SOMMARENS FIKA

08|01 Stout Export Strength Brew by Numbers (11683)
Brew by Numbers, Storbritannien, 35,80 kr för 330 ml
Ännu ett centralt beläget Londonbryggeri presenterar sig med en stout, som om vore det kaffe, skulle ha sorterats in under ”mörkrost”. Bra, smakrik, torr stout. Ligger i gommen nånstans mellan pumpernickel och Sachertårta. Och bryggeriet i fråga ligger i södra London, i ”Saddock” (stavas Southwork), på promenadavstånd från Tower Bridge, just där Themsen gör en våldsam krökning. En våldsam krökning (med efterföljande våldsam kräkning) på det här ölet, kan för övrigt bli en oönskad effekt. De åtta procenten alkohol är förrädiskt inneslutna i smakrikedomen. Se upp, alltså.

SOMMARENS SURA

Dugges Reign in Raspberry (11631)
Dugges Ale & Porterbryggeri, Härryda, 24,90 kr för 330 ml
Dugge har på sistone levererat blåbär, lingon, hallon och svartavinbär i olika slags Berliner Weisse. Alla fyra är klart amabla, ingen är plågsam att dra i sig, vilket är fallet med några belgiska nya suröl. Reign in Raspberry är mest ”tydlig” i Dugges kvartett, hallonfrukten är härlig och alkoholhalten måttlig (4,5%). Passar utmärkt till desserter med syrlig färsk frukt (gärna hallon och choklad), men går finfint att dricka som torr och vuxen läsk.

Författare: Thomaz Grehn