Laddar annons
Göra eget äppelvin och recept
9 Aug, 2015
Uppdaterad:
29 Jan, 2024

Göra eget äppelvin och recept

Vad är skillnaden på äppelvin och cider? Få känner till att det enligt experterna är samma sak. På senare år har det kommit fler och fler spännande äppeldrycker på marknaden. Men äppelvin är roligast att göra hemma!

Vad är skillnaden på cider och äppelvin?

Trotts att ”äppelvin” har en vuxnare klang är det enligt experterna precis samma sak som cider. Missuppfattningen om att cider är något annat kommer från det faktum att stora ciderier använder det enligt EU oskyddade namnet ”cider” på sina läskprodukter.

– Enligt den strängaste definitionen av cider så får inget annat än jäst äppelmust ingå, säger Andreas Sundgren på cideriet Brännland Cider som specialiserat sig på norrländsk iscider.

Svensk tradition av äppelvin

Bondesamhället Sverige hade en stark äppeltradition, men det var först 1888 som Henric Åkesson planterade de äppelträd som skulle komma att bli Sveriges första yrkesmässiga fruktodling. Jäsning av diverse frukter och bär är en svensk tradition som varken kräver löjlig hatt eller närkontakt med familjemedlemmar.

– Kunskapen om äppelvin i Sverige är glömd sedan länge, säger den åländska sommelieren Oscar Dannström, 27, en av landets främsta experter på äppelvin och cider.

För 150 år sedan fanns det gott om bitter-sura äpplen i Sverige, menar Dannström. Dess tjocka skal och höga andel extrakt i förhållande till vatten gjorde dom till perfekta "cideräpplen". I modern tid är dock Sverige en nation av vackra (men något smaklösa) ät-äpplen, gamla lågavkastande sorter slutade att odlas och hantverket dog sakta ut.

På Värmdö Bränneri görs fin ekfatslagrad sprit på äpplen

Nya producenter och tendenser

— Idag experimenteras det mycket med olika cider-stilar i Sverige för ingen vet riktigt vad som bör känneteckna den Svenska cidern, säger Dannström. Om brittisk cider kännetecknas av en torr strävhet och fransk cider av en försiktig sötma så kan man säga att den svenska utmärker sig med sin friskhet. Svenska äpplen har hög syrlighet jämfört med importerade äpplen från sydligare breddgrader, därför bör den svenska cidern ha en överlägset frisk smak. Mycket mer än så vet vi alltså inte.

”Använd svenska äppelsorter” — tips från mästaren Bordelet

En del i utvecklingsarbetet av svenska äppeldrycker har vart att importera utländska äppelsorter ”en återvändsgränd” säger Eric Bordelet, en av de mest respekterade ciderproducenterna i världen. Lokala äpplen har utvecklats i årtusenden till sina geologiska och klimatologiska förhållanden, det finns inte en kvalitetscider i värden som inte består av lokala fruktsorter, säger Bordelet.

Spännande nordiska producenter av äppelvin och cider

I Sverige finns det för närvarande flera intressanta projekt som involverar cider. Mer Frizzante, 130kr (privatimport, 6 flaskor) är en hantverks-cider gjord skapad av eldsjälarna bakom importfirman Vin & Natur. Till denna svagt kolsyrade cider används danska biodynamiska äpplen från Slangerup på Själland i Danmark. Med sina 17 gram restsocker rekommenderas den ofta till husmanskost som ofta har en del söta inlag.

Värmdö Musteri och bränneri har dom sina egna äppelodlingar av sorter utvalda i samarbete med Pomologiska sällskapet. Bland annat Åkerö, Holsteiner Cox och Discovery sätter sin prägel på produkterna. På Värmdö musteri erbjuds även ”mustning” av privatpersoners egna äpplen, man lämnar in sina äpplen och får tillbaka råmust, eller pastöriserad på flaska eller bag-in-box. På Systembolaget hittar du Värmdö Cider (88063) 120kr en mycket torr och skarp cider som används precis som ett vitt frisk vin från till exempel Chablis.

Våra finska grannar på Malmgården är specialiserade på ekologiskt jordbruk på sina 500 hektar åkrar. Under senare år har Finlands små bryggerier upplevt en stark tillväxt och Malmgården valdes ut till "Finlands bryggeri" av Finlands Ölguide både 2010 och 2011. Deras HUVILA Äppel Cider är en halvtorr cider utan tillsatser med naturligt låg alkoholhalt på 4,7 procent. Perfekt alternativ till lunchen med andra ord.
 

Gör ditt eget äppelvin/terroir-cider | Recept

I Sverige finns det flera nätverk som arbetar för att främja utveckling av drycker baserade på äpplen. Är du intresserad av att lära dig mer kan du exempelvis kontakta Ciderfrämjandet i Skåne eller Föreningen Sörmlandsäpplen. Här nedan följer ett recept på äppelvin som knappt kräver någon utrustning utöver ett antal damejeanner eller andra sorters glasbehållare. Vill du göra terroir-cider avstår du helt från tillsatserna och låter naturen bestämma, renlighet är då extra viktigt. Ditt egentillverkade äppelvin har ett generöst bäst före-datum om det förvaras buteljerat och svalt, men bör drickas upp till nästa års skörd.

Recept eget äppelvin

  1. Skölj 5 kg äpplen och skär varje äpple med kärnhus och skal i fyra bitar. Bitarna läggs i en hink som rymmer 12 liter, 5 liter kokande vatten hälls direkt över. 
  2. Tillsätt 1 tsk askorbinsyra, täck över med en handduk och låt stå i en vecka. Du måste röra om varje dag, mosa äppelbitarna när de mjuknat.
  3. Sila mäsken genom en silduk in i en gryta. Normalt behövs 350 g socker per liter. 
  4. Musten värms upp i grytan (inte koka) tills sockret har lösts sig, tillsätt 25 g citronsyra och tappa över på flaska utan förslutning, sedan följer en mognadsfas på tre månader.

    Drick halvtorr cider till husmanskost – strålande helsvensk måltid