Laddar annons
11 Aug, 2015

Vintips från beställningssortimentet

Igår arrangerades en provning med vin ur beställningssortimentet för journalister. Det var många bra viner som presenterades och här är några av mina bästa, favoritval val.

Vita vintips, från provning av beställningsviner



  1. Ca’Montini Prosecco Extra Dry (77377), Enoitalia, Venetien Italien, 95 kr

    I en första smakförnimmelse kommer en liten sötma, sedan tar frukten vid och vinet upplevs som friskt, fruktigt och lättsamt. Jag tror att denna Prosecco kan ge Vinbankens tidigare tips lite motstånd, prova och jämför! Läs: Tre bra Prosecco under hundralappen!

    Passar till

    Lätt, skön bitterhet gör Prosecco perfekt som fördrink. Till nötter, rostade rotfruktschips och glada vänner!




  2. Picpoul de Pinet 2014 (75411), Moulin de Gassac, Languedoc Frankrike, 99 kr

    Kul vin som doftar och smakar av örter som lavendel, av gul frukt och har en lätt smörig ton i eftersmaken.
    +

    Passar till

    Servera till alla möjliga vego-rätter a la Medelhavet.




  3. L’Essencia del Xarel-Lo Castell d’ Age 2014 (78075), Castell d’Age, Penedès Spanien, 141 kr

    Mineral. Stram grön och gul frukt, ytterligt elegant och med fruktig syrlighet. Kul!

    Passar till

    Ett vin att upptäcka!




  4. Bolo Mountain Wine Godello 2014 (74641), Rafael Palacios, Valdeorras Spanien, 152 kr

    Örter, grön frukt som äpple men också smak av aprikos, tydligt örtig och en touch mineral. Komplext vin, spännande – om ni frågar mig.

    Passar till

    Ännu ett vin att lära känna, prova till skaldjur!




  5. Springfield Estate Sauvignon Blanc 2014 (70521), Springfield Estat, Western Cape Sydafrika, 155 kr

    En skön mix av grön och gul frukt, päron med tydliga citrustoner. Distinkt bröd, jästig ton, och smak av gröna blad. Ovanligt grön i smaken men det är möjligen årgången. Juste sauvignon blancvin att lägga undan några år. Bara på kul och den klarar det.
    Läs gärna en tidigare artikel om producenten Springfield Estate, som förklaring till husstil och distinkt smak på vinerna.

    Passar till

    Drick vinet svalt. Jag beställer musslor i vin, vit fisk med ångade grönsaker eller liknande ’fin’ mat.




  6. Greywacke Sauvignon Blanc 2014 (79839), Greyvacke Vineyards, Marlborough Nya Zealand, 155 kr

    Balanserad grön frukt med, kanske för druvan förvånande, något mer fruktmogna smakdrag som aprikos. Fin i sin smak men saknar ’punchen’ för högsta betyg.

    Passar till

    Anders Röttorp skrev om sauvignon blancvin häromdagen, kolla gärna tips om matförslag.




  7. Cristo di Campobello Lalùci Grillo 2014 (78346), Baglio del Cristo di, Sicilien Italien, 159 kr

    Vit och grön frukt, citrus men också persika, lätt mineralton och en knivsudd blommighet ger supertrevlig helhet, allt i perfekt balans.

    Passar till

    Krondill är en ingrediens som kan passa att plocka upp i en mat-vinmatch.




  8. Juliusspital Würzburger Silvaner Trocken 2014 (6708), Juliusspital, Franken Tyskland, 159 kr

    Stram av gröna äpplen, citrus och örter. Smaken är nyanserad med eleganta, finstämda undertoner. Örtig, frisk eftersmak.

    Passar är perfekt till

    Forell




  9. Chablis Vielles Vignes 2013 (70157), Domaine EARL George, Bourgogne Frankrike, 178 kr

    Mineraldoft, fruktiga äppeltoner, smak av citrus, elegant och komplex. Mineralsmaken ger ryggrad och bidrar till lång eftersmak.

    Passar till

    Fest!




  10. Disznókö Tokaji Late Harvest 2012 (2748), Disznoko, Tokaj Ungern, 109 kr för 500 ml.

    Söt smak av gula frukter, aprikos, persika med inslag av honung. En lätt eldigare smakkänsla dröjer sig kvar i eftersmaken och röjer inget annat än husvinsstil snarare än topp-val.


    Passar till

    Bra vin, användbart till söta desserter med frukt eller ost som olika mögelostar.


Röda vintips, från provning av beställningsviner



  1. Poggio Nero Sangiovese 2014 (72355), Nordic Sea Winery, Toskana Italien, 94 kr

    Bärig doft och smak med inslag av pinje och örter. Tydliga tanniner stramar upp helhet och ger skärpa.
    +

    Passar till

    Risottos, alla bönrätter, biff med aromsmör. Gör det enkelt!




  2. Albet i Noya Lignum 2012 (71943), Albet i Noya, Penedès Spanien, 109 kr

    Mustig mörk frukt, nyanserad. Trevlig och balanserad med kalasfin eftersmak.

    Passar till

    Husvin med stil!




  3. Rosso di Montepulciano 2013 (70325), Poliziano, Toskana Italien, 119 kr

    Röd och blå frukt, stram och frisk smak av körsbär. Kärniga tanniner, läcker eftersmak.
    +

    Passar till

    Suveränt val i husvinsgenren!




  4. Château Pech Latt Vielles Vignes 2013 (70467), Louis Max, Languedoc Frankrike, 119 kr

    Aningen reduktiv i doften. Det luftar ni bort enkelt, en dubbeldekantering borde göra susen. Smaken är fruktig, örtig och stram. Mediumtanniner.
    +

    Passar till

    Fläskfilet med höstsvamp




  5. Errázuriz Max Reserva Cabernet 2013 (84926), Viña Errázuriz, Aconcagua Chile, 129 kr

    Mynta! Stram smak av mörk frukt och tydliga svartvinbärsnoter. Kärva tanniner. Lufta.

    Passar till

    Servera till lammrätt med myntasås.




  6. Wynns Coonawarra Estate Cabernet 2010 (70376), Wynns Coonawarra, South Australia, 161 kr

    Stor doft. Smaken är fyllig, fruktig med inslag av mörka bär, örter som en lätt touch av mynta, kryddor, av balanserade fat. Elegant och nyanserad!

    Passar till

    Bra viner hittar alltid en plats! En fin köttbit är inte fel.




  7. Mendel Malbec 2012 (70959), Bodega Mendel, Cuyo Argentina, 189 kr

    Bombastisk doft och smak. Fruktig, generös och tät i sin struktur med markerade fatinslag och strama tanniner. Mycket malbec!

    Passar till

    Smakrik stek, toppa med potatisgratäng!




  8. Gattinara Nervi 2010 (70001), Azienda Vitivinicola, Piemonte Italien, 199 kr

    Elegant doft av körsbär och mörk frukt. Smaken är medelfyllig, balanserad med inslag av fat och örter. En liten parfymerad ton ger smaken en intressant knorr. Perfekt!

    Passar till

    Till alla, alltid. Och om vinvän eller novis gör ingen skillnad




  9. Barbera d’Asti Superiore La Riva 2009 (79033), Alfiero Boffa, Piemonte Italien, 199 kr

    Örter. Fyllig av mörka körsbär, plommonsmak med drag av örter, kärv stramhet och dito friska syror samt tydliga tanniner. Vinet kräver lagad mat vid sin sida. Fräck, personlig och ’galet på’ som super-barbera.

    Passar till

    Korvar och chakuterier, risottos, energirik aplmat




  10. Côte-Rôtie Maestria Vignobles Levet 2011 (76662), Vignobles Levet, Rhônedalen Frankrike, 549 kr

    Tuff, på samma gång elegant och utsökt förfinad i minsta detalj. Vinet är stort, smakar av läder, örter, kryddor, fat, bär och har medium- till fruktiga tanniner, en god dos fat, extremt lång eftersmak och en smak så ursprungstypisk att man blir tårögd.

    Passar till

    Tja, när passar inte ett vin som detta?! Fest och med vinvänner.