Laddar annons
Vin till Myror som klättrar i Träd
4 Sep, 2015
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vin till Myror som klättrar i Träd

I den nya kokboken 'Asiatiska smaker' med Jennie Walldén finns en rätt som få kan undvika att titta närmare på. Myror som klättrar i träd.

Receptet visar sig varken innehålla myror eller träd. I Sichuan-provinsen har den omtyckta rätten fått sitt udda smeknamn för att nudlarna påminner om träd, salladslöken är trädets blad och färsen symboliserar myror.

En sommelier kan omöjligt hoppa över denna utmaning - tänk att få hitta en klockren match mellan mat och vin till 'Myror som klättrar i träd'.

Myror som klättrar i träd

Tillagningstid: 15 min
Portioner: 4

Ingredienser
300 g fläskfärs
200 gr glasnudlar
2 msk + 2 msk ljus soja
1 msk kinesisk svart vinäger eller balsamvinäger
1 msk strösocker
1 vitlöksklyfta, skalad och riven
1 tsk sesamolja
1 tsk sambal oelek (eller mer om man gillar hettan)
1/2 ts sichuanpeppar, mortlad
4 salladslökar, fint strimlade
rapsolja till stekning

Gör så här:

  • Koka upp vatten till nudlarna och dra av från plattan. Lägg nudlarna i det varma vattnet och låt stå i 2-3 minuter. Skölj nudlarna i kallt vatten så att tillagningen stannar av. Låt rinna av ordentligt i durkslag. Klipp nudlarna med sax några gånger tvärs över.

 

  • Blanda 2 msk soja med vinäger, socker och vitlök. Tillsätt färsen och blanda ordentligt.

 

  • Hetta upp en stekpanna eller wok så att den ryker. Häll i några matskedar olja och bryn samt smula färsen. Lägg i glasnudlarna och låt dem fräsa med. Blanda ner 2 msk soja med sesamolja, sambal oelek och sichuanpeppar. Tillsätt salladslöken, rör om väl och servera genast.

 

  • Vill du ha mer grönt till passar grillad sparris och salladslök med brynt sojasmör och mandel bra.

 

Tips: blandfärs eller kycklingfärs går också bra, mer sambal oelek för mer sting i rätten. Tänk bara på dryckesvalet, ju hetare maträtt desto mindre väl passar vin. I det heta fallet passar öl, ljus eller mellanmörk med balanserad eller liten beska men med mycket frukt.

Till den här rätten som smakar av tillagningen, den brynta smaken som drar åt karamellhållet, med moderat krydda av sambal och sichuanpeppar samt inslag av den söta sojatonen och fröiga sesamoljan vill jag ta ut svängarna och prova Moulin Touchais.

Vintips

Moulin Touchais 2001 (4196), Loire Frankrike, 229 kr


Beskrivning

Vinet är vitt, det är sött med distinkt välbalanserad syra vilket ger en smakupplevelse av både sötma och syra. Just denna årgång, 2001, räknas in bland vinets klassiska då det var en sval årgång, smaken har bra välbalanserad syra, inslag av nötter, gul exotisk frukt, nypon och kryddor.Lång eftersmak.

 

Bokrecension

Receptet är ur boken Asiatiska smaker av Jennie Walldén

Förlag Bonnier Fakta
ISBN 978.91.7424.462-5

Omdöme

Spännande rätter, lättlagat och modernt. Vi gillar verkligen den här kokboken för den ställer vår kunskap på prov när det gäller att hitta dryck till maten. Jennie Walldén utmanar våra smaklökar, helt enkelt!