Laddar annons
Drick vin till indisk mat
14 Sep, 2015

Drick vin till indisk mat

Många olika sorters kryddor och även riktigt starka kryddor gör att det ofta rekommenderas öl till indisk mat, men vin fungerar också om man hellre dricker det. Vinbanken ger några vintips som passar.

Uttrycket ”indisk mat” är ett oerhört brett begrepp. Indisk mat är så många olika sorters mat, kryddor och ingredienser. Men låt oss utgå från att det kommer att bli mycket smakrikt och kanske också en del heta rätter.

Kryddor ja, det är något som åtminstone jag tycker är kännetecknande för indisk mat. En enkel rätt, som kyckling och ris, lyfter till högre höjder av mynta, ingefära, vitlök och chili. Koriander, kardemumma och kanel används mycket liksom kummin. I Indien är det vanligare att dricka en lassi till maten – yoghurt, vatten och eventuellt lite salt och kryddor – än det är att dricka alkohol till.

Kombinera mat och vin

Efter att ha testat lite olika kombinationer av indisk mat och vin blir min första rekommendation vitt vin med lite fruktsötma, som exempelvis en pinot gris eller gewürztraminer från Alsace eller en sauvignon blanc från Nya världen.

Vill man gärna dricka rött vin gäller det att välja ett mjukt, silkigt och bärigt vin. Inte för mycket tanniner, ek eller syra. Testa med en snäll pinot noir eller en dito tempranillo.

Vitt vin till indisk mat

Budget

Fleur du Cap Unfiltered White Blend 2010 (15530) BS, Western Cape, Sydafrika, 79 kr

En riktigt fruktig och fyllig sauvignon blanc, som här samsas med chardonnay, semillon och viognier. Tropiska toner och blommiga inslag. En liten ton av faten kan förstärkas av den allra starkaste maten så prova till ”medelkryddiga” rätter.

Mellan

Gustave Lorentz Gewürztraminer Réserve 2014 (5244), Alsace, Frankrike, 99 kr
Trevligt vin på denna druva med blommig doft och toner av litchi. Mycket bra till kryddstark mat. Rekommenderas varmt!

Fest

Kloster Eberbach Riesling Spätlese 2014 (6257) Rheingau, Tyskland, 119 kr
Aromatisk och druvig smak med fin fruktsötma. Sitter som en smäck till kryddig mat och rätter från asiatiska världen. En fin kombination!

 

Rött vin till indisk mat

Budget

Cycliste Côtes du Rhône Villages 2014 (76065) BS, Côtes du Rhône Frankrike, 89 kr
Ojoj, tänker du nu, ett Rhônevin, är inte det för kraftigt? Det här ekologiska vinet är visserligen smakrikt av mörka bär, men tanninerna är mjuka och ektonerna är inte påträngande. Det är helt klart värt att testa till lite kryddstark mat.

Torres San Valentin 2013 (12755), Spanien, 69 kr
Det här är ett väldigt prisvärt rött vin som fungerar till lite allt möjligt, även lite starkare mat eftersom det är så fruktigt och mjukt. Dock inte mesigt, utan precis lagom bärigt. Dessutom ekologiskt. Gilla!

Mellan

Gardo & Morris 2014 (6292), Marlborough, Nya Zeeland, 99 kr
Lättsam och bärig pinot som du med fördel kan servera ganska sval till den kryddiga maten.

Fest

Bourgogne Cuvée Margot 2013 (5447), Bourgogne, Frankrike, 154 kr
En mycket fin pinot från Bourgogne till ett bra pris (för att vara Bourgogne) från den pålitlige producenten Olivier Leflaive. Vinet är mjukt och bärigt, precis som vi vill ha det till den smakrika, indiska maten. Servera svalt.

 

 

Laga smakrika tilltugg – samosas med vegetarisk fyllning

Samosas – cirka 20 stycken

Samosas är frasiga, indiska piroger. Perfekta på buffébordet eller som tilltugg.

250 g filodeg
smält smör att pensla med
Fyllning:
4 potatisar, kokta och mosade
1 gul lök, finhackad
3 msk garam masala eller tikka masala kryddmix
2 dl gröna ärter
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Fräs löken i smör och rör ner kryddor, potatis och ärtor, låt sedan svalna. Skär filodegen i remsor på cirka 10x30 cm. Pensla dem med smält och lägg två remsor på varandra.

Lägg 2 msk fyllning i ena kanten och vik över ett hörn så att det blir en trekant. Fortsätt vika så att fyllningen packas in, som ett paket. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i cirka 5 minuter.

 

Fler goda tips:

Här kan du läsa mer om vin till det indiska köket

Vad dricker man till persisk mat 

Drick vin till marockansk mat