Laddar annons
Frei João Reserva till pulled beef | Måndagsmatchen
28 Sep, 2015

Frei João Reserva till pulled beef | Måndagsmatchen

Frei João Reserva är ett rött vin från Portugal med härlig stuns som passar till smakrika kötträtter. Vi lagar höstens första pulled beef.

Ett kraftigt och ungt rött vin som kräver en rejäl köttbit till eller en smakrik kötträtt eller gryta. Vi väljer att köra höstens första långkok, en variant på pulled beef kokt i rödvin. Perfekt att slänga in i ugnen på morgonen och ta ut på kvällen. Middagen är sedan klar på ett kick!

RECEPT | Pulled beef kokt i rödvin

6 portioner

Ca 1 kg högrev
3-4 dl enkelt rödvin
1 gul lök, skalad i klyftor
2 vitlöksklyftor
1 msk paprikapulver, gärna rökt
1 msk svartpeppar, malen
0,5 msk spiskummin
2 msk soja
1 dl barbecuesås
olja
salt och svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 125 grader. Torka av köttet och klappa in de torra kryddorna på köttbiten. Häll lite olja i en gryta som tål att stå i ugnen. Lägg i köttet och slå på övriga ingredienser. Lägg i löken. Rör om lite. Ställ in i ugnen och låt stå minst 6 timmar, gärna hela dagen (eller natten). Ta ut, dra med en gaffel på köttet så att det finfördelas. ”Gegga” runt i såsen och låt stå en halvtimme till.

Servera med tortillabröd och sallad eller med ”mashed potatoes”. Spara då såsen och servera till. Så gott och så enkelt!

Vintips till maten

Freie João 2012 (2944), Caves São João – Sociedade dos Vinhos Irmãos, Bairrada Portugal, 99 kr

Det här är ett vin som med fördel kan sparas något år för en betydligt större smakupplevelse. Det är ungt idag och ett bra tips är att dubbeldekantera vinet, häll över i ett kärl och sedan tillbaka i flaskan. Genast har vinet öppnat upp och smaken av hallon träder fram med härligt röda toner och solmogen sötma. Det är inte konstigt att druvan i vinet, baga, jämförs med Piemontes nebbiolo.

Vinbankens recension av sommelier Elke Jung:

Medel/fylligt rött vin med stor fruktig smak av mörk frukt, fat, svarta vinbär, viol, skogshallon, lakrits och färska örter. Eftersmaken är balanserad.

+

Observera att betyget är satt för smakens ungdomlighet, lägg undan en flaska eller fler och ni lär bli grymt överraskade.

Vinöst vetande

Baga, som druvan i det här vinet heter, betyder bär på portugisiska.

Fler goda tips:

Denna mustiga lammgryta passar också bra till Frei João Reserva