Laddar annons
Rött vin till lammgryta från Provence
5 Oct, 2015
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Rött vin till lammgryta från Provence

Hösten är här med vackra färger och krispig luft. Dags att laga grytor, hälla upp ett gott rödvin och tända ljus. Här får du recept på mustig lammgryta med vintips till.

För aktuella vintips, se Rött Vin

RECEPT | Provencalsk lammgryta – 4 portioner

1,5 kg lammkött med ben eller 1 kg utan, som lammstek eller lammbog
1 gul lök, hackad
50 g rotselleri, i bitar
4 potatisar, skalade och i tärningar
1 morot, i bitar
3 klyftor vitlök, pressade
2 msk tomatpuré
1 msk timjan
1 msk rosmarin
2 dl vitt vin
3 dl vatten
1 buljongtärning, kött eller vegetarisk
1 msk soja
1 burk stora vita bönor
olivolja
salt och svartpeppar

Gör så här:

Dela köttet i mindre bitar och lägg det i en bunke med kryddorna, sojan, vitlöken, tomatpurén och lite olivolja. Rör runt och låt ligga en stund. Bryn sedan köttet i en stor gryta. Tillsätt potatis och rotselleri. Häll på buljong och vin så att det täcker till hälften.

Låt nu puttra minst i en halvtimme, rör om och tillsätt sedan morot. Låt puttra en kvart till och rör sedan ner bönorna. Smaka av med salt och peppar. Låt puttra i tio minuter och ta sedan av från värmen.

Låt stå minst i en kvart innan servering. Blir ännu godare av att stå till nästa dag. Servera med ett gott bröd att doppa i såsen eller med råris om du vill.

 


Rött vin till lammgryta

Budget

Raccolto Corvina 2013 (3302) Venetien, Italien, 79 kr
Ett rött vin gjort på de tre druvorna corvina, molinara och rondinella, som många viner från Venetien. Mulligt, kryddigt, lite sötfruktigt vin med smak av mörka bär och med en del fatkaraktär. Värmer en höstfrusen själ och passar bra till en smakrik gryta.

Terre du Mistral 2014 (2167), Côtes du Rhône, Frankrike, 79 kr
Ett rött ekologiskt vin som trots ett lågt pris smakar typiskt Rhône. Kryddig och fruktig smak av mörka bär, lagerblad och anis. Passar riktigt bra till höstens köttgrytor.

Mellan

Org de Rac Shiraz Cabernet Sauvignon Merlot 2015 (2073) Swartland, Sydafrika, 85 kr
Ekologiskt rött vin från småtrendiga området Swartland i Sydafrika. Smakrikt och mycket fruktigt med smak av mörka bär och mörka plommon, choklad och kaffe. Väldigt mycket smak för pengarna. Ett perfekt grytvin!

Fest

Brancaia Tre 2012 (75501) Toscana, Italien, 129 kr
En schweizisk familj köpte vingård i Toscana, fick hjälp av den gamla vinfamiljen Mazzei och så här bra blev det då. Detta är deras enklaste vin. Kryddig doft och smak. Inslag av körsbär, svarta vinbär, choklad och ceder. Väldigt njutbart till allehanda kötträtter inklusive första höstgrytan.