Laddar annons
16 Oct, 2015
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Svampsoppa för extra helglyx

Tänk på doften i skogen när ni ska laga svampsoppa. Serveras som fyllig och smakrik förrätt eller som lunchrätt med nybakat surdegsbröd.

Toppa med grönsallad för extra vitaminkick och utbyggt lunchalternativ.

Recept|Svampsoppa| passar som Förrätt, Lunch och Brunch
Ingredienser
4 portioner
25 g torkade kantareller eller karljohansvamp
3,5 dl kokande vatten
125 g färsk karljohansvamp
2 tsk olivolja
1 hackad selleristjälk
1 hackad morot
1 hackad gul lök
3 krossade vitlöksklyftor
12 dl grönsaksbuljong eller vatten
Bladen från 2 timjankvistar
1 msk smör
3 msk torr eller halvtorr sherry
2-3 msk crème fraiche
salt och peppar
hackad persilja till garnering

Gör så här


    • Lägg den torkade svampen i en skål och häll på det kokande vattnet. Låt stå i cirka 10-15 minuter.


 


    • Borsta eller skölj den färska svampen. Skär foten på svamparna och spara dem. Skiva de stora svamparna.


 


    • Hetta upp olja i en stor kastrull på medelvarm platta. Lägg i selleri, morot, lök och svampfotsbitarna. Låt fräsa tillsammans under flitig omrörning i ungefär 8 minuter, till dess att löken fått färg. Rör ner vitlök och fräs i ytterligare en minut.


 


    • Tillsätt buljong och timjanblad tillsammans med salt. Flytta över den blötlagda, torkade svampen till kastrullen med en hålslev. Sila blötläggningsvattnet genom en tygsil och häll det i kastrullen. Koka upp soppan, minska värmen och småkoka, delvis täckt, i 30-40 minuter eller till dess att morotsbitarna är mjuka.


 


    • Låt soppan svalna något och lägg sedan de fasta ingredienserna i mixer eller matberedare tillsammans med lite av vätskan och kör dem till puré. Häll tillbaka purén i kastrullen, rör om väl och låt soppan småkoka under lock.


 


    • Smält smöret i en stekpanna på medelvarm värme. Lägg i den färska svampen och krydda med salt och peppar. Fräs svampen ungefär 8 minuter, till den fått färg. Rör om då och då i början, oftare mot slutet när vätskan börjar koka bort. När pannan är torr häller man i sherryn som får sjuda med en kort stund.


 

  • Blanda i svampen och sherryn i soppan. Smaka av och krydda efter smak. Häll upp i varma soppskålar, lägg i en klick grädde i varje portion och garnera med persilja.