Laddar annons
18 Oct, 2015
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Don Quijote fyller 400 år | Fira med historielektion om La Mancha vin

LA MANCHA. Vinregionen La Mancha går som tåget; Försäljningsökningen har legat på 10 procent årligen på exportmarknaden de senaste 10 åren. Man kan nästan tro att hela världen firar Don Quijotes 400e födelsedag.

Till skillnad från mycket annat vi stoppar i oss är vin fortfarande en förhållandevis
oprocessad produkt. När man tänker på det är det ganska speciellt att vi dricker samma dryck som våra europeiska förfäder. Att ta ett glas vin kan kanske hjälpa till att komma överens med det annars rasade utvecklingstempot, i alla fall i sinnet. För inte så länge sedan hittades ett nytt tecken på att vinet var kulturellt förankrat i Spaniens största vinregion redan för 1500 år sedan. Följ med på en kort historialektion om vinet, Araberna, Quijote och La Mancha!

Vad är La Mancha?

La Mancha är en vidsträckt geografisk och historisk region lokaliserad på en platå i centrala Spanien. Den är en av de glesast befolkade regionerna i Spanien, ungefär lika glest som Kalmar län i Östra Götaland (om det nu säger dig något). Regionen täcker 182 kommuner inom provinserna Cuidad Real, Cuenca, Toledo och Albacete — platsen för ett spektakulärt vinfynd.

Amfororna i Necrópolis de Los Villares

I provinsen Albacete i sydöstra La Mancha ligger vad forskarna kallar `Necrópolis de Los Villares.´ Bland kvarlämningarna har de bland annat funnit tecken på två begravningar från 500-talet. Enligt forskarna genomfördes begravningsriterna med konsumtion av vin och beviset finns intorkat i botten på några uråldriga amforor, nämligen druvkärnor.

Men för den tidens vinälskare — att vara en #winelover är inget nytt — skulle den närmaste framtiden se mörk ut. Arabernas båttur över gibraltar sundet år 711 var starten på ett alkoholförbud som får den amerikanska förbudstiden att likna söndagsstängt på Systembolaget.

Förr bodde vinodlare i dessa såkallade "bombos" under skörden. Vanligt förekommande arkitektur runt byn Tomelloso.

Araberna! tyckte La Mancha var torrt

Araberna måste tyckt det var förskräckligt torrt i regionen för de döpte den till ”Manxa,” ett gammalt arabiskt ord som betyder ”torra land”. Ett kalifat upprättades i Toledo under den arabiska perioden och bebyggelsen är än idag La Manchas huvudstad. Muslimerna föredrog som bekant alkoholfria drycker, men vingårdarna verkar till viss del ha skonats. Den slutsatsen kan man dra av det faktum att kung Alfonso VII år 1150, mitt under återerövringen, donerade ”marker med vingård” till riddare av Tempelherreorden.

La Mancha var centrum för många slag mellan kristna och muslimska styrkor och föll i kristna händer långt före de sista araberna övervunnits. När Emiratet Granada så tillslut besegrades år 1492 var den muslimska tiden förbi. Bara lite drygt 50 år senare föddes en författare vars kändaste verk kom att bli stilbildande för den västerländska romankonsten.

Don Quijote de La Mancha | 400års Jubilée

Miguel Cervantes skrev Don Quijotes sista del år 1615, vilket betyder att denna världsberömda parodi fyller 400 år — för andra gången — den första delen utgavs nämligen 10 år före. Boken anses vara ett av de stora klassiska mästerverken, ibland räknas den även som den första moderna romanen.

Fullt med referenser till vin i Cervantes klassiker

I Don Quijote nämns ordet ”vin” hela 43 gånger, specifikt nämns bland annat vinet från provinsen Ciudad Real. Cervantes skrev om vin som medicin, som livsmedel, och inte minst, som njutningsmedel — vilket följande passage är ett bra exempel på:

Han prisade vinet högt bland molnen, men där vågade han inte lämna det länge. Ifall att det skulle bli utvattnat

I byn Alpera (Albacete) bor det strax över 2000 människor, nästan alla är vinodlare. Här en typisk vingård planterad med airén.

La Mancha — Spaniens bodega

Redan på Cervantes tid var La Mancha ”la bodega de España,” Spaniens bodega. Epitetet kommer från det faktum att regionen är landets, faktiskt världens, största vinregion. Mycket pågrund av att Franco ville ha ett kooperativ i nästan varje by som vinodlarna kunde sälja sina druvor till. Idag finns det betydligt färre vingårdar än toppnoteringarna från 1940-talet, men La Mancha är fortfarande relevant som en adress för viner med konkurrenskraftiga priser, även jämfört med prispressarna Sydafrika och Australien.

Ny våg av viner från La Mancha

Under det gångna året har jag besökt La Mancha flera gånger och förundras ständigt över hur dynamisk och spännande regionen blivit. Här på Vinbanken har vi under året uppmärksammar såväl odlare som skalmacererar airén, nya tinaja-trenden och trogna Systembolags-klassiker. Hoppas du tar en titt på fliken ”läs mer” nedan. Ta också tillfället i akt och beställ ett exemplar av Don Quijote om du inte redan gjort det, det lär inte komma en bättre tid än nu – så vidare du inte planerar att hänga kvar till 500års jubileet förstås.
Läs mer:
La Mancha | Vinodlare gläds över liten skörd & hög kvalitet
50-års jubileum för Estola — första ”Reservan” från La Mancha
Vinos Patio | Naturvin på druvan airén av Samuel Cano
Renässans för viner tillverkade i tinaja