Laddar annons
Finca Antigua | Det moderna La Mancha
22 Nov, 2015

Finca Antigua | Det moderna La Mancha

La Mancha, Spanien
Jesús och Carlos Martínez Bujanda är inga duvungar i vinnäringen. Familjeföretaget som startades av deras farfars far gjorde nyligen sin 126:e skörd. Familjen har fem vinerier – Finca Antigua utforskar potentialen i La Mancha.

På 1990-talet var viner på internationella druvsorter som cabernet sauvignon lättsålda på den internationella vinmarknaden. Det kliade förstås i fingrarna på de vinodlande affärsmännen Jesús och Carlos, men någon cabernet fick de inte sälja, på den tiden hade de enbart egendomen i Rioja.

— Enligt de rigida och protektionistiska lagarna i Rioja fick vi inte plantera internationella druvsorter, något som vi tydligt såg att marknaden efterfrågade, säger Carlos Martínez Bujanda. Som ni förstår skulle det inte att stoppa dom.

Finca Antigua — del av Martínez Bujanda-familjen

År 1998 fann bröderna så en vingård i konkurs som lagligt skulle kunna producera viner med druvsorter som syrah, cabernet sauvignon och petit verdot. Vinlagen i La Mancha är nämligen mindre strikt än i Rioja. Gården ligger mellan byarna Quintanar de la Orden (Toledo) och Los Hinojosos (Cuenca), en privilegierad adress pågrund av sin höga altitud om närmare 900 meter över havet. Detta är tillsamman med den höga andelen kalksten i jordarna naturliga anledningar till vinernas karaktäristiska friskhet.

Alltid familjeägda vingårdar

Finca Antigua, som idag drivs av Carlos och hans syster Pilar, står ut från det normala på många sätt. Ett av dom är att Martínez Bujanda-familjen inte köper druvor från externa odlare, något som alltid har vart mycket vanligt både i deras hemregion Rioja och i La Mancha. Som grundbult i deras arbetsätt ligger ägandet av vingårdarna, vilket jag själv anser vara den enskilt viktigaste parametern i arbetet mot kvalitetsvin. I varma regioner som la Mancha är det viktigt att skörden tas in på så obekväm tid som möjligt.

— Solens ultravioletta stålar oxiderar druvorna snabbt när de är plockade. Därför skördar vi redan klockan fyra på morgonen, säger Lauren Rosillo, vinmakare på hela Martínez Bujanda-gruppen.

Ekologiskt certifierade viner sedan 2013

Även fast gården består av över 1000 hektar mark är det bara 420 som är planterade med vinrankor, modernt uppbundna för att kunna skördas med maskin. Merparten är unga plantor, men bland ägorna gömmer sig även en av La Manchas äldsta vingårdar med cabernet sauvignon, planterad 1980. Resten består av skog vilket är ett kostsamt men intelligent knep för ökad biologisk mångfalt. Många högprofilerade vinmakare använder skogen och dess allra minsta invånare till att bekämpa skadedjur i vingården. Frederico Schatz på Bodegas Schatz (Ronda) och ikonen Vega Sicilia är två exempel bland många.

Små tempranillos i vingården Pico Garbanzo. Huvudingrediens till toppvinet Clovis. Foto: CRUZ LILJEGREN

Vinprovning med Lauren Rosillo på Finca Antigua

Glädjande nog så har Finca Antigua ett flertal viner på Systembolaget. Det är en spännande portfölj viner med både druvrena exemplar och mer vingårdsfokuserade viner såsom toppvinet Clavis som i sina bästa årgångar tillhör den absoluta eliten av La Manchas röda viner. I just Clavis verkar årgångs-variationen vara hög, välj 2008 eller 2006 om möjligt.

Viura 2014 (71016) 101 kr — 2013 på Systembolaget

Viura är inte någon traditionell druva i La Mancha, den inplanterades på 1990-talet för att förbättra de lite tunnare airén-vinerna. Finca Antiguas exempel är helt klart en av de bättre. Ett torrt vitt vin som bjuder på lite sötare stenfrukter i både näsa och mun. Välbalanserat och med ett tydlig släktskap med vinet från Finca Montepedroso i Rueda, som ju också görs av familjen Martínez Bujanda.

Vi provar även viura-vinet från 2006 och 2004, där 2006 är fetare likt en viogner och fullt livlig trots att den snart passerar 10 år. Bäst var ändå 2004 som också är fet, men även har en frisk syra och mineraliskt framtoning som påminner av lång-lagrad aligoté från Bourgogne. Stoppa alltså undan ett par flaskor och se om du gillar resultatet, det blir i värsta fall ett billigt misstag.

Organic Selection 2014 (4632) 77kr

Organic Selection är ett vin skapt exklusivt för den svenska marknaden, den rider på trenden med eko-vin. Görs huvudsakligen på tempranillo och har en frisk men tyvärr lite grön och omogen smak. Det är uppenbart att de bättre druvorna hamnar i andra viner. År 2015 ska man inte behöva acceptera lägre kvalitet i eko-segmentet, men priset är också väldigt lågt.

Tempranillo 2012

Finca Antiguas tempranillo är ett rejält steg upp från Organic Selection. Visst har den mer ekfatstoner, men även mer rikedom, balsamiska toner och mognare frukt. Rekommenderas om ni får tag på den, säljs tyvärr inte på bolaget. Från och med 2013 så är samtliga röda viner från Finca Antigua ekologiskt certifierade.

Garnacha 2012 (71023) 101 kr — 2011 på Systembolaget

Druvan garnacha odlas framförallt i Spanien och södra Frankrike. I La Mancha blir den till ett mjukt och smakrikt rödvin med toner av vilda bär. Välgjort och svårt att klaga på, även om jag föredrar garnacha från andra regioner såsom Gredos och Aragonien. 101 kr är rimligt.

Clavis 2008

Som sagt så tillhör toppvinet Clavis La Manchas bästa röda viner. 2008 är fortfarande lite väl ung, vi får se om årgången visar sig lika strålande som 2006. Vinet är en druvblandning från den begåvade vingården Pico Garbanzo och lagras under två år i franska ekfat. Det rör sig om ett maffigt och rejält komplext vin med rik mörk frukt och smaker av mintchoklad. Toppkvalitet!
 #förkällaren

Clavis 2006

Varje år kommer Finca Antiguas allra finaste vin ut på marknaden i små upplagor om cirka 6000 flaskor. 2006 är den bästa årgången jag provat, full med rikt koncentrerad mörk frukt och all den balans som man bara förväntar sig från de allra bästa adresserna. Den friska syran står raklång genom frukten och är kronan på verket. Grande!

Clavis 2004 (71882) 379 kr

Tyvärr är det den svagare årgången 2004 som är aktuell på bolaget. En kall sommar och knepigt väder har tydligt influerat vinet, som är i tunnaste och mjukaste laget. Jag kan inget annat är att rekommendera att avvakta till lanseringen av 2006.

Clavis 2003

2003 var bara tredje gången vinet producerades. Årgångens är svår att ta miste på, den omåttligt varma sommaren skapade portviner långt utanför Portugals gränser. Clavis är inget undantag, det är ett bombastisk paket som är svårsvalt, vinet är ändå slutsålt sedan länge. Kanske finns det någon därute som gillar stilen, men jag undrar.

Ordning och reda i fatkällaren. Foto: CRUZ LILJEGREN

Finca Antigua
Profil: Moderna viner i medelpris
Hemsida: Finca Antigua
Vinodlare: Lauren Rosillo (Teknisk direktör)
Vinmakare: Lauren Rosillo (Teknisk direktör)
Importör: Amka Vinimport AB
I glaset hos: Upptäckare och diverse fans av juiceiga viner
Drickfönster: Clavis är det vinet som utvecklas bäst; efter 5-10 år bör den ligga på topp
Värdelöst vetande: Lauren Rosillo berättar att dom fick investera i en maskin á 30.000 euro för att försluta flaskorna (Organic Selection) med skruvkork, enligt Systembolagets specifikationer.

Läs mer:
La Mancha | Toledo är gastronomisk huvudstad
Don Quijote fyller 400 år | Fira med historielektion om La Mancha vin
La Mancha | Vinodlare gläds över liten skörd & hög kvalitet
Finca Montepedroso — gott sommarvin till samma pris som sur Petit Chablis
Finca Sanguijuela | Friederich Schatz – återerövraren av Rondas vinstockar
Vega Sicilia – única viner sedan 1874