Laddar annons
Vinköplistan # 1 | Beställningsviner och en rosé på hyllan
8 Jan, 2016

Vinköplistan # 1 | Beställningsviner och en rosé på hyllan

ROSÉVIN. Plus vitt och rött vin från beställningssortimentet. Alla vinförslag i årets första Vinköplista är såå trevliga, väl värda den lilla väntan det innebär när man beställer vin ur bolagets 'beställningssortimentet'.

De flesta av veckans viner är från beställningssortimentet. Har ni inte provat att lägga en beställning tidigare är det dags att göra slag i saken under 2016. Butikerna tar emot din beställning på telefon. Lite planering är det enda som krävs och använder ni Vinbankens vinköplista som inspiration är det bara att hoppa mellan olika veckor för att hitta till vinförslaget som står på hyllan.

Till festvin under vintermånaden januari har jag valt ett vin från appellation Gigondas i Rhônedalen. Superspännande, bra producent och kryddigt läcker smak är precis som det ska vara när maten är mustig och kylan biter i kinden.

Men, det finns också hopp för alla som längtar till ljusare dagar och dito maträtter samt vin. Ett vin som finns i butik är veckans rosévin. Årets första?

Vintips – rosévin upp till 92 kr

1.Réserve de Bonnet Rosé 2014(3181), André Lurton, Bordeaux Frankrike, 92 kr

Druvor: merlot och cabernet sauvignon.
Torrt, friskt rosévin som smakar av röda bär, vinbär med mjukare inslag av hallon, citrus och örter.

Passar till

Äntligen - dagarna blir ljusare även om utomhustemperaturen är under nollstrecket. Efter veckor av julmat är det dags för vegorätter, en kycklingklubba eller en mjäll bit salmalax.

Vintips – vitt vin upp till 170 kr

2. Greywacke Sauvignon Blanc 2014 (79839), Greywacke Vineyards, Marlborough Nya Zealand, 155 kr

Druvor: sauvignon blanc.
Torrt, medelfylligt vin som smakar friskt balanserat av päron, örter, aprikos och citrus. Skön mineralton adderar intressant mervärde - gott! Producenten är lite av en personlig favorit till mig.


Passar till

Sallader och skaldjur, eller till vit fisk. Prova till ljummen getostsallad med avocado och pinjenötter. I dressingen en touch honung.

Vintips – rött vin upp till 92 kr

3. Zonnebloem 2014 (12658), Zonnebloem Wines, Western Cape Sydafrika, 92 kr

Druvor:  53% shiraz och 47% cabernet sauvignon
Ekologiskt rött vin som smakar generöst av framförallt mogna, mörka bär och en del frukt. Tydligt kryddig smak och lätta inslag av lakrits. Vardagssmart förslutning med skruvkapsyl.

+

Passar till

Ett kryddigt och mustigt vin passar som handen i handsken till grytor med gräddig bas.

Vintips – rött vin upp till 170 kr

4. Rosso di Montepulciano 2013 (70325), Poliziano, Toscana Italien, 129 kr

Druvor: 80% sangiovese, 20% merlot

Medelfylligt rött vin som smakar av röda och blå bär, det har en frisk kärnig körsbärssmak som ger vinet spänst. Inslag av örter och lakrits och en nypa kakao avslutar.

Passar till

Supertrevligt vardagsvin, till rätter som lagats med rester av julskinkan, till pasta med gräddig sås till kycklingrätter eller småplock.

Veckans extra vintips – fest

5. Gigondas 2011(82831), Domaine Saint Gayan, Côtes du Rhône , Gigondas Frankrike, 189 kr

Druvor: grenache, syrah, mourvèdre

Fyllig, rikt och fruktigt vin. Mörk frukt, inslag av mörka bär som björnbär och dito balanserade fat, drag av kakao, kryddor och örter. Tät och koncentrerad. Ett vin ni tar med på skidsemestern och njuter av.
+

Passar till

Smakrika kötträtter av lamm, nöt och vilt, coq au vin och viltraguer. I fjällstugan är en kväll för köttfondue given.

Vinbankens vinköplista – veckans tips, för dig när du behöver inspiration, råd och förslag.
På den här sidan hittar Du de snabba, säkra, och för tillfället bästa rekommendationerna bland vinerna jag nyligen provat, främst från annonsörers portföljer.

 

Tidigare veckans #vinkoplista

#51 | en liten söt och en mogen nebbiolo

#50 | elegant Pouilly-Fumé och stilsäker Rioja

#49 | mousserande vinfynd och chateaunfdupapp med glam-faktor