Laddar annons
Singel i köket – laga mat till fest
8 Feb, 2016

Singel i köket – laga mat till fest

FESTMENY & VINTIPS. Du är singel i köket och ska laga mat till många. En festmeny till vänner eller grannar som ska vara festlig, god men framför allt enkel att laga. Så här lätt fixar du det!

Du är singel i köket och nu har du bjudit in vännerna på middag. Du ska själv ordna en festlig kväll för alla. Gott ska det vara och helst vill du inte stå i köket hela kvällen utan vara med vid bordet. Inga problem! Den här festmenyn bygger dock på att du kan tänka dig att förbereda och laga lite av maten några dagar i förväg.

Fördrink blir bubbel av något slag, som serveras med salta potatischips av god kvalitet. Varför krångla till det?

Fler tips på smått och gott till bubblet hittar du här på tilltugg till champagne och annat bubbel

 

Förrätt

Enkelt och gott är det med plockmat. En sorts skinka, en salami, goda oliver, en bit parmesan och ett gott bröd. Färdigt på ett kick och en bra och avslappnad start på middagen. Servera med rödvin eller ett kraftigt vitt.

Ett enkelt fiskalternativ är sashimilax skuren i tunna skivor, lagd i små portionsskålar med några droppar japansk soja och mangovinäger. Toppa med koriander och sesamfrön. Häpp!

 

Vintips

Boira 2014 (32431), Marche, Italien, 98 kr

Fruktigt okomplicerat rödvin gjort på sangiovese. Dessutom ekologiskt, det tycker vi om. Passar perfekt till plockmaten.

Gustav Lorentz Gewurztraminer 2014 (5244), Alsace, Frankrike, 99 kr

Om du väljer en bit lax till förrätt med lite asiatisk touch tar du istället detta rosendoftande vita vin från Alsace. Gifter sig med laxen på ett fint sätt. Servera väl kylt.

 

Huvudrätt

Helstekt kött sköter sig själv i ugnen. Marinera över natten och sätt in i låg temperatur för saftigt kött.

Recept | Marinerad ryggbiff med krämig potatisgratäng | 5 portioner

1 kg ryggbiff (räkna med 150-200g kött per person)
Marinad:
0,5 dl olivolja
2 msk balsamicovinäger
2 msk soja
1 msk honung
1 dl rödvin
1 pressad klyfta vitlök
valfri örtkrydda

Gör så här:
Blanda marinaden i en plastpåse och lägg i köttet över natten. Sätt ugnen på 125 grader och sätt in köttet med köttermometer. Låt stå tills temperaturen är 58 grader för rött, 62 för rosa och 65 för nästan genomstekt. Räkna med att det tar cirka två timmar. Ta ut och låt vila minst en kvart.

Servera med potatisgratäng. De färdiga i påse kan vara ett alternativ om man vill spara tid. Jag väljer ibland en sort med Västerbottensost som jag sedan förstärker med ännu mer riven ost och en skvätt grädde.

Som tillbehör serverar jag en tomatsallad och kanske gröna bönor för att få fina färger på tallriken.

Vintips

Allesverloren Tinta Barocca 2013 (12002), Swartland, Sydafrika, 129 kr

Kraftigt, kryddigt och mustigt rött vin från den trendiga regionen Swartland. Smakrikt vin som fint matchar en bit rött kött.

Lirac Les Chenaies 2014 (2214), Lirac, Côtes du Rhône, Frankrike, 105 kr

Ett lite mjukare rött vin, men ändå kryddigt och smakrikt från favoritområdet Rhône. Passar fint till en stek eller till en gryta.

 

Dessert

Absolut enklaste desserten är något som heter affogato. En stor kula fin vaniljglass per glass, några droppar likör, exempelvis mandel- eller kaffelikör och en enkel espresso på toppen, precis sekunderna innan servering. Desserten kan förfinas med chokladströssel, karamelliserade mandlar, olika sorters glass etc.

Ett annat förslag är en chokladtårta som görs en dag innan. Den här tårtan med fudge är ”to-die-for” och blir bara godare dagen efter.

Recept | Chokladfudgetårta | 10 bitar

150 g smör
2 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kallt kaffe
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 tsk bakpulver
Fudge:
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl socker
2 msk ljus sirap
100 g mörk choklad med ca 70 % kakaohalt
75 g rumstempererat smör

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret, låt svalna. Vispa ägg, socker och vaniljsocker luftigt. Sikta i mjöl, kakao och bakpulver, tillsätt kaffet samt det smälta smöret. Rör försiktigt och häll i en smord form (ca 24 cm) med löstagbar kant. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Låt svalna i sin form.

Blanda grädde, socker sirap, choklad i en kastrull och låt koka några minuter med omrörning till en tjock smet. Ta av och rör ner smöret. Låt svalna något och häll sedan över kakan. Ställ svalt till nästa dag. Pudra med kakao eller med florsocker. Servera med en klick grädde eller vaniljglass och lite färska bär.

Fler goda tips:

Här finns en festmeny med lättlagad dessert.