Laddar annons
9 Feb, 2016

Hello it’s me-rlot | Bästa merlotvinerna

MERLOT. Hello, how are you pinot noir? It's so typical of me to talk about myself, I'm sorry. I hope that you're well. Did you ever make it out of that town in Santa Barbara …

När rullen Sideways gick upp på biograferna 2004 ändrades historien för de röda druvsorterna pinot noir och merlot, för alltid. Över en natt klickade vin av pinot, big-time, och alla andra alternativ blev no-no’s. Merlotvin framförallt.
 
Merlot var sorten som fick ta all skit, för i princip allting. För alla usla viner som någonsin lämnat delstaten Kalifornien till att vara vin som representerade en typ av vindrickare som inte hade stil eller koll på läget, whatever frågan än handlade om (i vinvärlden). Merlot blev en mobbad sort helt enkelt.
 
Det dröjde sedan inte lång tid innan vurmen för pinot noir spred sig över kontinenter och för att göra en lång historia kort har i princip alla velat åka med i pinot-framgångssagan. Vinländer som inte alls eller i alla fall, mer nogräknat, skulle överväga att odla sorten hakade på och vips hamnade ”mörkrädda” pinot noirviner på Systembolagshyllan från ursprung som exempelvis Argentina. Det lustigt är att försäljningen ändå gått hyfsat, som ett scenario mot alla odds, pinot-noir regerar. Kolla bara in vinlistor på restauranger och barer för att se att sommelierälsklingsvin nummer 1 är av pinot noir.
 
Nu, 12 år senare brottas merlot fortfarande med sviterna efter filmen och det är trist då vinerna, om de är välgjorda, kan mäta sig med vilken annan sort som helst. Dessutom, snart lär vi se vårens primörer i våra butiker och till Påsk äter vi lamm. Då är faktiskt vin av merlotdruvan oslagbara (nåja, cabernet franc är också grym men mer om den i en annan text).
 
Merlotdruvan används ofta i blandningar, framförallt med cabernetfamiljens sorter. Det är en självklar anledning till att druvan inte är lika känd som pinot noir, som i princip alltid kommer som ett endruvevin. En annan anledning är att vinhusen inte har prio på merlot. Är det pga av filmen, vågar inte tänka tanken. Helt klart är att merlot kräver hårt arbete för att komma till sin rätt och det är fortsatt intressant att ställa frågor till producenter om framtid och potential för merlotvin. För det går faktiskt att göra enastående vin av merlot, och de behöver inte nödvändigtvis bara vara av typen rosé.
 
Ett av vinvärldens mest kända merlotviner är Masseto, från Italien och vinhuset Ornellaia. Sedan något år har vinhuset lyft ut Masseto till eget bolag, anledningen var att det uppmärksamhetshungriga och prestigefulla merlotvinet inte skulle ta fokus från husets första stjärna, vinet Ornellaia. Smart drag enligt undertecknad då i alla fall jag, alltid gillat Masseto på egna meriter men nu med senaste provningen av årgång 2012 kan konstatera, - whohoo, är det inte Masseto som är huvudpersonen?
 
Fram för fler bra merlotviner med andra ord. De finns precis som andra i allt från mycket enkla tappningar till medelkvalitet som rolls royce-modell, en nackdel är att de inte är vanliga som solitärer, de kan vara svåra att hitta med andra ord. Men först, låt udda vara jämt och ändra refrängen, ’They say that time's supposed to heal ya but I ain't done much healing' till, ’times are changed, be happy-merlot’.

Bästa merlotvinerna, just nu

5 MYNT




      1. Masseto 2012 (99113), Ornellaia, Toscana Italien, 3 399 kr.

        Lanseras på webben 11 feb.-16
        Tät, rödblå ogenomtränglig färg. Doften är lika tät som vinets utseende, generöst fruktig, tajt med drag av viol, pinje och fat. Smaken är fyllig, tät och koncentrerad. Fullmatad med frukt, röda mogna plommon, lätt kärnig, inslag av tobak, örter och fat. Bra fruktsyra lovar god utveckling. Återhållen i ett superkoncentrerat skick och som ett ’oöppnat paket med bäst efter dag, tidigast 2020’.
        Läs om förutsättningarna för årgång 2012 på Massetos hemsida. Internationell vinpress har gett årgången toppbetyg.


4 MYNT




      1. Vieux Château des Jouans 2012 (3128), Calvet, Saint-Emilion Frankrike, 119 kr

        Druvor: 90% merlot
        Smak: Medelfyllig. Mörk frukt, mogna vinbär med inslag av örter, tobak, cederträ, en touch läder och fat.
        Omdöme: Trevlig bordeauxkaraktär i vin med budgetstatus. Bäst till mat!
        Vinet har bytt årgång till 2013, har inte provat den ännu.


3 MYNT




      1. Spring Village Merlot 2014 (6711), Kalifornien USA, 68 kr

        Druvor: Merlot
        Smak: Medelfyllig. Mörka bär i lätt syltig smakstil, ton av tobak.
        Omdöme: Söt, nästan syltig. Bra vin för alla som gillar stilen & som dricker mys-vin!




      2. Aussome Merlot 2014 (6052), South Australia Australien, 69 kr

        Smak: Lätt/medelfyllig. Smak av bär, björnbär med tydlig sötma.
        Omdöme: Lättdrucket för alla som gillar genren 'söta röda viner', utan mat.




      3. Christian Moueix Saint-Emilion 2012 (5327), Jean Pierre Moueix, Saint-Emilion Frankrike, 141 kr

        Druvor: Merlot, huvudsakligen
        Smak: Medel/fyllig. Stram och koncentrerad bärfrukt, björnbär och hallon, inslag av läder, tobak och viol. Kärvare tanniner. Koncentrerad och stram med bra fruktsyra.
        Omdöme: Trevligt 'bas'-val från ursprung som gör sig perfekt till lammrätt.


 

Huvudbild: James Suckling, världsberömd vinjournalist, besöker Masseto för Hong Kong Tatler Dining