Laddar annons
Burgundisk gryta med rödvin
26 Feb, 2016

Burgundisk gryta med rödvin

GRYTA OCH RÖDVIN. Burgundisk gryta, boeuf bourguignon på originalspråk. En mustig köttgryta med smak av rödvin, vitlök och rökt sidfläsk. Denna måste du laga!

Laga gärna grytan en dag i förväg så att smakerna får en chans att mogna och utvecklas, dessutom himla praktiskt att kunna fixa i förväg.

Nötkött, rödvin och sidfläsk

Välj ett nötkött som inte är alltför fett, oxkind är en trendig detalj (som dock måste kokas länge), högrev fungerar också bra. Rödvinet som man kokar i får inte vara för sötfruktigt och jag väljer hellre rökt sidfläsk än rimmat.

Ett tips när det gäller steklök (som man kan bli galen på att skala) är att lägga dem i riktigt hett vatten i en kvart för att sedan skala dem. Mycket lättare. Pust!

Vintips

Jag föreslår ett smakrikt rödvin, med lagom tuffa tanniner. Jag föreslår bland annat vin från Rhône, men en Rioja är inte heller fel.

Conde de Valdemar Gran Reserva 2007 (12601), Rioja, Spanien, 139 kr
En riktig klassiker från Rioja. Mycket trevlig till en köttgryta, färdiglagrad från 2007 till ett bra pris. Kryddig och mullig smak, perfekt i februarikylan.

Mont-Redon Côtes du Rhône Réserve Rouge 2014 (5461), Côtes du Rhône, Frankrike, 107 kr
Alltid ett säkert kort. Klassiska Rhônetoner som örter, mörka bär, peppar med inslag av fat. Blir fin till grytan och omtyckt av alla.

Andean Vineyards Syrah 2013 (6906), Argentina, 95 kr
En trevlig argentinare blir ett alternativ från den nya världen. Doftar slånbär, svarta vinbär och fat. Kryddig smak med medelkraftiga tanniner och fin syra. Bra matvin till diverse kötträtter.

 

Recept - Burgundisk gryta – cirka 8 portioner

1,5 kg nötkött, exempelvis oxkind eller högrev
200 g rökt eller rimmat sidfläsk
4 vitlöksklyftor
75 cl rödvin
3 dl oxbuljong
cirka 20 steklökar
250 g skogschampinjoner
1 tsk mörkt socker
2 lagerblad
2 msk tomatpuré
1 kruka färsk timjan
smör eller olja att steka i
ev lite maizena
salt och svartpeppar

 

Gör så här:
Putsa köttet och skär det i grytbitar. Fräs det i en stekpanna, salta och peppra och lägg det i en stor gryta. Tärna fläsket och fräs det med hackad vitlök. Tillsätt en halv kruka finhackad timjan, Häll på rödvin och buljong och sjud köttet i tre till fyra timmar. Skumma det i början.

Skala lökarna och fräs dem med sockret tills det är smält. Fräs svampen i smör. Lägg över allt i grytan och sjud i ytterligare en halvtimme. Smaka av med salt och peppar. Rör ut maizena i lite vatten och koka upp om du vill ha en simmigare.

Innan servering garnera med resten av timjanen. Servera med potatispuré, kokt potatis eller bara med bröd. I Frankrike får man inte sällan tagliatelle till.

Fler goda tips

Här finns en härlig kycklinggryta med vitt vin. Kan också göras i förväg.

Eller varför inte testa en lammgryta. Också supergott. Här finns även många vintips.