Laddar annons
Pecchenino frÄn Dogliani i Piemonte
22 May, 2016
‱Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Pecchenino frÄn Dogliani i Piemonte

DOLCETTO FRÅN DOGLIANI. I provinsen Cuneo som ligger i norra Italiens Piemonte hittar ni familjeproducenten Pecchenino. HĂ€r odlar bröderna Attilio och Orlando Pecchenino bland andra, dolcettodruvor pĂ„ familjens 30 ha straxt utanför den lilla staden Dogliani.

Nej, allt rött vin frĂ„n Piemonte Ă€r inte synonymt med nebbiolodruvans Barolo och Barbarescovin. Dessutom görs Ă€ven mycket vitt vin i regionen. Oavsett fĂ€rg Ă€r vissa druvsorter doldisar, med stor personlighet och just dĂ€rför vĂ€l vĂ€rda att utforska. Vad sĂ€gs om grignolino, bonarda, cortese, freisa, ciaretto och dolcetto? I Piemonte finns helt klart en uppsjö druvor vars smak speglar allt frĂ„n ursprung, tradition och hantverk till druvornas unika karaktĂ€r.

Ett hĂ€rligt exempel Ă€r just dolcettodruvan som man kan hitta runt staden Dogliani. Denna dolcetto har ocksĂ„ fĂ„tt Italiens högsta kvalitetsranking, DOCG-status. Dogliani ligger nĂ„gra mil sydvĂ€st om tryffelstaden Alba, inte lĂ„ngt ifrĂ„n Barolo och nĂ€r man Ă€r pĂ„ plats ser man Alperna i horisonten. De boende i trakten Ă€r bönder, mĂ„nga Ă€r det i flera generationer men kanske inte lika lĂ€nge som familjen Pecchenino vilka började odla grödor redan under 1700-talet. Gemensamt för odlarna i Dogliani Ă€r deras kĂ€rlek till jorden som för besökare utmĂ€rks av en genomĂ€kta hĂ€ngivenhet till naturen.

Orlando Pecchenino

SĂ„ledes, det Ă€r ett mycket trevligt Ă„terseende nĂ€r Orlando Pecchenino dyker upp i Stockholm i mitten av mars 2016. Sist vi sĂ„gs var pĂ„ senhösten 2007, pĂ„ plats i Dogliani och mycket har hĂ€nt sedan dess.

Som att Gambero Rosso fĂ„tt upp ögonen för Peccheninos viner. Och fastĂ€n de inte Ă€r topprankade (Ă€nnu), Ă€r de med i matchen med beröm. Eller att Pecchenino utvidgat till 30 och nu Ă€ven gör exempelvis nebbiolo frĂ„n Monforte d'Alba kryddat, eller andra viner av barbera, chardonnay och sauvignon blanc. Och som vi - med glad förvĂ„ning - fĂ„r veta av Orlando att han fullstĂ€ndigt gĂ„tt ner sig i ett nördlikt intresse för pinot noir. Det Ă€r kul!

Pecchenino vinprovning

    • Barolo DOCG Le Coste 2008
      Röd fÀrg. Fruktig doft med vaniljinslag. Smaken Àr fyllig, fruktig av mörk inslag som plommon och mogna körsbÀr med drag av viol, lÀder och kaffe. SpÀnstig, tÀt och koncentrerad eftersmak. Ungt vin.
      Omdöme: Denna ÄrgÄng har legat fem Är pÄ fat, medan -06 och -11 varit tre Är pÄ fat. Koncentrerat, Ànnu mycket ung Barolo av bÀsta ursprungliga sort.

 

    • Barbera d'Alba DOC Quass 2013 (ej listad-Ă€n?), cirka 189 kr
      BlĂ„röd, tĂ€t. ÅterhĂ„llen doft, inslag av fat. Torr, fyllig och fruktig med en saftig körsbĂ€rssmak, tydligt örtkryddigt drag och strama tanniner. LĂ€tt mineralanslag. Saftig förnimmelse i eftersmaken.
      Omdöme: SjÀlv föredrar jag dolcetton (se tidigare vin) men hÀr mÄste du kÀnna din smak - vill tro att mÄnga kan uppskatta barberan 'lÀttare'.

 

    • Langhe Bianco DOC Maestro 2013 (78455), 119 kr
      Druvor: 60% chardonnay, 40% sauvignon blanc som lagrats pÄ franska fat i nio mÄnader
      FÀrgen Àr gulgrön, klar med stor, frisk örtig doft. Vinet Àr torrt, medel/fylligt och fruktigt av persika och mogna Àpplen. Smaken Àr hyfsat bred men strukturen sitter som en 'smÀck' med lÀcker mineralstringens. LÄng eftersmak.
      Omdöme: Toppvin. Lika intressant som vÀlgjord och lÀcker till mat.

 

    • SirĂŹ d'Jermu Dogliani Superiore 2013 (79026), 139 kr
      Druva: Dolcetto
      BlÄröd fÀrg. Det finns en grön ton av vinbÀr, i kombination med gummi i doften. Smaken Àr torr, medelfyllig av röd och blÄ frukt med en hög nivÄ av syra och strama, men fortfarande balanserade tanniner. Frisk, kÀrnig eftersmak med en nypa fat-rondör.
      Vinet Àr av utvalda druvor frÄn ett lÀge och det har legat pÄ fat i ett Är innan buteljering. Det Àr ofiltrerat.
      Omdöme: Personligen ÀÀÀlskar jag vin i den hĂ€r genren, de som Ă€r kĂ€rniga och friska i smaken. Friskheten signalerar attityd, och viner som dessa bara krĂ€ver mat - gĂ€rna charkuterier.

 

    • Barolo DOCG Le Coste 2006
      FÀrgen Àr röd. Doften stor av kÄda, pinjenötter och lÀder. Smaken Àr fyllig, stram av torra tanniner med en uppvÀgande dos körsbÀrsfrukt, inslag av plommon, russin en nypa viol, lÀder, nypon och pinjenötssmak. LÄng eftersmak, balanserad fruktstram Barolo i lÀcker ursprungsstil.
      Omdöme: Gott, utvecklat gÀrnavin som förmodligen hÄller 'Ànda in i kaklet'.

 

    • Barolo DOCG Le Coste 2011 (ej listad-Ă€n?), cirka 429 kr
      FÀrgen Àr mörk, blÄviolett. Doften stor av lÀder med inslag av gummi. Smaken Àr fyllig, stor tydligt fruktig, moreller och körsbÀr, med strama tanniner, smak av lÀder och nypon med kÀrnigt avslut. Ungt vin med lagringspotential.
      Omdöme: Bra vin med framtiden för sig. Stockarna Àr 30 Är gamla.

    Druva | Dolcetto di Dogliani

    FörhĂ„llandevis litet omrĂ„de, runt staden Dogliani i provinsen Cuneo, odlas just denna dolcetto-sort. Dolcetto, precis som andra druvor, fĂ„r sitt unika uttryck av sitt specifika ursprunget. Druvan ger vin av vinös karaktĂ€r som Ă€r medelfylliga och balanserade. Vinerna kan upplevas som lĂ€tta och fina i smaken med körsbĂ€rskĂ€rnig, mjukbitter avslutning. Alkoholhalten ligger pĂ„ 11,5 volymprocent, för kvalitet Superiore krĂ€vs 12,5 volymprocent.