Pecchenino frÄn Dogliani i Piemonte
DOLCETTO FRà N DOGLIANI. I provinsen Cuneo som ligger i norra Italiens Piemonte hittar ni familjeproducenten Pecchenino. HÀr odlar bröderna Attilio och Orlando Pecchenino bland andra, dolcettodruvor pÄ familjens 30 ha straxt utanför den lilla staden Dogliani.
Nej, allt rött vin frÄn Piemonte Àr inte synonymt med nebbiolodruvans Barolo och Barbarescovin. Dessutom görs Àven mycket vitt vin i regionen. Oavsett fÀrg Àr vissa druvsorter doldisar, med stor personlighet och just dÀrför vÀl vÀrda att utforska. Vad sÀgs om grignolino, bonarda, cortese, freisa, ciaretto och dolcetto? I Piemonte finns helt klart en uppsjö druvor vars smak speglar allt frÄn ursprung, tradition och hantverk till druvornas unika karaktÀr.
Ett hÀrligt exempel Àr just dolcettodruvan som man kan hitta runt staden Dogliani. Denna dolcetto har ocksÄ fÄtt Italiens högsta kvalitetsranking, DOCG-status. Dogliani ligger nÄgra mil sydvÀst om tryffelstaden Alba, inte lÄngt ifrÄn Barolo och nÀr man Àr pÄ plats ser man Alperna i horisonten. De boende i trakten Àr bönder, mÄnga Àr det i flera generationer men kanske inte lika lÀnge som familjen Pecchenino vilka började odla grödor redan under 1700-talet. Gemensamt för odlarna i Dogliani Àr deras kÀrlek till jorden som för besökare utmÀrks av en genomÀkta hÀngivenhet till naturen.
Orlando Pecchenino
SÄledes, det Àr ett mycket trevligt Äterseende nÀr Orlando Pecchenino dyker upp i Stockholm i mitten av mars 2016. Sist vi sÄgs var pÄ senhösten 2007, pÄ plats i Dogliani och mycket har hÀnt sedan dess.
Som att Gambero Rosso fÄtt upp ögonen för Peccheninos viner. Och fastÀn de inte Àr topprankade (Ànnu), Àr de med i matchen med beröm. Eller att Pecchenino utvidgat till 30 och nu Àven gör exempelvis nebbiolo frÄn Monforte d'Alba kryddat, eller andra viner av barbera, chardonnay och sauvignon blanc. Och som vi - med glad förvÄning - fÄr veta av Orlando att han fullstÀndigt gÄtt ner sig i ett nördlikt intresse för pinot noir. Det Àr kul!
Pecchenino vinprovning
- Barolo DOCG Le Coste 2008
Röd fÀrg. Fruktig doft med vaniljinslag. Smaken Àr fyllig, fruktig av mörk inslag som plommon och mogna körsbÀr med drag av viol, lÀder och kaffe. SpÀnstig, tÀt och koncentrerad eftersmak. Ungt vin.
Omdöme: Denna ÄrgÄng har legat fem Är pÄ fat, medan -06 och -11 varit tre Är pÄ fat. Koncentrerat, Ànnu mycket ung Barolo av bÀsta ursprungliga sort.
- Barbera d'Alba DOC Quass 2013 (ej listad-Ă€n?), cirka 189 kr
BlÄröd, tÀt. à terhÄllen doft, inslag av fat. Torr, fyllig och fruktig med en saftig körsbÀrssmak, tydligt örtkryddigt drag och strama tanniner. LÀtt mineralanslag. Saftig förnimmelse i eftersmaken.
Omdöme: SjÀlv föredrar jag dolcetton (se tidigare vin) men hÀr mÄste du kÀnna din smak - vill tro att mÄnga kan uppskatta barberan 'lÀttare'.
- Langhe Bianco DOC Maestro 2013 (78455), 119 kr
Druvor: 60% chardonnay, 40% sauvignon blanc som lagrats pÄ franska fat i nio mÄnader
FÀrgen Àr gulgrön, klar med stor, frisk örtig doft. Vinet Àr torrt, medel/fylligt och fruktigt av persika och mogna Àpplen. Smaken Àr hyfsat bred men strukturen sitter som en 'smÀck' med lÀcker mineralstringens. LÄng eftersmak.
Omdöme: Toppvin. Lika intressant som vÀlgjord och lÀcker till mat.
- SirĂŹ d'Jermu Dogliani Superiore 2013 (79026), 139 kr
Druva: Dolcetto
BlÄröd fÀrg. Det finns en grön ton av vinbÀr, i kombination med gummi i doften. Smaken Àr torr, medelfyllig av röd och blÄ frukt med en hög nivÄ av syra och strama, men fortfarande balanserade tanniner. Frisk, kÀrnig eftersmak med en nypa fat-rondör.
Vinet Àr av utvalda druvor frÄn ett lÀge och det har legat pÄ fat i ett Är innan buteljering. Det Àr ofiltrerat.
Omdöme: Personligen ÀÀÀlskar jag vin i den hÀr genren, de som Àr kÀrniga och friska i smaken. Friskheten signalerar attityd, och viner som dessa bara krÀver mat - gÀrna charkuterier.
- Barolo DOCG Le Coste 2006
FÀrgen Àr röd. Doften stor av kÄda, pinjenötter och lÀder. Smaken Àr fyllig, stram av torra tanniner med en uppvÀgande dos körsbÀrsfrukt, inslag av plommon, russin en nypa viol, lÀder, nypon och pinjenötssmak. LÄng eftersmak, balanserad fruktstram Barolo i lÀcker ursprungsstil.
Omdöme: Gott, utvecklat gÀrnavin som förmodligen hÄller 'Ànda in i kaklet'.
- Barolo DOCG Le Coste 2011 (ej listad-Ă€n?), cirka 429 kr
FÀrgen Àr mörk, blÄviolett. Doften stor av lÀder med inslag av gummi. Smaken Àr fyllig, stor tydligt fruktig, moreller och körsbÀr, med strama tanniner, smak av lÀder och nypon med kÀrnigt avslut. Ungt vin med lagringspotential.
Omdöme: Bra vin med framtiden för sig. Stockarna Àr 30 Är gamla.
Druva | Dolcetto di Dogliani
FörhÄllandevis litet omrÄde, runt staden Dogliani i provinsen Cuneo, odlas just denna dolcetto-sort. Dolcetto, precis som andra druvor, fÄr sitt unika uttryck av sitt specifika ursprunget. Druvan ger vin av vinös karaktÀr som Àr medelfylliga och balanserade. Vinerna kan upplevas som lÀtta och fina i smaken med körsbÀrskÀrnig, mjukbitter avslutning. Alkoholhalten ligger pÄ 11,5 volymprocent, för kvalitet Superiore krÀvs 12,5 volymprocent.