Laddar annons
23 May, 2016
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Réserve de la Condamine | Fransk blanquette de poulet och fänkålssallad

MONT TAUCH. Réserve de la Condamine är vinet som funnits många år i bolagets ordinarie sortiment. Men inte längre. Sedan kort tillbaka hittar man 'Conda' i beställningssortimentet.

Varför? För att vinet inte klarat de försäljningsmål som Systembolaget satt. Det finns inte så mycket att säga eller tillägga om det mer än att uppmärksamma den nya platsen. Det är ett grymt bra vin, i vardagsgenren, som passar till mat i en prisklass som inte är annat än 'fynd'.

Okej, känn din smak och om det är så att du vet med dig att du gillar att dricka vin efter maten bara så, mer som en 'drink'.. . Ja, då är inte det här rätt vin. Men för dem som söker vin vilket ska passa till måltiden - kör på, då är dagens vintips helt rätt.

Vinet

Réserve de la Condamine 2014 (12804), Mont Tauch, Fitou Frankrike, 74 kr

Druvor: Grenache, carignan och syrah
Smak: Medelfyllig. Mörk frukt, lättsam stramhet och dito syra. Bra längd.
Omdöme: Fyndvin till budgetpris!
+

Passar till

Suveränt husvin. Här väljer jag också kyckling som i receptet: "fylld kyckling"

Kooperativet Mont Tauch 200  medlemmar verkar i Languedoc, närmare bestämt i Corbieres. Surfar ni in på deras suveräna hemsida: mont-tauch.fr/ öppnar sig en diversifierade smakvärld som spänner från vita torra, rosé och röda viner av olika kvalitet samt vitt, sött vin och tilltuggen till vinerna, som goda ostar exempelvis Comté. För alla semesterfirare på resa i trakten vill jag varmt rekommendera ett besök hos Mont Tauch. De är verkligen ett kooperativ i tiden.

Snabbfakta: De 200  medlemmarna verkar i fyra appellationer, på 1500 ha och man producerar årligen 40 miljoner buteljer vin. Många är av hög kvalitet och som jag med glädje ser, även vår förre världsmästare i sommelerie Andreas Larsson (2007), recenserat med höga poäng.

Recept | Fransk blanquette de poulet och fänkålssallad | 4 Pers

Tid: 30 minuter

25 g smör
3 selleristjälkar
4 schalottenlökar
800 g kycklinglårfiléer, gärna med skinn
4 dl kycklingbuljong
1 dl torrt vitt vin
3 dl vispgrädde
4 morötter
200 g champinjoner
1 dl hackad persilja
salt och svartpeppar

Fänkålssallad

1 stor fänkål
1 msk olivolja
1/2 msk citronjuice
salt och peppar

Till servering
Kokt ris

Gör så här:

  • Finhacka sellerin och halvera löken. Hetta upp olja och smör i en stor kastrull. Tillsätt lök och selleri, fräs några minuter. Tillsätt kycklingen, salta och peppra och stek tills den fått fin färg.

  • Tillsätt buljong, vin och grädde. Koka upp, sänk sedan värmen och sjud i cirka 15 minuter.

  • Skär morötter i slantar och halvera svampen. Tillsätt till grytan och sjud ytterligare 6-7 minuter.

  • Hyvla fänkålen tunt och blanda alla ingredienser till salladen.

  • Smaka av grytan med salt och peppar. Strö på persilja och servera tillsammans med ris och fänkålssallad.

Middagsinspiration hämtad ur Hemköps kundtidning, Hemlagat

Recept: Caroline Dafgård
Foto: Lennart Weibull