Laddar annons
Recension röda viner små partier 1 feb.
29 Jan, 2019

Recension röda viner små partier 1 feb.

Bland röda viner små partier 1 februari 2019 hittar vi en hel drös pinot noir i olika skepnader, både i stil och pris.  Och Etna igen – väldigt trendigt just nu. Recension enligt nedan.

Men den andra italienska trend-druvan nebbiolo lyser med sin frånvaro. Oavsett, det finns så mycket annat gott – hugg in!

Pinot noir & Co

Bourgogne är inte bara Côte d’Or även om de klart bästa vinerna kommer därifrån. Ett litet okänt område vid namn Irancy (endast 160 ha, 11 km söder om Chablis) gör rött vin på pinot noir, och man får lägga till 10% césar. La Croix Montjoie Irancy 2017 (95464), 199 kr är en bourgogne-light i mycket fransk tappning, helt utan att försöka vara charmig och sötfruktig. Lätt och trevlig i sval pinot-stil som påminner mer om röd Alsace och Sancerre än Bourgogne. Trevlig, och kul att se en Irancy på listan!

Något mer Bourgogne får man i Claude Maréchal Gravel 2017 (99044), 250 kr; ett mörkt blålila ungt vin med fina bäriga pinot-toner i stram och oflörtig stil med bra syra och unga lite småbråkiga tanniner i detta skede. Men med ett år eller två i källaren får du en härlig röd bourgogne till anka med sås på surkörsbär och ugnsbakad selleri.

För samma pris kan man också köpa sig en Joseph Drouhin Santenay 2015 (95016), 249 kr och då får du två års lagring på köpet. Mycket ren och fin lättare bourgogne i charmig stil utan att vara inställsam alls. Många sorters bär som körsbär, hallon men också en liten krydda som lakritsrot och ett varv med svartpeppar-kvarnen. God och trevlig och helt färdig att drickas nu till en wallenbergare på rådjur t ex. Santenay är den sydligaste av byarna i Côte d’Or, söder om Chassagne-Montrachet.

Från samma firma kommer även Beaune Premier Cru Cras 2016 (99436), 719 kr. Mycket pengar jämfört med Santenay men också oerhört mycket mer bourgogne. Här är ett till perfektion slipat vin med ståtlig finstämd frukt av koncentrerad pinot – hallon/körsbär/rabarber – och snyggaste doft och smak av vanilj från ekfat (20% nya) plus en bra tanninstruktur som bär upp det lilla mästerverket. Hade jag provat det blint så hade jag gissat på en högre klassning (grand cru). Drick till finaste viltmiddagen där hjort- eller rådjurssadel spelar huvudrollen.

Vin från Tyskland

Tyskland och Baden är nästa anhalt på pinot-resan. Lahrer Spätburgunder Bestes Fass 2016 (91254), 199 kr är även den ren och snygg i tysk pinot-stil där även röda vinbär är med i bär-kompotten plus en liten kvist av mynta. Stram och torr med ganska hög syra och i nuläget något för ung att drickas, men till hösten och en harstek med rödkål lovar den att leverera med besked.

Vin från Nya Zeeland

Nämnde på månadens vita viner Felton Road och de släpper en pinot också; Banockburn Pinot Noir 2017 (99379), 419 kr är lika snygg och välgjord som deras chardonnay. Balanserad och elegant med Nya Zeelands (Central Otago) specifika smakrika karaktär av pinot, små fina skogshallon, svarta vinbär, mynta och precis lagom dos fat. Skulle man kunna bjuda på till grillad röding med rödbetor och balsamico-smörsås.

Vin från Österrike

Och när vi är på denna bäriga sida om vinstaketet så måste jag ta med Samt & Seide Blaufränkisch 2016 (99439), 189 kr från Carnuntum i Österrike. Årets Vinprofil Elke Jung tycker att den sviker sitt ursprung och är för tillrättalagd och det har hon lite rätt i, men vinet är ändå väldigt gott med en sympatisk doft av körs- och björnbär. God, lätt och elegant med bra syra, snygga tanniner och väldigt trevligt med bara 12,5% alkohol.

Röda från Italien, norr till söder o

Chiavannesca heter druvsorten lokalt uppe i Valtellina, norra Lombardiet på gränsen till Schweiz. En liten DOCG på mindre än 700 hektar med terrasserade vingårdar längs floden Adda, i Piemonte kallar dom samma druva nebbiolo.

Två mycket intressanta och goda viner får vi denna månad. Capo di Terra Conti Sertoli Salis 2009 (95716), 179 kr är ljust orangeröd med tydlig mognadskant. Elegant och läcker ton av nypon/körsbär/fikon. Stram, syrlig och torr med helt mogen karaktär med skönt bråkiga nebbiolo-tanniner, lite kärnig avslutning och bra längd. Långt ifrån koncentrerat tungt – tvärtom, lätt och alkoholsvag med sina 12,5%.

Samma område och druva är Il Glicine Sandro Fay 2015 (99563), 299 kr, sex år yngre och 120 kr dyrare än grannen, men också elegantare och mer finessrik med nypon/rosor, röda bär, kryddor och ekfat. Stram, torr och uppfordrande med härlig frukt från att generöst år, precis som grannen har den strama tanniner som kräver fett och protein för att komma till sin rätt.

Vin från Piemonte

Väster om Lombardiet ligger Piemonte, berömt för sina nebbiolo-viner men det får vi inte idag. Ett av de stora namnen i Barolo/Barbaresco är Bruno Giacosa som äger Azienda Falletto som bjuder på två andra druvor. Dolcetto d’Alba Falletto 2017 (92054), 259 kr är en stor maffig och över-generös variant av druvsorten som är bombad med frukt av körsbär, plommon, färska örter, viol och lakritsrot. Massor av smak, koncentration, frukt och fat – som en Christmas Cake nästan. Den här behöver verkligen något år i källaren så att den idag spretiga karaktären går ihop och balanserar sig.

Även Falletto Barbera d’Alba 2016 (99030), 409 kr behöver lugna ner sig lite och precis som dolcetton ovan så finns det mycket av det mesta i detta vin. Mörk, stor och stadig med koncentrerad frukt av plommon, björnbär, moreller, kakao och ek. Men det är ett mycket fint vin med en sammetslen avslutning. Väldigt mycket av allt – inkl 15% alkohol. Vänner av Parker-viner kan se fram mot en högtidsstund.

Sicilien med ursprung Etna

Sicilien (och Etna) ligger så långt ifrån Piemonte man kan komma i Italien och ändå finns det ett släktskap mellan vinerna, i alla fall om de är gjorda på nebbiolo resp nerello mascalese. Benanti Rovittello 2014 (95953), 399 kr får vara månadens representant från Etna även om lillebror också dyker upp (se tabell). Ljust röd färg, stor generös och mogen doft av både mörka och röda bär, torkade örter, rostade nötter, rosor och ett stänk tryffel. Fyllig och generös smak med tydliga tanniner och lång elegant eftersmak. Fint vin som börjar visa lite mognad men kan leva minst ett decennium till.

Röda viner från Spanien och Portugal

Månadens mest intressanta vin från Spanien kommer från Castilla y Leon, närmare bestämt Salamanca, kanske det minst kända vinområdet i den regionen. Här i inlandet i västra Spanien bara 50 km från Portugals gräns gjorde man förr enkla viner som sällan gav avtryck, men vinvärlden förändras – till det bättre!

Mandrágora Vinos, Tragaldabas 2016 (90042), 199 kr är gjort på druvsorterna rufete och aragonés (alias tempranillo), jäst i öppna kar delvis med hela klasar, lagrat nio månader på fransk ek. Det ger ett vin med minst sagt bra kraft i traditionell och kompromisslös rättfram stil. Vinner inte elegans-priset men kanske ärlighets-priset.

Härligt vin med svagt volatil (flyktig syra) karaktär med stram framtoning i rejält bygge av frukt och tannin. Solvarm generös frukt och ändå återhållen alkohol på snälla 13%. Lägg några välkryddade lammlägg och allehanda rotsaker i en järngryta med lock på 100 grader i ugnen i sex timmar och servera en risotto till det!

Vin från Portugal

På andra sidan gränsen lite norrut ligger Douro-dalen och nästa vin, Quinta do Poeira Duoro 2015 (92502), 329 kr. Ekologiskt och naturvin på traditionella portvinsdruvor men här i form av bordsvin. Stor och koncentrerad med mörk tuff frukt, kraft och tydliga ekfat, mycket smakrik i ren snygg och balanserad stil trots sin massiva kraft. Vill gärna prova om tio år, tror att det har fin potential.

MISSA INTE
Recension och tabell, vita viner små partier 1 febr. 2019

Frankrikes röda viner

En mogen bordeaux från Ch. Verdignan 2005 (95587), 299 kr har allt den ska ha (med en liten tendens till övermognad) av blyerts, cigarrskrin, svarta vinbär och ceder. Perfekt bordeaux att dricka nu till ganska nice price – 300:- för en mogen bordeaux – ja tack!

Ursprung Cahors

Öster om Bordeaux men fortfarande i det som kallas Sydväst ligger Cahors och härifrån kommer L’ Authentique Ch. Pineraie 2012 (99290), 199 kr, druvsorten heter malbec (cot) och gör vad de själva kallar ’vins noirs’ svarta viner! Och jepp, det stämmer, svart som synden är den men doften är ganska modern och fruktdriven med björnbär, aningen järn och ett stänk apelsinskal. God och fruktgenerös med strama tanniner men också början till mognad vilket är mycket trevligt. Ska man dricka vin till blodpudding med stekt fläsk och lingon så hade jag valt detta.

Några röda viner från Nya världen

Och när vi ändå har malbec på tråden så tar vi fram Tito Zuccardi 2015 (95174), 229 kr från Uco Valley i Mendoza, Argentina. Familjen Zuccardi har gjort vin här i tre generationer och nu är det Sebastian Z som gör vinerna, Tito var hans farfar. Till skillnad från farfar så är denna Tito modern och elegant med tydliga drag av malbec även om den är uppblandad med cabernet och ancelotta (många nya druvsorter idag). Många mörka bär och plommon, aningen mynta, lite hemoglobin (järn) och en liten svag sälta ger ett komplett och roligt vin som jag själv gärna skulle dricka till mörkt vilt.

Vin från Chile

På andra sidan de mäktiga Anderna i Colchagua, Chile hittar man Montes Alpha Cabernet Sauvignon 2009 (91322), 199 kr. En mogen och smakrik cabernet med chilenska typdrag som cassis och mynta även om de lugnat ner sig betydligt på sina tio år. Sötmogen cabernetfrukt och lagom med fat och precis rätt mognadsgrad just nu. Köp och njut! Inget spara många år till.

Vin från Australien

Gillar du bussiga och maffiga Barossa-viner så köp Mother’s Milk Shiraz 2016 (99156), 159 kr. Klar och mycket tydlig aussie-shiraz med svarta vinbär, eukalyptus, mynta och lakrits i rolig och lättdrucken (som modersmjölk) men helt seriös stil. Lång och god med ganska snälla tanniner på slutet. Som klippt och skuren till lammstek på engelska med gelé och mintsås.

[drinklist id="67721"]

TIDIGARE LANSERINGAR OCH NYHETER, se recensioner och tabeller under fliken RECENSION NYHETSVINER