Tempranillos al Mundo 2009 i Stockholm

Favoritmarkera

Under två dagar, 27 och 28 maj, provade en jury bestående av oenologer, vinjournalister och andra sakkunniga branschpersoner sig igenom 100-tals tempranilloviner. Kategorierna var allt från unga viner med årgång 07 och 08 till äldre årgångar samt klasser med druvrena och blandningar, s k blends, med minst 80 procent och de med minst 50 procent tempranillo.

Fem stationer med 5 provare vardera innebar att juryarbete flöt på i bra takt och att vi klarade av att gå igenom de 100-tals anmälda vinerna. Vid mitt bord hade vi under dag 1 ett av de tempranilloviner som visade sig komma från Asien, en tempranillo från Thailand hör och häpna. Tyvärr var tre flaskor av tre defekta. Dag två hade nivån på vinerna skärpts rejält och helt plötsligen var kvaliteten  många gånger bättre än dagen innan. Anledningen en kombination av flera faktorer där den jag vet om är att årgångarna var äldre vilket gav mognad och därmed större komplexitet i vinerna samt att vi genomgåend provade fler blends. Mitt stora intryck av provningen är därför entydigt; tempranillo i sällskap med en eller flera andra druvor är en solklar vinnare.
Omdömet förstärktes ytterligare då jag under helgen som var höll en provning med flera av de stora spanska vinerna och där den lysande stjärnan var Vega Sicilia från 1989 (tempranillo och cabernet sauvignonblend).

 

Resultat från tävlingen.
Durón Reserva 2005, från D.O. Ribera del Duero tog hem den enda Stora Guldmedaljen som delades ut vid den V Vandringstävlingen för Världens Tempranilloviner som gick av stapeln mellan den 27 och 28 maj 2009 i Stockholm.

 

 

 

Vinnarlistan kompletterades av totalt 46 Guldmedaljer – med vin som Fortius Gran Reserva 1999 och Laderas Sur Casado Morales Carácter med flest poäng – och 62 Silvermedaljer. Totalt utmärktes 109 viner i tävlingen som är den enda tävlingen för enbart en druvsort i världen och som räknade med 371 viner (356 röda, 14 rosé och ett vitt vin) och som poängsattes av ett lag av 27 provare – huvudsakligen från Sverige (11), Spanien (10) även om det fanns representation även från Frankrike (2), Argentina (2), Portugal (1) och Italien (1).

 

Räknat på länder, var de spanska vinerna ungefär 90% av de tävlande vinerna, men man kunde också räkna med viner från Argentina, USA, Grekland, Portugal och Thailand.

Bland de spanska vinerna och räknat per D.O. kom flest viner från Rioja – med 135 deltagande viner – följt av Ribera del Duero (70) och La mancha (30) även om 21 D.O. har varit representerade och 4 regioner med kvalifikationen Lantvin (Vinos de la Tierra).

 

Tävlingen organiserades av det Spanska Förbundet för Enologföreningarna – FEAE– som har organiserat evenemanget med stöd av ICEX (Spanska Utrikeshandelinstitutet) genom Spanska Ambassadens Handelsavelning i Stockholm. Juan Gómez Benítez, Ordförande i FEAE,
-Idag är druvan mer eller mindre ett spanskt flaggskepp internationellt sett., den förtjänar därmed en egen tävling.

Kommentera