Veckans vintips, v. 39. cider och calvados

Favoritmarkera

Nu är högtryck för äpplen. God dessert är att steka, i osaltat smör, äppelbitar mjuka och sedan pudra dem lätt med vaniljsocker. Lika enkelt som genuint gott. Drycken som passar till kan vara allt från alkoholfri äppelmust, till cider eller det lagrade äppelbrännvinet calvados.

1848 Boulard Cidre de Normandie Brut, Frankrike, 47 kr för 750 ml
Torr frisk äppelsmak, mogna höställen för att vara exakt. Fin mousse, bra eftersmak. Denna cider kan ni också passa på att servera till söndagmiddagens skinkstek.

252 Calvados du Pays d’Auge Vénérable, Roger Groult, Frankrike, 799 kr för 700 ml.
Hmmmm…mums, så utsökt läckert destillat. Smak av äpplen, päron, mandel, fat, kola och vanilj bidrar till en komplex helhet. Balansen är perfekt. Eftersmaken lång och elegant. Servera tillsammans med en fransk äppelkaka och lättvispad grädde, eller bara så, på egen hand efter en god middag.

Lämna ett svar