Helgens mat och vintips, Dillkött är en klassiker

Favoritmarkera

Favorit i repris skulle man kunna säga även om Vinbanken inte tipsat om denna rätt tidigare. Klarar man sig utan dillkött? knappast och vegeterianer får ursäkta, denna vecka hoppar jag helt enkelt över vegoalternativ.

Dillkött på klassiskt vis, 8 portioner.
Vill du ha receptet direkt från källan, klicka här – Svensk köttinformation

1 kg kalvbog, benfri
vatten
2 tsk salt per liter vatten
1 gul lök, i klyftor
5 svartpepparkorn
1 lagerblad
dillkvistar

Sås:
8 dl buljong
4 msk vetemjöl
2 äggulor
1 dl matlagningsgrädde
2 tsk ättikssprit
2 msk strösocker
salt och vitpeppar
1 dl dill, finhackad

1,4 kg potatis
600 g broccoli
600 g sockerärter

Lägg köttet i en kastrull med vatten så det täcker. Tillsätt salt, lök och kryddor. Sjud köttet under lock cirka en timme. Låt köttet vila i 20 minuter.

Sila buljongen i en kastrull. Red med mjöl utrört i lite vatten. Koka cirka 3 minuter. Ta kastrullen från värmen och vispa ner äggula och grädde. Tillsätt ättikssprit och socker. Smaksätt med salt och peppar.

Lägg i dill strax innan servering.
Skär köttet i skivor eller bitar och lägg ner i såsen. Servera med kokt potatis och grönsaker.

Vinval:
Jag har resonerat som så att vinet ska finnas i de flesta butikerna. och det får inte kosta för mycket även om jag letar efter ett välgjort vin med karakatär och personlighet. Det ska helst vara rött fast vitt passar också utmärkt, smakrikt och fruktigt. Ursprunget kan vara fritt men nog vore det fint med ett franskt val….

Sötma och syra är hållpunkter i denna rätt varför just ett inslag av bärsöt vinsmak kan matcha perfekt.

16015 Saint Clair Pinot Noir, Nya Zeeland, 99 kr 
Medelfyllig. Bärigt, kryddigt, ungdomligt vin med inslag av skogshallon, gräs, jordgubbar och ingefära. Bättre vin. Eldig med balansen i behåll.
Betyg: 3+

Kommentera