jaumeserra-banner-15-julijaume serra tulip

Toppbra röd budget portugis med ny årgång

Favoritmarkera

Kommunen Almeirim hör till distriktet Santarem (som också är en stad) vilken ligger i regionen Ribatejo. Som över hela Portugal är tradition och ursprungstypicitet viktigt men nog kan man påstå att Ribatejo därtill är ett av landets mest innovita områden när det gäller vinmakning.

Hos exempelvis Casa Cadaval produceras ett rött pinot noirvin som gott kan mäta sig bland andra. Producenten bakom dagens vintips är Sociedade Agrícola da Alorna och vinet är röda Portal da Aguia 2008.

Quinta da Alorna grundades 1723 av Dom Pedro de Almeida. Han var den första markisen på quintan. Idag är det 5e och 4e generationen från familjen Lopo de Carvalho som driver den 2 900 ha stora egendomen Quinta da Alorna. Bland korkekar, pinjeträd och eukalyptus odlar familjen persikor, morötter, potatis och rödbetor. På 220 ha odlas vin och det är organisk odling som gäller. Alorna producerar årligen ungefär 1,5 milj buteljer vin varav merparten, 80 procent, är rött vin. Vinmakaren Nuno Cancela de Abreu är vinmakare tillsammans med Marta Simões,
-våra bästa viner är gjorda på druvorna touriga nacional och cabernet sauvignon. De hör tyvärr inte till de godkända i regionen, säger Nuno Cancela de Abreu samtidigt som han rycker uppgivet på axlarna. Klassifikationen blir därmed den för enklare vin. På gården gör de även ett sött vin enligt sen skör princip, så kallad late harvest och av druvan fernão pires.

12550 Portal da Aguia 2008, Portugal, 66 kr
Druva: Periquita, baga.
Beskrivning: Fyllig. Mörk, blåröd fruktsmak, inslag av lakritsviol, kryddor som lagerblad och fat. Rent och välgjort vin med bra eftersmak.
Passar till: de flesta kycklingrätterna, gärna tillsammans med svamp. Fläsk är också bra och gärna revbenspjäll.
Betyg: 4+

För den som är intresserad av att veta mer om regionen Ribatejo och dess vinväg, följ länkhänvisningen här.

Inspiration till texten har jag hämtat ur boken En upptäcksresa i vinlandet Portugal av Bistro Reklambyrå och Håkan Nilsson.

Lämna ett svar