faustino-reserva-okt-vinbankenfaustino-reserva-vinbanken-okt

Vin och mattips: passar vin till semla?

Favoritmarkera

SEMLA. På Nyårsdagen njöt goda vänner av årets första semla. Tidigt, javisst men är man en sann semlalover så är man. Och inte är det mycket att göra åt saken för notoriska traditionalister som anser att det är alldeles för tidigt med semla redan i januari.

Godaste semlan gör du själv och läckrast är de riktigt små med smak av allt som hör till. Mjölk eller kaffe i all ära men ett glas mandelsmakande Vin Santo, är i mitt tycke, helt perfekt i kombination med semla.

Artikeln publicerades redan 2010 men jag har lagt till ett sprillans nytt vintips längst ner –  som får bli årets vin till semla 2018!

Vin Santo, det heliga vinet, bäst och mest åtråvärt av dem alla! Vinet är en äkta toscansk raritet och därför tämligen okänt utanför distriktet, lägg till den lilla produktionen. Man tror att namnet kommer från den idag glömda traditionen att använda Vin Santo vid religiösa ceremonier. De flesta vinodlare, små som stora gör Vin Santo, oftast bara i den mängd att det täcker det egna husbehovet. Vanligt är att vid festliga tillfällen bjuda på ett glas Vin Santo till den hårda lilla mandelskorpan Cantuccini.

Smaken är alltid söt, hyfsat stark (15 volymprocent)och mandelsmakande. Druvorna kan variera men ofta används trebbiano, malvasia, canaiolo. Tillverkningen är komplicerad och börjar med att druvorna torkas, sedan läggs musten på 50 liters fat tillsammans med en moderkultur (tänk surdeg) varpå faten försluts. Efter 3 till 5 år är vinet klart……

Att se upp med när på besök i distriktet: det är en typisk turistfälla när Vin Santo säljs bland annat krimskrams och vykort hos den lokala tobakisten. De vinerna är inget annat än massproducerade, artificella look-a-likes.

Här ett helt nytt vinförslag, upplockat från senaste “ny årgångsprovning på Systembolaget, 5/2-18

Vin till semla 2018

Blandy’s Colheita Malmsey 2010 (7833)

Madeira Portugal, 164 kr får 500 ml.
Doften minner av kaffe och apslin. Smaken är söt, karamellig med lätta citrustoner, smak av nötter och kakao. Långe ftersmak.
Betyg: 4+

Lämna ett svar