semla-liten

Vin och mattips: passar vin till semla?

Favoritmarkera

SEMLA. På Nyårsdagen njöt goda vänner av årets första semla. Tidigt, javisst men är man en sann semlalover så är man. Och inte är det mycket att göra åt saken för notoriska traditionalister som anser att det är alldeles för tidigt med semla redan i januari.

Godaste semlan gör du själv och läckrast är de riktigt små med smak av allt som hör till. Mjölk eller kaffe i all ära men ett glas mandelsmakande Vin Santo, är i mitt tycke, helt perfekt i kombination med semla.

Vin Santo, det heliga vinet, bäst och mest åtråvärt av dem alla! Vinet är en äkta toscansk raritet och därför tämligen okänt utanför distriktet, lägg till den lilla produktionen. Man tror att namnet kommer från den idag glömda traditionen att använda Vin Santo vid religiösa ceremonier. De flesta vinodlare, små som stora gör Vin Santo, oftast bara i den mängd att det täcker det egna husbehovet. Vanligt är att vid festliga tillfällen bjuda på ett glas Vin Santo till den hårda lilla mandelskorpan Cantuccini.

Smaken är alltid söt, hyfsat stark (15 volymprocent)och mandelsmakande. Druvorna kan variera men ofta används trebbiano, malvasia, canaiolo. Tillverkningen är komplicerad och börjar med att druvorna torkas, sedan läggs musten på 50 liters fat tillsammans med en moderkultur (tänk surdeg) varpå faten försluts. Efter 3 till 5 år är vinet klart……

Att se upp med när på besök i distriktet:  det är en typisk turistfälla när Vin Santo säljs bland annat krimskrams och vykort hos den lokala tobakisten. De vinerna är inget annat än massproducerade, artificella look-a-likes.

89650 Vinsanto di San Gimignano 2001, Toscana-Italien, 315 kr för 500ml.
Jag har tyvärr inte provat detta vin och producenten Palagetto känner jag dessvärre inte till. Jag utgår ifrån att vinet har sin typicitet av mandelsmak och att det är i gott drickskick.

81969 Vinsanto Tenute Marchese Antinori 2003, Toscana-Italien, 329 kr för 500 ml.
Detta vin har jag provat för många år sedan varför jag bara kan prata “om gamla meriter” vilket, då var ett mycket bra vin. Producenten är välkänd och står för kvalitet och engagemang vad det gäller detaljer. (smak!) 

Bild: från bloggen lyx.se – tack!

Kommentera