faustino-reserva-okt-vinbankenfaustino-reserva-vinbanken-okt

Veckans mat och vintips: fisksoppa

Favoritmarkera

Veckans recept är den goda fisksoppan som kan varieras i oändlighet. Följer ni receptet utan avvikelser är dryckerna till givna. Men gör ni som jag själv emellanåt, slänger ned pastaskruvar eller toppar med tapenad kan det bli änmer matigt och smakrikt. Variera mera är hursomhelst inget problem med detta rätt.

Recept på fisksoppa från Svensk Fisk, plockar ni upp här.

Dryck till:
Många tänker nog först på ett vitt vin. Det är helt okej så länge som vinte inte är kraftigt fatlagrat.  Undvik m a o alla smöriga, exotiskt fruktsmakande chardonnayviner. De flesta i den genren kommer från nya världen så läs smakbeskrivning för ledtråd i vilken smakrikting vinet befinner sig. Bättre är alla viner av druvorna sauvignon blanc, verdicchio, pinot blanc och gris (yes-här kan bli klockrena smakkombinationer) eller sylvaner alternativt müller thurgaudruvan från Tyskland. Riesling blir förmodligen alldeles för delikat och blommig, hoppa den.

Men! -rött vin, det är värt att prova till denna fisksoppa. Gå på de lätta och bäriga, leta bland gamay, cabernet franc och pinot noirdruvorna om som den senare, är från klassisk mark (Frankrike – mais oui!) och kommer från en traditionellt inriktad vinbonde. Italiens druvor som dolcetto, enkel barbera eller en merlot från landets norra del kan också passa bra. Ja, ni förstår…..valen är oändliga 🙂

Mina förslag:
12015 Drosty-Hof Sauvignon Blanc 2009, Sydafrika, 69 kr
Torr och frisk, lätt vinbärssmak och trevlig längd.
2430 Chablis 2008, Frankrike, 119 kr
Torr, frisk smak av ostron, mineral, gröna äpplen och päron. Trevlig!

6288 Terredora Aglianico 2007, Italien, 89 kr
Frisk, ren och kärnig smak. Skönt husvin, passarabsolut  bäst till mat.
5003 Beaujolais-Villages 2008, Frankrike, 79 kr
Bärig smak av hallon, inslag körsbär med en lättsam kärvhet som påminner av gröna örter.

Lämna ett svar