Läsarfråga om champagne

Favoritmarkera

Jag vill ge bort en speciell present under våren. Vill gärna att det är en champagne av årgång 2009, ett år som betyder mycket för mig. Går det att ordna och hur ska jag göra för att lösa ”problemet” – finns exempelvis certifikat att köpa hos champagnehusen?
Ja, den frågan var något att bita i och därtill,  rejält upplyftande en insöad vinterdag.

Marknadschef Damien Motte på Champagnehuset Louis Roederer skrattar,
– Åh vilken härlig fråga! Ja, ingen skulle bli gladare än vi om det var möjligt men av praktiska skäl måste vi avböja. Möjlighet finns förstås att en mindre producent skulle kunna ordna en liknande förfrågan, men det är tveksamt.

Jag kontaktar Stefan Schlyter på importfirman Tryffelsvinet. De har Bruno Paillard i sin portfölj, ett champagnehus som tvärtemot Louis Roederer degorgerar sina champagner sent, därtill är huset mindre men inte ett av de riktigt små. Stefan Schlyter svara mig såhär;
 
– 2009 är ju ett bra år och det bör bli ett vintage år men man vet aldrig helt säkert. Vi vet heller inte om t ex Bruno Paillard som vi jobbar med fortfarande finns hos oss när den väl släpps vilket blir om 6-7 år. Svårt alltså att ta beställning eller liknande då vi inte vet om vi kan leverera. Dock kan man utgå från att det kommer att finns årgång 2009 på Systemet när det väl beger sig och vissa producenter släpper tidigare än Bruno. Man kan även välja en Bruno Paillard degorged 2009 då Bruno ju som en av få har med detta datum på sina etiketter. Isåfall kan han köpa denna skumpa redan idag.

Ja, vad vet man! Båda herrarna var helt klart överens om att årgång 2009 är ett bra till riktigt lyckat år i Champagne så hur det än blir med present idag eller senare, ser det ju ut som en riktigt lyckad överraskning.

Lämna ett svar