Om sötma i vin och druvor, + två söta vita

Favoritmarkera

Hur sött ett vin är mäts i dess restsötma det vill säga hur mycket naturligt socker som finns kvar när jäsningsprocessen är avslutad. Men, de ädlaste söta vinerna kan förutom mycket restsocker även innehålla en hög grad syra vilket gör hela smakupplevelsen balanserad. Det är m a o stor skillnad på sött och sött….

4589 Beerenauslese Cuvée, Neusiedlersee, 81 kr för 375 ml.
Josef Andert
Druvor: 50% welschriesling och 50% scheurebe.
Söt, mycket fruktig med inslag av apelsinmarmelad, torkad aprikos och honung. Smak av ananas. Bra balans.
Betyg: 4
Provad: 2009-09-07
Sockerhalt: 88 gram/liter

12920 Lenz Moser Trockenbeerenauslese 2007, Neusiedlersee, 145 kr för 375 ml.
Lenz Moser
Druvor: –
Söt, exotisk frukt. Honung. Simmig sötma.
Betyg: 3+
Provad: 2009-12-14
Sockerhalt: 217 gram/liter

Hur sött ett vin är har generellt  inget med dess kvalitet att göra. Men i många vinländer utgår den grundläggande kvalitetsrankningen utifrån druvornas mognadsgrad eller, om man vill, mängden sötma som druvorna har vid skördetillfället.

 För de Österrikiska vinerna gäller en kvalitetsvinlagstiftning. Den utgår ifrån den naturliga mängden socker druvorna har vid skördetillfället. Mängden socker eller bättre densiteten i musten mäts exempelvis med en refraktometer, därefter kan man dra slutsats om det kommande vinets alkoholhalt. Skalan som används är KMW, Klosterneuburger Mostwaage. Vill man omvandla KMW till Öchsle, ett mått som används i de flesta andra länder, är formeln KMW x 5.

Baumé är ytterligare en annan skala att mäta mustvikt efter.

För de tyska vinerna gäller detta. Uppgiften hämtad från Inter Trade Marketing AB som drivs av Hansuno Krisch, i Sverige välkänd i vinkretsar som upphovsmannen bakom Sparrisfestivalen och sedan många år tyska viners oemotsagda ambassadör.

I Frankrike och för  champagne gäller detta:
På etiketten skrivs ut hur söt eller torr champagnen är, men det har inget att göra med hur mogna druvorna var vid skördetillfället.

Brut – extra torr, 0-15 gram/liter
Extra sec – torr, 12-20 gram/liter
Sec – halvtorr, 17-35 gram/liter
Demi sec – halvsöt, 33-50 gram/liter
Doux – söt. 50+ gram/liter

Vad det gäller beteckningar som ultra brut, extra brut, brut zéro, brut sauvage används de alla för att beskriva en champagne utan dosage. Men enligt lagstiftningen får ovan nämnda champagner faktiskt innehålla upp till 6 gram socker/liter.
Dosage är det vin eller vin och sockerlösning som tillsätts buteljen efter att mognads fällningen avlägsnats. Momentet kallas för dégorgement. Vin och sockerrörslösningen heter liqueur d´expedition och processen är känd som dosage.

Kommentera