Laddar annons
12 Feb, 2010

Veckans mat och vin: Limelax med grönsakstagliatelle och mangosalsa passar med....

På bilden ser ni kockarna bakom dagens hjärtligaste recept, Joacim Runfors och Patric Verger. Årets maträtt serveras idag, den 12 februari, på 600 restauranger runt om i hela Sverige och arrangör är Lunchfrämjandet.

Det är sjätte året i rad som alla hjärtans lunch arrangeras. Projektet görs till förmån för Hjärt och lungfondens satsning på forskning och behandling av hjärtsjuka barn. I år sponsras projektet av Norska Eksportutvalget For Fisk. Årets rätt Limelax med grönsakstagliatelle och mangosalsa är en lättlagad och nyckelhålsmärkt med lax som bas. Vin passar såklart till maträtten men i detta fall är en gåva till barnens hjärt- och lungfond ett av de bästa valen, - om ni frågar mig.

Receptet kommer här och för vinfreaks, självklart passar vin till den goda och hjärtliga maträtten. Mango och lime lägger ribban vid exotiska inslag, basilika ger örtighet och laxen vill jag tillaga enl den första anvisningen. Då smakar den milt och fint av fisk.
Vinet till får gärna vara en sauvignon blanc från nya världen. Titta lite närmare på ursprungslandet Sydafrika. Exempelvis hittar ni;

28006 Neethlingshof Sauvignon Blanc 2006, Sydafrika, 80 kr
97664 Neil Ellis Vineyard Selection Sauvignon Blanc 2008, Sydafrika, 149 kr
95039 Reyneke Reserve White 2007, Sydafrika, 199 kr

Recept Limelax med grönsakstagliatelle och mangosalsa
Alla Hjärtans lunch 2010

1 portion
Huvudrätt: Vikt/gram
Lax, skinnfri 125 g
Rivet limeskal 1 g
Pressad lime 2 g
Lime peppar 0,5 g
Flingsalt 0,5 g

Tillbehör 1 Vikt/gram
Kesella 10 % 15 g
Basilika hackad 2 g
Vitpeppar 0,1 g
Salt 0,2 g

Tillbehör 2 Vikt/gram
Tagliatelle kokt 150 g
Morot 30 g
Zucchini 30 g
Schalottenlök 10 g
Vitlök 5 g
Olivolja 0,1 dl
Soltorkade tomater 10 g

Tillbehör 3 Vikt/gram
Tomat 1 st
Chili grön 4 g
Salladslök 8 g
Svartpeppar grovmalen 0,1 g g
Salt 0,05 g
Mango tärnad 80 g

Tillagningsanvisningar
Huvudrätt
Gnid in laxen med övriga ingredienser utom salt. Förslut i tät påse (vakumförpacka) och lägg i 55 gradigt vatten i cirka 15 min tills laxen känns fast. Öppna påsen just före servering,  salta & servera.
Alternativ tillagning: Baka laxen i ugn på 90 grader till den har en centrumtemperatur på 55 grader.

Tillbehör 1
Finhacka basilikan & blanda med övriga ingredienser.

Tillbehör 2
Koka tagliatellen al dente. Finstrimla (julien) morot, zuccini, soltorkade tomater & charlottenlök.
Finhacka vitlöken. Blanchera morötter & zuccini. Svetta först charlotten sedan resten av grönsakerna i
olivoljan & vänd ner pastan. Rulla nystan & lägg upp.
Kärna ur & skär tomaterna i små tärningar. Skär tunna skivor av salladslöken & små tärningar av
mangon. Finhacka chilin. Blanda alla ingredienser. Kan även smaksättas med koriander. Låt stå ca:
10 min. Lägg upp i små portionsskålar.

Näringsberäkning Fett Kolhydrat Protein kJ KCal Fettenergiprocent
Per portion 23,5 g
Per 100 g 4,03 g
Portionsvikt gram 582 g