Veckans mat och vin: två sopprecept och älsklig riesling

Favoritmarkera

En värmande soppa passar alltid bra. Här är två recept på härliga soppor, enkla att laga och som jag tycker, goda att äta. Vinet till kan gärna vara vitt och ha en skön fruktsötma.

Recept: Orientalisk soppa, 1 person
300 g Quorn Bitar
1 pkt Kelda oriental curry
50 g sockerärtor
Koka upp soppan och lägg sedan i sockerärtor och Quorn Bitar. Puttra i ca 3 mim och
servera.

16426 Nottage Hill Riesling 2008, Australien, 79 kr
Torr, ungdomlig, frisk men samtidig rund smak av sötmogen frukt som gröna äpplen, lime, päron med inslag av honung och mineral.
Betyg: 3
Provad: 2010-02-11
 
Mailkontakten Percy skickade för några veckor sedan ut detta recept som jag tycker fler skulle få ta del av.

Jordärtskockssoppa. Fräs grovt hackade lökar och skockor (ingen potatis, jag vill känna smaken av skockor) först i vin och tillsätt sedan grädde och mixa slätt. Bottna tallrikarna med strimlad chorizo av bra kvalitet (undvik med andra ord Mamma Scans i dubbel mening smaklösa gummimassa), gärna torkad, slå på soppan och ringa lite chiliolja över.

Vinet till enligt författaren är;

4280 Tegernseerhof Selection Riesling 2008 , Österrike, 98 kronor
Frisk, härlig citrussyra, typ grape och lime samt tydligt mineralig karaktär gör att snålvattnet forsar. Lägg därtill päron och örthonung och att smaken mitt i all syra också koncentration och hyfsad kraft. Riktigt, riktigt gott är det.

Strålande bra kombination och – yes, we like:-)!

Kommentera