Påskvintips, vitt och rött

Favoritmarkera

Till påskbordets fetare maträtter passar självklart öl men lika gärna vin. Att vinets fruktsyra och spänst måste hålla jämna steg med rätternas rika fetma är självklart. Balansen i hela måltiden är lika viktigt som delarna för sig. Finns det sedan även en dos tannin (det som man upplever som kärvt) i det röda vinet brukar just den smakingrediensen vara som pricken över i kombination till kötträtten, proteinerna liksom kräver och ropar på stramt motstånd.

Vita viner
Biecher Riesling 2008 (2198), Alsace, 79 kronor
Aromatisk, citrusfrisk. Torr, lätt/medelfyllig fruktig smak, inslag av honung, persika, gula plommon och citrus. Trevlig eftersmak. Vardagsvin. Enklare, välgjort vin. Användbar m lättsam druvsmak a äpple.
Passar till: Kokta fiskrätter, milda sallader och förrätter. Fördrink.
Betyg: 3+
Provad: 2009-06-04

Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve 2007 (5244), Alsace, 89 kronor
Parfymerad, litchi. Torr, medelfyllig. Aromatiskt kryddig, parfymeerad, blodapelsin, litchi, inslag av rosor. Parfymerad.
Bättre vin. Komplex smak med fin bredd utan att förlora skärpan.
Betyg: 4-
Provad: 2009-08-13

Les Aubepines Pinot Gris (12200), Alsace, 109 kronor
Kryddig, aromatisk. Torr, medelfyllig och fruktig smak av torkade aprikoser, päron och honung. Bättre vin. Fet och kryddläcker. Bra köp.
Passar till: Lax i alla former, till kycklingrätter och gärna till recept med asiatisk krydda. Fläsk med söta tillbehör som äppelchutney.
Betyg: 3+

Gewurztraminer Réserve Hennÿ 2007 (2176), Alsace, 115 kronor
Parfymerad, litchi. Bättre vin. Härlig druvkarakteristik, skön smak att upptäcka mer av. Fynd!
Passar till: Grillad och gravad lax, till marulk och rödspätta m rödbeta, kantareller eller andra smakrika tillbehör. Som fördrink, till lagrad ost.
Betyg: 4+
Provad: 2008-08-14

I småbuteljer är följande Alsaceviner bäst för tillfället: 2899 och 6702.

Röda viner
Neethlingshof Cabernet Sauvignon 2005 (12883), Stellenbosch, 89 kronor

Medelfyllig. Mognadston. Stor, fikon, läder och mörk spänstig fruktsmak. Inslag av fat. Mognadston. Kakao. Örter. Balanserad och komplex. Topptrevligt val!
Passar till: Nötkött eller vilt.
Betyg: 4
Provad: 2009-12-14

Château de Fontenille 2006 (3661), Bordeaux, 96 kronor
Örter, tobak. Medelfyllig. Stram mörk frukt, tanninrik, örter, tobak och fat. Markerat bett i eftersmaken. Bättre vin. Trevlig bas-bordeaux i budgetprisklass.
Passar till: till alla som vågar välja bort påsklammet är det här vinet. Passar fläskkött utmärkt för vinets uttalade syrliga stramhet men också till fågel då lättheten i smaken inte kommer dominera.
Betyg: 3
Provad: 2009-10-15

Meerlust Rubicon 2005 (2026), Stellenbosch, 229 kronor
Kaffe, mörk choklad. Medel/fyllig. Tobak, örter, lakrits, mörk frukt. Utvecklad.
Kvalitetsvin. Komplex. Utan fel, rent nöje! Festgärna smak.
Passar till: Inbakad oxfilet, vällagade festrätter och gärna av nöt eller lammkött.
Betyg: 5
Provad: 2009-09-17

Le Serre Nuove 2007 (96603), Bolgheri, 389 kronor
Fat, örter, koncentrerad. Fyllig. Örter, mörk frukt, stram blyerts, rostade fat och örter. Kraftfull, ungdomligt driv. Kvalitetsvin. Vin m potential. Lagringsämne!
Passar till: Påsklamm!
Betyg: 4
Provad: 2009-10-15

Kommentera